Sommer på sletta

I juni blir det flere konserter på stevnesletta ved festningskroa! De to første konsertene går av stabelen fredag 26. og lørdag 27. juni, og denne helgen skal både Ole Evenrud, Aasmund Kaldestad, Marius Rekstad, Ingrid Frøsland Rekstad og Living Alma stå på scenen.

Det starta med at Magne Rekstad og Ole Evenrud gikk på hverandre på Kiwi en dag. Magne hadde allerede vært i HA og snakket om den kommende sommeren, noe måtte vi da klare å finne på her i Halden sommeren 2020? Til tross for korona? Magnes storslåtte matfestival FoodFort ble avlyst på grunn av korona, og det meste av kultursommeren i Halden er avlyst eller utsatt til en annen gang. På Kiwi ble Ole og Magne enige om at de skulle arrangere konserter på stevnesletta.

-Målet er å ha fem konserter i løpet av sommeren, forteller Magne. De to første er allerede spikra, så får vi se hva det blir videre. Vi kan ikke ha mer enn 200 i publikum på grunn av smittevernhensyn, så det blir førstemann til mølla med billettene her.

Konsertserien blir i stor grad muliggjort gjennom dugnadsarbeid, det betyr at så og si hele Magnes familie tråkker til for at Sommer på Sletta skal bli en realitet.

-Hvis alle som er involvert i det her skulle hatt timebetalt hadde det ikke gått, sier Magne, men heldigvis vi er mange som gjerne vil at dette skal bli noe av.

Konsertene skal naturligvis gjennomføres på koronamessig vis. Scenen skal settes opp med fronten mot kroa, og på sletta i mellom scenen og kroa settes det opp bord og stoler med god avstand mellom. Magne ser for seg både god mat og drikke.

-Det er naturlig å se for seg at grillukta ligger over området her, sier han. Vi skal selge mat, og så slenger vi på litt vimpler og gjør det koselig. Vi går for å lage en rolig og fin festivalstemning over sletta.

På den første konserten fredag 26. juni blir altså Ole Evenrud å se på scenen på stevnesletta. Med seg har han kun to musikere: Marius Rekstad og Mats Raknerud. Så det blir en særdeles nedpå versjon av Ole vi får servert på festningen i juni. Ole har ikke hatt spillejobber siden mars, avlysningene har haglet inn på grunn av korona.

-Dette blir fint, sier Ole, jeg skal spille mine egne sanger i en nedstrippa og avslappa konsert. Det er veldig uvant å ikke ha et stort band bak ryggen, jeg må jo plutselig øve masse! Jeg har ikke øvd så mye siden jeg tok lappen i 1985! Men det blir fint. Jeg spiller sanger med tekster som handler om noe, det er en konsert for et sittende og tilbakelent publikum dette her. Jeg skal fortelle skrøner og røverhistorier og spille kjente og kjære låter. Gud med oss er naturligvis på repertoaret, jeg får vel ikke honorar hvis jeg ikke spiller den, hehe. Det blir som jeg sier i facebookarrangementet: Vi skal gi dere halvannen time med kjærlighet. Jeg tror det blir en fin kveld, jeg gleder meg skikkelig!

Ole er aktuell med en splitter ny video til Haldenlåta Gud med Oss i disse dager: 

Lørdag 27. juni er det klar for konsert nummer to. Da skal Marius Rekstad nok en gang stå på scenen på sletta, men denne gangen med en mer prominent plass på scenen. Med seg har han kona Ingrid Frøsland Rekstad og sjølveste Aasmund Kaldestad. Trioen gjorde stor suksess med sin opptreden i indre festning på 17. mai, der de sang nasjonalsangen og andre norske sangskatter fra smias tak foran 150 publikummere. Også denne konserten ble til på initiativ fra Magne Rekstad, den ble gjennomført i samarbeid med kommandantskapet ved Magne Rannestad, samt Den gamle kommandant og Halden kommune.

Se trioen synge på smedens tak her: 

-Det var en stor opplevelse å synge med Aasmund på det som føltes som Haldens tak, på 17. mai, forteller Marius og Ingrid. Det var perfekt bunadvær, og det var mektig å stå der oppe og synge for festkledde mennesker i Festningen, med sentrum som backdrop. Jeg tror ingen av oss har vært med på noe lignende, og jeg er sikker på at dette er en 17. mai vi aldri kommer til å glemme.

På programmet lørdag 27. juni finner vi imidlertid et helt annet repertoar.

-Det vil bli en variert kveld med både eget materiale fra Ingrid sitt soloprosjekt «Himla» og Aasmund sin soloutgivelse, coverlåter både på norsk og engelsk fra Halden og verden forøvrig. Vi satser på å gi publikum en stemningsfull og behagelig start på sommeren med musikk og tekster som passer den intime stemningen det vil bli på Sletta. Settingen på vår konsert vil bli hovedsakelig akustisk, men du skal ikke se bortifra at det dukker opp en gjest eller flere på scenen i løpet av konserten.

Aasmund Kaldestad nøt også å stå på på smias gresskledte tak på nasjonaldagen og synge så det runget over indre festning. Da kona Marita drev kafeen i indre festning startet Aasmund en tradisjon med mannskor i indre festning.

-Jeg syns dette er et perfekt sted for å markere 17. mai, sier Aasmund. Tenker da på festningens betydning for at grunnloven av 1814 ble sikret nettopp her! Å flytte scenen opp på Dronningens bastion var en kjempeidé! Spektakulært for oss som stod der. Jeg syns det er et privilegium å møte unge dyktige musikere som Marius og Ingrid. Vi fikk umiddelbart god kjemi, og de er begge supre musikanter. Jeg tenker at Sommer på Sletta er et fint konsept, spesielt nå når vi ikke kan flokke oss så mye. Da kan det være godt å tilby et sted der vi kan spre oss litt og oppleve noe sammen. Jeg har stor tro på at det kan bli en veldig fin kveld!

Aasmund lover et bredt repertoar, han liker selv variasjon i et konsertrepertoar.

Aasmund Kaldestad. Foto: MA-fotografene.

-Selv skal jeg synge fra musikaler, cross over-sanger, noen viser og en sang fra min nye EP. Så synger vi sammen også. Trygve Skaug har gjort en strålende norsk oversetting av Shallow, og så kommer vi til å gjøre Til Ungdommen. Resten får bli en overraskelse. Og så må vi ikke glemme Living Alma! Gleder meg veldig til å høre dem igjen!

Etter at trioen har spilt ferdig skal altså det lokale indie/folkbandet Living Alma på scenen. Bandet oppsto da vokalist Ingvild Håkonsdatter Sivertsen og Benjamin Haavelsrud skrev en protestlåt mot nedlegging av Musikk og Drama. Begge har gått på linja, og det har forøvrig også Marius Rekstad og Mats Raknerud også. Det har altså kommet mange talenter fra Musikk og Drama-linja! Foruten Ingvild og Benjamin består Living Alma av Jørgen Nilsen, Tor Håkon Ramdal og Alfred Haavelsrud. Bandet spiller vakker folk-inspirert musikk som vil gjøre seg godt på en grønn slette en sommerkveld i juni.

Tor Håkon, Alfred, Benjamin, Ingvild og Jørgen. Foto: Living Alma.

Se Living Alma spille Just Like Before her:

OBS! Kun 200 billetter tilgjengelig. Først til mølla. Pris : 395,- Billettene er lagt ut for salg!
Ticketmaster

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer