Snart lanserer hun egen bakebok

Halden har mange dyktige og ivrige dessert- og kakebakere, Lise Stenersen er en av dem. Hun har nettopp sendt sin første bakebok til trykkeriet og for få dager siden lansert hun en flott blogg som kommer til å inspirere mange.
17.mai nærmer seg med stormskritt, her får du hennes beste baketips.

 

17. mai sjokoladekake
En veldig enkel og saftig sjokoladekake som holder seg lenge i kjøleskapet. En av mine favorittkaker og blir ofte bakt til f.eks. skoleavslutninger, familieturer, bursdager osv. I denne anledningen er den pyntet til fest … en skikkelig 17. mai-fest.

5 dl sukker
150 g smør
2 egg
5 dl kulturmelk
7,5 dl hvetemel
2 ts natron
2 ss kakao
3 ts vaniljesukker

Krem
5 ss smør
4 ss kaffe
1 ss kakao
400-600 g melis

Pynt
400 g bringebær
100 g blåbær
2 dl fløte
1-2 ss melis

Bland sammen alt det tørre og mål opp 5 dl kulturmelk. Ha sukker og romtemperert smør i en miksebolle og rør dette til det blir luftig og hvitt (bruk ballongvisp). Miks inn ett egg av gangen. Ha det tørre og melken vekselvis i til alt er blandet sammen. Ikke pisk lenge, bare til alt er så vidt mikset sammen.

Kle en langpanne på ca. 30 x 40 cm med bakepapir og hell røren i.

Stekes nederst i ovnen på 170 °C. Etter 25 minutter kan temperaturen økes til 200 °C og stekes i ytterligere 15 minutter. Test kaken ved å stikke en pinne eller kniv i midten av kaken. Er den tørr når du trekker den ut er kaken ferdig. Sett til avkjøling.

Krem: Lag litt kaffe og ha 5 ss kaffe og 5 ss smør i en kjele og smelt dette. Ha i kakao og rør dette sammen med en slikkepott. Ha så i melis litt etter litt og bland godt til du får en jevn og tykk krem.
Fordel dette utover kaken og pynt med valgfri pynt.

Pynt: Start med å plassere bringebærene i 4 rektangler på kaken. Pisk så kremfløte og melis stivt og ha det i en sprøytepose. Jeg har her brukt en stor rund tipp, men du kan også bare klippe et passe stort hull. Sprøyt små derter langs bringebærene. Tilslutt legges blåbærene i stripe i midten.

Denne kaken holder seg fint i kjøleskapet i 4-5 dager, men jeg ville ventet til dagen før med å ha på den piskede kremen.

17mai_Sjokoladekake

Sitronruter med fargerikt mønster
Dette er en kake som har en brownie-konsistens men smaker friskt av sitron. Kaken er dekorert med de norske fargene i et dekorativt mønster.

3 egg
3,5 dl sukker
3,5 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
175 g smør
1 ss revet sitronskall
½ dl sitronsaft

Glasur
½-1 ss sitronsaft
5-6 ss vann
5 dl melis

Smelt smøret i en liten kjele og sett denne til side. Riv skallet av to sitroner og press ut saften. Det blir ca. 1 dl væske av to sitroner. Ha 1 ss i en liten bolle. Dette kan du bruke til glasuren litt senere.
Ha sukker og egg i en bolle og miks dette sammen i et par minutter. Ha i sitronskallet og sitronsaften og bland sammen. Ha så i smøret og til slutt mel og vaniljesukker. Bland dette i ca. 1 minutt til det er blitt en jevn røre.

Kle en langpanne på ca. 20 x 30 cm med bakepapir og hell røren i. Stekes midt i ovnen på 175 °C i ca. 20-25 minutter. Avkjøl kaken.

Glasur: Ha melis og 4-5 ss vann i en bolle og hell i sitronsaften som du sparte i sted, ca. ½ ss. Om glasuren fortsatt er litt for tørr kan du ha i litt mer vann til konsistensen blir lett rennende. Om den blir for bløt har du bare i litt mer melis.

Ha ca 1 spiseskje melis i to små skåler og tilsett blå konditorfarge i den ene og rød i den andre. Dekk hele kaken med den hvite melisen. Bruk en teskje og fordel litt blå og litt rød melis tilfeldig rundt oppå den hvite. Her må man være litt rask. Bruk en tannpirker eller en spiss kniv og lag mønster med de flotte norske fargene.

Dekk kaken og sett den i kjøleskapet i et par timer.

17mai_Sitronruter

Red Velvet 17.mai-kake
En skikkelig festkake verdig en 17. mai-feiring. Red Velvet-kake med cream cheese-frosting, pyntet med pikekyss og friske bær.

125 g smør
250 g sukker
2 egg
300 g hvetemel
2 ss kakao
2 ts vaniljesukker
½ ts salt
2,5 dl kulturmelk
1 ts hvitvinseddik
1 ts natron
1 boks Wilton Red (no taste) konditorfarge

Frosting
400 g Philadelphia ost, kald
300 g smør, romtemperert
3 ts vaniljesukker
400 g melis

Pikekyss/marengs
100 g eggehvite
200 g sukker
ønsket pastafarge

Pikekyss/marengs: Disse bør lages dagen før da disse trenger lang tid i ovenen.
Gjør klart et stekebrett med bakepapir på og fordel sukkeret utover. Sett dette i ovnen på 200 °C. Pisk eggehvitene på middels hastighet i 5-6 minutter. Ta sukkeret ut av ovnen og tilsett dette sakte, i en tynn stripe i eggehvitene. Pisk videre i 6-8 minutter på full hastighet.

Gjør klar to sprøyteposer. Jeg brukte en med en liten rund tipp og en pose med 6B tipp. Denne posen vrenger jeg etter jeg har satt i tippen og lager striper med blå pastafarge rundt hele posen. Dette gir en fin mørkblå effekt på marengsen.

Når marengsen er ferdig kan du ta halvparten i den hvite posen og så ha litt blå pastafarge i det som er igjen og pisk til fargen er jevnt fordelt. Ha dette så i sprøyteposen som vi malte med blått i stad. Jeg bruker hansker når jeg gjør dette for jeg klarer aldri og la være å bli blå overalt.

Gjør klar 2 stekebrett dekket med bakepapir og sprøyt ut derter med marengs. Hold posen helt loddrett. Trykk lett, slipp opp og dra posen rett opp.

Sett begge brettene i ovnen og tørk de i ca 2 timer på 100 °C varmluft. La brettene stå en time i ovnen etter steketiden (skru selvfølgelig av varmen).

Kaken: Pisk sammen smør og sukker til det blir hvitt (bruk ballongvisp). Tilsett så ett og ett egg. Sikt mel, vaniljesukker, salt og kakao og ha dette i vekselsvis med kulturmelken. Ha lav hastighet på mikseren. Ha en teskje hvitvinseddik i en liten skål og ha i natron. La det bruse litt før du har dette i røren. Til slutt tilsettes konditorfargen.

Smør en 24 cm stor kakeform godt og kle den med bakepapir. Både i bunnen og på sidene. Stek kaken nederst på 175 °C i ca. 45 minutter. Når det har gått 40 minutter kan du godt sjekke om den er ferdig ved å stikke en kakepinne i midten av kaken. Om den kommer ut tørr, er den ferdig og kan tas ut. Hvis ikke lar du den stå litt til. Sjekk en gang til før du tar den ut. Ta av ringen og velt kaken over på en rist med en gang. Avkjøles helt.

Frosting: Visp smøret kraftig til det blir lyst og luftig. Det tar ca. 2-3 minutter. Tilsett melis og fortsett og visp i 3-5 minutter til blandingen igjen er lys og luftig. Tilsett så philadelphiaosten og visp til kremen blir jevn og glatt.

Skjær kaken i 3 deler og plasser det som var toppen av kaken på et kakefat. Smør på et lag med frosting og gjenta prosedyren. Til slutt legges den delen som var bunnen nå på toppen av kaken. Da blir kaken rett og fin.
Smør så et lag frosting rundt hele kaken. Ha resten av frostingen i en sprøytepose med en stor rund tipp. Sprøyt derter rundt hele kaken. Bruk en spiseskje og dra kremen på hver dert innover mot midten av kaken. Lag en ny ring med derter og gjenta prosessen.

I midten har jeg pyntet med bringebær, blåbær, noen klyper frysetørkede bringebær (kan sløyfes), blå pikekyss og hvite pikekyss.

17mai_RedVelvet


17. mai-rullekake
Dette er en kjapp og enkel kake å lage, men som ser imponerende ut. Pyntet med deilige norske bær og hakket sjokolade.

3 egg
120 g sukker
1 ts bakepulver
100 g mel

Fyll
5 dl fløte
3 ss melis
150 g blåbær
200 g jordbær
150 g bringebær
100 g hakket sjokolade

Pisk egg og sukker til eggedosis (bruk ballongvisp). Dette tar ca. 6-7 minutter. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggedosisen. Legg et bakepapir på et stekebrett og stryk røren utover. Prøv å få til en jevn firkant. Stek midt i ovnen på 190 °C i ca. 10 minutter.
Gjør klart et bakepapir som du strør godt med sukker. Dette er for at bunnen ikke skal sette seg fast, i tillegg til at det smaker godt. Når kaken er ferdig velter du den over det sukrede papiret og legger et kjøkkenhåndkle over. Avkjøles, men ha pisket krem og bær klart. Kaken må nemlig rulles kort tid etter den er avkjølt og fylt. Om det skulle bli noen sprekker så gjør ikke det noe. Den skal jo dekkes til med krem uansett.

Fyll: Pisk fløten og melisen stiv, og smør et tynt lag utover hele kaken. Skjær opp jordbærene i litt mindre biter og strø jevnt over kremen. Strø også over blåbær, bringebær og hakket sjokolade. Legg noe til side for pynt på toppen av kaken.
Ta så tak i papiret på langsiden og løft det opp. Kaken vil da rulle seg nesten av seg selv. Bare dra papiret opp samtidig som du ruller kaken. Løftes så forsiktig over på et fat. Fordel resten av kremen på kaken til den er helt dekket. Pynt med resten av bærene og tilslutt dryss litt sjokolade på toppen.

17mai_Rullekake

17. mai Oreo-cakepops (ca 15-20 stk)
Hvorfor ikke pynte 17. mai-kakebordet med cakepops? Disse er ikke så vanskelig å lage, men får å få den elegante spissen må de tørke hengende opp ned. Og det kan være litt knotete. De kan slevsagt bare dyppes på helt vanlig måte i stedet.

2 pk Oreokjeks
150 g Philadelphia ost
1 pose hvit Candymelt
20 pappsugerør
2 blokker oasis

Ha kjeksen i en foodprosessor og kjør til det er helt finhakket, minner nesten som sand. Jeg gjorde dette i to omganger slik at det ikke blir for mye kjeks om gangen. Ha dette over i en bolle og tilsett ca. 150 g Philadelphia ost og bland dette godt sammen med hendene. Når det blir en fin deig pakkes den inn i plastfolie og settes i kjøleskapet i ca. 20 minutter.

Gjør klar et brett dekket med bakepapir. Ta ca. en teskje med deig og rull til en fin kule. Legg den på brettet. Når alle kulene er ferdig settes de i kjøleskapet i ca 15 minutter eller i fryseren i 5 minutter.

Smelt sjokoladen over vannbad. Viktig at vannet ikke blir for varmt for da kan sjokoladen reagere og bli helt hard.

Ta kulene ut og dypp et sugerør i sjokoladen og stikk den inn til ca midten av kulen. Hvis ikke vi gjør dette steget, vil kulen ramle av når vi skal dyppe hele i sjokolade senere. Legg kulene på brettet og kjøl på samme måte som i sted.

Nå er vi klare til å dyppe popsene. Da må vi ha noe å sette de i når det er dyppet. Jeg bruker en blokk oasis til dette. Hvis du vil gjøre det på den vanlige måten så settes de bare rett i den. MEN om du vil ha den lille spissen må de henge opp ned. Får å få til dette satt jeg 4 høye glass (vinglass) i en firkant. Plasserte en rist på toppen av glassene. Oasisen på toppen av risten. Da kan popsen stikkes opp i oasisen og bli hengende der.

Hell sjokoladen i en kopp og dypp en pops rett ned. Ta den forsiktig rett opp og la litt av sjokoladen renne av. Stikk den forsiktig opp i oasisen og la den henge der. Jeg lot det kun henge 3 stk der av gangen, da de faller fort ned om det blir for mye bevegelse. De tørker ganske fort og kan derfor tas ut og settes bare rett opp i en annen blokk med oasis eller i et glass fylt med sukker.

Tilslutt pyntes popsene med sløyfer i rødt og blått. Oppbevares i kjøleskap i 4-5 dager.

17mai_Cakepops

 

 

 

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer