Springsteen er fra Halden

Neste uke fyller The Boss 70 år. Bruce Springsteens 70-årsdag skal feires over hele verden, og naturligvis stiller rockebyen Halden med egen feiring av legenden. Mandag 23. september inviterer Tom Skjeklesæther og brødrene Omar og Leif Østli med band til springsteensk 70-årslag på Bryggerhuset  Syd.

Visste du at Bruce Springsteen er fra Halden? Ikke det nei. Tom Skjeklesæther kan forklare saken:

-Østli-brothers og jeg begynte å snakke om å feire 70-årsdagen til Springsteen for halvannet år siden, forteller Tom. Vi var helt enige om at Halden hadde et særskilt ansvar for å feire akkurat denne bursdagen. Vi har gått så langt at vi har endt opp med den noe drøye påstanden om at Bruce Springsteen faktisk er fra Halden.

Når Tom & Co. snakker om at The Boss’ opprinnelse kan spores tilbake til akkurat Halden er det selvfølgelig i en ren spirituell mening.

-Det er mange årsaker til at det kan hevdes, sier Tom, men denne er den viktigste: Hvis man skal tidfeste Haldenrockens gjennombrudd utafor Halden så var det da Henning Kvitnes covra Springsteens Thunder Road rullende rundt på gulvet på Chateau Neuf sommeren -78 som oppvarming for Elvis Costello, og knocka ut en fullsatt sal. Det var på en måte Ground Zero for Haldenrocken.

Oppvarmingsjobben for Costello var den første konserten Young Lords, eller The Ice Cream Band som de het den gangen, gjorde utenfor Haldens grenser.

-Man kan jo kanskje si at dette er et tynt grunnlag for å påstå at Springsteen er fra Halden, sier Tom, men det handler mye om at musikken til Springsteen på slutten av 70-tallet var en vesentlig inspirasjonskilde for det som utvikla seg til å bli Haldenrocken.

Exhibit A/Springsteen er fra Halden: Foto av Young Lords-bassist Pål Asheim sammen med Brucern.

Bruce Springsteens tekster gjorde inntrykk på spesielt én lokal låtskriver.

-Den tidligere Springsteen-lyrikken handler om oppveksten i småbyer opp mot storbyer i USA. Dette prega også mange av tekstene til Henning Kvitnes, bare at her var det småbyen Halden opp mot storbyen Oslo. Hele romantikken og looken til Springsteen influerte også Haldenrocken voldsomt de første åra. Henning har jo sjøl stått på konserter og påstått at Springsteen egentlig er fra Halden, og ikke bare fra Halden men faktisk fra Tistedal.

Førstkommende mandag fyller altså sjefen sjøl 70. Dagen skal feires med Springsteen- musikk og historiefortelling på Bryggerhuset Syd. Tom og Østli-brødrene har fått med seg musikerne Anders Svendsen, Even Martinsen og Marius Rekstad som backup – og Hege Brynildsen på vokal.

Hege Brynildsen og Omar Østli kommer for å synge Springsteen på Bryggerhuset Syd. Foto: Ellen Midtfjeld.

-Musikerne skal fremføre Springsteen både i originalversjoner og i Leif Østlis gjendiktninger. Leif Østli har holdt på i halvannet år med å oversette Springsteens tekster til norsk, og flytta plottet i låtene fra småby-USA til Halden. Leif skal også lese en del gjendiktninger av Springsteen-tekster. Så det blir både en litterær og musikalsk happening det her.

Ingen bursdag uten kake. Det blir gratis Springsteen-bløtkake til alle, med kake-estetisk fokus på klassiske Springsteen-platecovre.

-Og så blir det historiefortelling selvfølgelig, så det blir litt av et vekkelsesmøte faktisk. Vi har gjester som vil by på vitnesbyrd om sine Springsteen-opplevelser, og vi vil åpne for at folk fra salen også skal få fortelle om egne opplevelser.

Tom har selvfølgelig en relativt heftig Springsteen-historie å by på sjøl. Da Springsteen var i Norge med Seeger Sessions-touren i 2006 ble nemlig Tom hyra inn som DJ på et lukka selskap for The Boss på en luksusrestaurant utafor Oslo.

-Jeg tok med meg eldstemann Knut-Gustav som roadie, han var vel en tretten, fjorten år. Hele gjengen til Springsteen med attenmansband pluss plateselskap og crew møtte opp på restauranten. Det var middag og taler, men de hadde også med seg instrumenter, og utover kvelden begynte de å jamme. Så kom Springsteen bort og henta KG, han lurte på om han spilte et instrument. KG spilte jo trommer, så Springsteen lærte ham å spille skjeer og på glass. Jeg fikk tatt tre fire bilder av dem før livvaktene stoppa meg og sa no photographs! Klokka 11 knipsa en av livvaktene med fingrene og sa; nå er det over! På fem minutter var lokalet tømt for folk, det var militære forhold.

Dette er bare én av flere Springsteen-anekdoter Tom S sitter på, og er dere heldige byr han på noen av dem på mandag.

Vil du være med å feire rockesjefens 70-årsdag? Stedet er altså Bryggerhuset,  tidspunktet er 20 – 23, og bordreservering er anbefalt. Billetter finner du her.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer