Søsknene Weel stiller ut på Kunstgården

Søskenparet Katrine Weel Olsen og Thomas Vesterdal Weel stiller ut sine arbeider i Kunstgårdens galleri i disse dager!

Lørdag åpnet Katrine og Thomas dørene for sin første, felles utstilling i Kunstgårdens galleri i gågata. Her finner du alt fra store oljemalerier og mindre kulltegninger, til sarte pasteller og abstrakte akrylmalerier. Jeg er innom Kunstgården på åpningsdagen for å høre litt om utstillingen, der finner jeg et fornøyd søskenpar, og et lite knippe betraktere som til tross for et sinnssvakt regnvær har tatt turen ned til byen. Veggene er dekket av kunst, over 70 bilder er utstilt i galleriet!

– Vi jobber med veldig mye forskjellig, forteller Katrine, så det blir jo mange ulike uttrykk på denne utstillingen. Selv har jeg jobbet mye med akryl, både abstrakte, halvabstrakte og figurative. Men jeg har også en del kull- og blyanttegninger i utstillingen, pluss noen abstrakte pasteller.

En av Katrines kulltegninger.
En gruppe jenter dansende jenter i ett av Katrines bilder.

Naturen er en viktig inspirasjon for Katrine.

– Jeg bruker nok ofte naturen som utgangspunkt. Det er jo et engasjement i bunnen der, naturen er ofte en slags rød tråd i det meste jeg gjør. Her har jeg et tema jeg kaller «Det store i det lille». Jeg liker det å se på det store i det lille. Jeg håper at folk kan se skjønnheten i det lille, som for eksempel en and, og som resultat kanskje bli litt mer glade i naturen.

Eva Thunberg er malt inn i et av Katrines større bilder. Det er håp i bildet, lyset skinner på den vesle planten som spirer!

– Naturen ligger også som bakgrunn for mange av mine abstrakte bilder, forteller Katrine. Men så har jeg noen bilder som ikke har noe med natur å gjøre i det hele tatt.

Katrine peker på et bilde av en mann som åpenbart deltar i et opprør.

– Jeg prøver meg på mye forskjellig, sier Katrine. Jeg har også begynt å male helt naturalistisk, der har jeg hatt Thomas som læremester. Han er  veldig dyktig.

Thomas og Katrine hadde mange bilder stående i sitt felles atelier, noen av bildene er så mye som tjue år gamle. Ideen om å holde felles utstilling kom etter at søskenparet hadde besøkt en utstilling på Kunstgården. De ble enige om at de ville stille ut sammen.

– Det er jo litt trygt og godt, sier Katrine. Og vi synes det ble veldig fint når vi satt alle bildene våre sammen.

Katrine og Thomas’ bilder henger side om side i galleriet. Men ett hjørne i galleriet er satt av til Thomas’ store oljemalerier.

Mursteinsveggen er fra Spinneriet. Thomas ville gjenskape den gyldne fargen som sola ga veggen akkurat da han var der. Men det skjuler seg noe skummelt bak veggen…

– Jeg driver mest med olje, forteller Thomas, og så tegner jeg en del med pastell. Det har jeg blitt veldig glad i. Jeg har veldig lyst til å begynne med akryl også, jeg blir jo litt inspirert av Katrine der.

Thomas har det med å male ett motiv først, og så male noe helt annet over etterpå.

– Mursteinsveggen har jeg malt over et monster, forteller han, så det skjuler seg et monster bak den veggen. Og her for eksempel, her er det egentlig en svær hodeskalle bak. Så hvis du hadde hatt røntgensyn nå så hadde du sett at det er en dyster hodeskalle bak det motivet du ser ytterst:

Bak de svevende babyene ligger det en dyster hodeskalle og lurer.

Thomas kan godt være politisk når han maler.

– Det er jo ofte en mening bak, jeg liker ofte å bruke kunsten til å si noe. Dette bildet for eksempel, er jo en slags kommentar til kongehuset. Her har vi en avkledd dronning, hun er ikke noe bedre enn noen andre når alt kommer til alt. Jeg har også markert hjertet med en firkant, jeg har begynt med det å ta en firkant inn mange av bildene mine.

En avkledd dronning. Ser du hva røykskyen hun lager ligner på?

Inne blant de store oljemaleriene til Thomas finner vi både naturalistiske motiver fra Rød Herregård i flere varianter, men også de geometriske og industrielle uttrykkene. Også her har Thomas vært politisk.

– Hvor langt skal vi gå i vår utnyttelse av dyra? Dette var egentlig et helt annet maleri da jeg startet, det var kuer som spise gress i et vakkert landskap. Men så begynte jeg å male over, sprette opp magen og ta bort øynene og så videre. Det blir jo min kommentar til hvordan vi lever i dag.

Effektivt, ikke sant? Man lurer jo litt på hva vi driver med i verden i dag når man ser på dette bildet.

Thomas og Katrine er veldig fornøyde med åpningsdagen.

– Det har blitt så fint, sier Katrine, jeg synes vi har klart å få til en bra utstilling her. Og det har vært bra med folk i dag, det er jo veldig hyggelig.

Gikk du glipp av åpningshelgen for Katrine og Thomas’ utstilling? Fortvil ikke, du kan ta turen både fredag, lørdag og søndag denne uka!

Fredag: 16-20.

Lørdag og søndag: 11-16.

Kommentarer

kommentarer