Springsteen ER fra Halden

Bruce Springsteens 70-årsdag ble sikkert feira verden over på mandag. Men den beste feiringa hadde vi utvilsomt her i Halden. Passer fint det, siden Springsteen faktisk er fra Halden.

Visste du at Bruce Springsteen er fra Halden? Eller, han er i hvert fall nesten fra Halden. Eller, kanskje han ikke akkurat er fra Halden men han har hatt masse å si for haldenrocken og en hel bråta med haldenrockere. Det er i grunnen nok til å feire fyrens 70-årsdag etter min mening. Men det finnes jo muligens noen andre grunner til å feire 70 år med Bruce Springsteen, og de grunnene ble spilt på Bryggerhuset på Haldens egne bursdagsfeiring for jubilanten mandag kveld. Og FOR en feiring det ble.

Springsteen er fra Halden.

Det er Tom Skjeklesæther, samt brødrene Omar og Leif Østli som står bak mandagens Springsteen-jubileum på Bryggerhuset. For halvannet år siden ble de enige; Springsteens 70-årsdag måtte markeres i Halden. Planer ble lagt. Mens musikere ble hanket inn og opplegget for kvelden satt sammen gikk Leif til skrivebordet for å gjendikte 25 Springsteen-låter på norsk. Mandag kveld fikk vi nyte resultatet av halvannet års forberedelse; En gjennomført, vakker og særs verdig markering av Rockesjefens 70-årsdag.

Omar og Leif deler springsteenske ungdomsminner fra 80-tallet med Tom S og et fullpakka Bryggerhus.

Minner, røverhistorier og gjendiktning

Ingen bursdagsfeiring uten ålreite taler. Og ingen ålreit tale uten vittige anekdoter. Og vittige anekdoter ble det plenty av på Bryggerhuset mandag kveld. En heftig blanding av ungdomsminner, konsertopplevelser, Springsteen-fakta og Springsteentekst på norsk ble servert fra scenen på Bryggerhuset i den første halvdelen av bursdagsfeiringen. Leif Østli hadde tatt på seg oppgaven med å oversette Springsteens tekster til norsk. Ikke alle våger seg utpå den glattisen der, men Leif gjør. Og han gjør det med hell. Noen av gjendiktningene ble lest, andre ble sunget.

Og Omar synger:

«Bikkjene her i byen går uten bånd, hvis jeg fikk ta et øyeblikk i min egen hånd. Jeg er ingen gutt, jeg er en mann. Og jeg tror på det lovede land».

(The Promised Land, oversatt til Det Lovede Land av Leif Østli)

«Jeg er ingen gutt, jeg er en mann». Omar synger Springsteen på norsk, gjendiktet av bror Leif. (The Promised Land, oversatt til Det Lovede Land av Leif Østli). Sterke saker.

Det var Omar Østli og Even Martinsen som sto for synginga i feiringas første halvdel. Marius Rekdal på tangenter. Det står til A, hele pakka står til A. Det var hyggelig å bli introdusert for en Springsteen-fan fra den yngre garde også. Even Martinsen er en Springsteen-tolker av rang!

Even Martinsen synger Springsteen på norsk.
Leif Østli fremfører en egen-oversatt versjon av «Meeting across the River» med Omar og Even som bakgrunnsklimprende akkompagnatører.

Springsteen-kake til alle

Halveis i Springsteenfeiringen var det tid for kake. Tre Springsteen-kaker var bestilt fra Motz i anledning The Boss’ 70-årsdag, og som vanlig leverte bakeriet både på smak og estetikk.

Tom S skjærer seg stadig lenger inn i Springsteens torso på kake nummer én av tre, og kakekøen bak ham er lang.

Etter kake; kviss!

Tid for kviss! Kvissmaster Leif tar på brillene for å lese opp kvikk-kvissens fem spørsmål. Premien er plate og CD. Springsteen så klart.
Kviss. «Hvilket år ga Springsteen ut albumet Born in The USA?»

Etter kake og kviss skulle det bli mindre preik og mer musikk. Nå på engelsk. Andre halvdel sparkes i gang med en strippa versjon av Born in The USA. Det funker så innmari bra, med bare Omar og gitaren.

Snart smeller det. Marius Rekstad, som frem til nå har holdt seg i bakgrunnen og besørget akkompagnementet med stø hånd, stiger plutselig ut av kompens verden og griper mikrofonen.

-Marius er den som alltid sitter i bakgrunnen og sørger for at alt låter fint, sier Omar fra scenen. Jeg spurte ham om ikke han kunne synge en Springsteen-låt han liker. Marius Rekstad dere!

Marius Rekstad synger en fantastisk versjon av Thunder Road.

Marius Rekstad sang rett og slett fletta av Thunder Road. Gåsehud hele veien. Og etter at Marius har briljert på piano og vokal, kommer de musikalske og vokale prestasjonene trillende som perler på en snor resten av kvelden. Andre halvdel av Springsteen-feiringen blir en musikalsk fest av dimensjoner.

Anders Svendsen trakterer Springsteen med største selvfølgelighet.

Anders Svendsen var femten da han var på sin aller første Springsteen-konsert på Valle Hovin i 1988. Man kan trygt si at han var fan.

-Jeg tror kanskje Springsteen er min aller første helt, forteller Anders fra scenen. Han var i hvert fall grunnen til at jeg begynte å spille gitar. Denne låta minner meg om hvordan det var å gå på ungdomsskolen, og hate hvert sekund av det. For det er håp også, i denne sangen.

Og Anders synger No Surrender med känsla, Anders trakterer nemlig Springsteen med en fingerspizgefühl ut av en annen verden. Så følger han opp med en særs inderlig versjon av Factory, en nedpå og mer alvorstynget Factory enn det vi kanskje er vant til, men like fullt flott.

Vi får høre mer fra Even i andre halvdel av 70-årslaget, og nå har Even rista av seg nervene fra første omgang. Denne fyren kan virkelig synge!

Bursdagsfesten går mot slutten. Omar roper Hege Brynildsen opp på scenen, og Hege kommer hastende ut fra kjøkkenet. Hege har en egen Springsteen-anekdote som hun gjerne vil dele. Hege fikk en gang nemlig sparken på grunn av The Boss.

-Jeg ba sjefen min pent om å få fri til å gå på Springsteen-konsert i Göteborg med Omar, forteller Hege. Men jeg fikk ikke fri, jeg fikk sparken i stedet. Så da tok jeg sparken. Til Göteborg.

Så synger Hege, og det er som vanlig usedvanlig vakkert.

Hege Brynildsen synger «Atlantic City».

Etter ekstranummer og kvissvinnerkåring er det brått slutt. Kaka er spist opp, sangene er sunget og Springsteen er i ferd med å bli 70 år og én dag gammel. På tide å dra hjem, med hodene fulle av musikk. og en litt gnagende følelse av at man har vært med på noe svært som man aldri får være med på igjen.

Alle musikere på scenen til et siste nummer.

Så det eneste vi lurer på nå er: KAN vi få dette på plate? Please?

Kommentarer

kommentarer