Snart smeller det i Sponviken

Søndag 12. juni kommer det til å smelle i Sponviken. Da skal Karl XIIs angrep på fortet eller skansen på Kjeøya gjenskapes.

I 1716 angrep Karl XII Sponviken, og 300 år etter skal det igjen være kruttrøyk der.
– For at alle som ønsker å se og oppleve gjenskapingen av hendelsene i 1716 har vi ”flyttet fortet” ned på den store p-plassen ved Vertshuset. Det vil smelle fra geværer og kanoner. Soldater i tidsriktige og flotte uniformer vil angripe og forsvare fortet rett foran øynene til publikum, forteller Freddy Fagerholt. Han representerer Berg, Rokke og Asak historielag som er en av arrangørene.
Initiativet til arrangementet står Helge Warberg for. I tillegg er en historie-gruppe i Sponvika velforening, med Marte Valseth som leder, med.

Forhåndsvisning Document

Selve angrepet starter kl. 13, og det varer i omtrent 30 minutter.
– Etter at krigsspillet og erobringene av fortet er over kan alle som ønsker det bli med ut og opp på Kjeøya til skansen der fortet en gang lå. Der ser vi fortsatt tydelige spor etter ”festningen” ved innseilingen til Halden. Her skal et nytt informasjonsskilt om selve fortet og kampene i 1716 avdukes, forklarer Fagerholt. Det kommer også til å være en vandring på noen kilometer over Kjeøya til Grønnbukt.

Arrangørene oppfordrer publikum til å komme i god tid før forestillingen.
– Det vil være gratis parkering ved jordene på Korterød. Sett av god tid, en spasertur gjennom den gamle bebyggelsen ved fjorden i Sponviken er aldri feil.

Artikkelen er betalt av Berg, Rokke og Asak historielag.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer