Søndagsmøte med Klaus Hagerup og Lisa Aisato

Mange hadde tatt turen til Halden bibliotek søndag ettermiddag for å være med på forfattermøte for barn med forfatter Klaus Hagerup og illustratør Lisa Aisato.

Klaus Hagerup og Lisa Aisato gjestet Halden bibliotek søndag for å fortelle om sitt felles bokprosjekt «Jenta som ville redde bøkene». Boken ble lansert på Litteraturhuset Fredrikstad i går. «Jenta som ville redde bøkene» handler om ti år gamle Anna, som setter seg fore å redde bøkene som ingen låner på biblioteket, slik at de ikke skal bli kastet.

Illustrasjoner til «Jenta som ville redde bøkene» av Lisa Aisato ble vist på fremviser på forfattermøtet i dag.

Bøkene ingen ville lese

På forfattermøtet kunne Klaus Hagerup fortelle at idéen til boken kommer fra det virkelige liv, nærmere bestemt en av hans døtres liv. Da hun var ni år innledet Hagerups eldste datter Hilde et vennskap med en bibliotekar ved byens bibliotek. Hilde ble forferdet da hennes nye venn fortalte at biblioteksbøker som ikke ble lest ble ødelagt og kastet.

Hva kunne Hilde gjøre for å redde bøkene? Hilde og bibliotekaren startet et prosjekt. De laget lister over bøkene som ingen ville lese, slik at Hilde kunne låne bøkene og redde dem fra sin grimme skjebne. 30 år senere ble historien om Hildes kamp for bøkene selv til en bok.

Klaus Hagerup på Halden bibliotek.

Ny favorittillustratør

Etter at boken var et faktum, trengte Hagerup en illustratør. Ved en anledning var både Hagerup og Aisato til stede på samme fest, og da tok Hagerup mot til seg og spurte Aisato om hun kunne tenke seg å illustrere hans siste bokprosjekt. Og resten er historie.

Klaus Hagerups favorittillustratør var lenge Quentin Blake, kunne han fortelle på dagens forfattermøte. Quentin Blake er den mest kjente av Roald Dahls illustratører, og har illustrert de fleste av hans bøker. I dag har tittelen fått en ny eier for Hagerups vedkommende, nå er det nemlig Lisa Aisato som troner toppen av Hagerups illustratørliste.

Tegning og høytlesning

Før Klaus Hagerup skulle lese et utdrag fra «Jenta som ville redde bøkene», var det tid for tegning. Og talentfulle Lisa tegnet og underholdt barna. Til stor glede for barn og voksne på biblioteket tegnet og forklarte Lisa hvordan hun hadde kommet frem til de forskjellige karakterenes uttrykk.

 

Talentfulle Lisa Aisato tegnet på flip over på dagens forfattermøte.

Arrangør av forfattermøtet var Halden Litteraturforening.

Les mer om Lisa Aisato på hennes nettside.

Les mer om Klaus Hagerup på Aschehougs nettsider.

Kommentarer

kommentarer