Søker museum for Catherineholm-samling

Grethe Strømsbo Johansen sitter på en av landets største Catherineholm-samlinger. Nå lurer hun på om noen kan gi samlingen et verdig hjem, helst i form av et museum, der andre også kan få glede av gjenstandene. 

Midt i et boligfelt i Tistedal står det som må være en av Norges største Catherineholm-samlinger. Grethe Strømsbo Johansen begynte å samle på gjenstander med Lotusmønsteret for over tjue år siden.

– Det begynte med kjeler, forteller Grethe. Da jeg begynte å samle kunne en kjele koste en hundrelapp. Nå er det jo blitt helt sprøtt, ting går for flere tusenlapper.

I Grethes hus står det ti digre plastesker, fylt til randen med Catherineholmgjenstander. Fargesortert. Her er det grønne, oransje, røde, gule, grønne, blå og sorte fonduesett, boller, tekanner, stekepanner og kjeler i alle størrelser.

Grethe setter opp noen av de blå Catherineholmgjenstandene på en skjenk.

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen i Halden ikke har tatt tak i dette og laget et museum, sier Grethe. Vi burde jo hatt et industrimuseum i denne byen, der lokalt produserte ting står utstilt. Når turister kommer til Halden kan vi fortelle at vi har hatt både keramikkindustri og Catherineholmproduksjon i byen, men vi får jo ikke vist det på en skikkelig måte. Hadde jeg hatt tid og penger, skulle jeg laget et sånt museum selv. Men det går jo ikke.

Mange vil gjerne se Grethes samling. Men alt er pakket i kasser, det er ikke så lett å vise det frem.

– Mange har sagt til meg: du burde stille det ut! Men jeg kan jo ikke stille det ut i huset heller. Jeg har jo ikke plass til det.

Litt av den oransje kolleksjonen.

Det har kommet samlere i Norge for øre at Grethe lurer på å selge samlingen sin. Private kjøpere har allerede tatt kontakt.

– Jeg kunne fått store summer for denne samlingen. Jeg vet at jeg kan få tre hundre tusen for dette hvis jeg vil, folk utenfor Halden har tatt kontakt. Men jeg vil jo egentlig at dette skal bli i Halden, jeg synes ikke det er riktig at det forsvinner ut av byen.

En liten brøkdel av de røde Catherineholmgjenstandene.

Grethe ønsker at samlingen skal komme folk til glede. Både interesserte haldensere, og ikke minst turister som kommer til byen. Men verken muséer eller kommune har mulighet til å kjøpe samlingen. Nå håper hun at noen andre kan komme til unnsetning.

– Jeg håper at de riktige menneskene kan kjøpe dette, sier hun, sånn at det kan forbli i Halden og komme flere til glede.

Kommentarer

kommentarer