Spør mer!

Fredag markerte brukere og ansatte ved aktivitetssenteret på St. Joseph Verdensdagen for psykisk helse med et flott utendørsarrangement i St. Josephs Hospitals bakgård.

Hvert år markeres Verdensdagen for psykisk helse verden over den 10. oktober. På St. Joseph valgte de å markere dagen på fredag, med konsert, diktopplesning og flere taler ved det lille kapellet i St. Josephs bakgård.

Teamleder på aktivitetssenteret Torbjørn Helgesen ønsker velkommen. Det er strålende vær, bakgården er fylt opp med tilskuere som har fått en kaffekopp og deilig gjærbakst i hånda.

Teamleder på aktivitetssenteret Torbjørn Helgesen ønsker velkommen i kapellets døråpning.

– Årets tema for Verdensdagen er spør mer, forteller Torbjørn. Det å prate åpent om psyken vår er fortsatt et tabu for mange. Vi kan alle gjøre en større innsats for å være mer oppmerksomme og vise at vi bryr oss. Ikke bare slenge ut «hvordan har du det?». Hvis du kanskje spør «hvordan har du det egentlig?» får du kanskje et annet svar. Men da må du også ta deg tid til å lytte.

Torbjørn gir ordet videre til ordføreren.

– Psykisk helse er et tema som berører alle mennesker, sier ordføreren, enten direkte eller indirekte.  Selv har jeg vokst opp med en alkoholisert far, dette har preget min barndom og oppvekst. Disse erfaringene har jeg med meg resten av livet.

Ordfører Anne Kari Holm.

Verdensdagen for psykisk helse skal øke kunnskapen rundt psykisk helse, men også fremme åpenhet rundt temaet. Årets hovedtema for Verdensdagen er altså spør mer.

– Nysgjerrighet skal vi ha ekstra fokus på i 2020, sier ordføreren. Nysgjerrighet, smak litt på det ordet. Er det litt negativt? Å snoke i andres liv? Nei, det skal vi legge fra oss. Nysgjerrighet er å vise interesse for andre, og det er utrolig viktig.

Etter ordførerens tale er det tid for musikk. Husbandet Siri & The Coconuts har åpnet dørene til sitt faste øvingslokale, for anledningen har rommet blitt en scene. Bandet tråkker til med Manfred Manns Mighty Quinn, og de har blitt så flinke til å spille! Det runger over gårdsplassen så duene på St. Peter-kirkens tak letter og søker roligere grunn i Busterudparken. Mighty Quinn følges opp av to rørende låter, først Afzelius’ Tusen Bitar og siden The Monroes’ Cheerio.

Foran; Siri på gitar og vokal, og Rikard på back up-vokal. Bak ser vi Roger på bass. Ute av syne er gitarist Tom bak, samt trommis Steinar som sitter i skjul bak Siri.
Konserten strømmes via kommunens facebookside, så den blir tilgjengelig for alle! Du finner opptaket på Halden Kommunes Facebookside.

Låta som gir den største klumpen i halsen er allikevel det som har blitt Siri & The Coconuts signaturlåt, nemlig  Lean on me. Man gjør seg noen tanker om hvor viktig det er for alle å ha noen å lene seg på mens låta strømmer ut fra kapellet. Men ingen konsert uten et ekstranummer, og ekstranummeret er en svingende Take me Home country roads, og rockeføttene rykker over hele gårdsplassen.

Etter konserten leser vokalist Rikard opp et dikt han har skrevet selv; De to robåtene.

Diktet handler om to robåter som forlater havnen på samme tid, den ene med passasjerer som tør å bry seg med hverandre – den andre med passasjerer som ikke våger å nærme seg hverandre. Når det blåser opp til storm ute på havet går det best med den båten der passasjerene våger å bry seg.

– Vi seiler jo i samme båt, leser Rikard, du og jeg er vi. Og vi er et ord med varme i.

Ordføreren får en oppmerksomhet etter talen av brukerrepresentant Helene Løvås. Bak Torbjørn Helgesen.
Verdensdagen for psykisk helse 2020: Spør mer!

Har du lyst til å lese mer om hva de holder på med på aktivitetssenteret? Her kan du lese mer om husbandet Siri & The Coconuts:

When words fail, music talks

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer