Slipper sang om Sorterius i dag

Verdens kuleste sorteringssang slippes i dag, den er så vanvittig bærekraftig og fin! Lenger ned får du både se videoen og høre låta. Men først kan du lese litt om hva som er greia: 

Det var Frank Skovrands idé. Han hadde allerede laget en kul fotballsang til gutter 12 på Kvik sammen med Espen Holtan.

-Dette utløste et lite skred av ønsker om lagsanger, forteller Frank.

Frank Skovrand på innspilling av Sorterius-låta på Rokkefyllinga. Foto: Stillbilde fra musikkvideoen.

Det neste prosjektet ble imidlertid ikke en ny lagsang, men en aldeles bærekraftig miljøsang! I garderoben på Ishallen etter en hockeytrening med sønnen Lars kom Frank i prat med av de andre hockeyforeldrene på laget, nemlig Christin Hoen Rustad.

– I garderoben snakket jeg litt med Christin om Sorteriusprosjektet hennes. Jeg syntes dette virket som et supert prosjekt. I en liten bisetning fortalte hun at de ønsket seg så veldig en sang å ha med seg rundt til barna. Jeg ba henne sende meg litt info på mail om prosjektet dagen etter. Hun sendte, jeg leste det, fikk umiddelbart fot og skrev ferdig sangen samme dag.

Christin er utdannet barnehagelærer, og valgte gjenbruksmaterialer som tema i eksamensoppgaven. Mens hun jobbet i en prosjektstilling i kommunen der hun skulle informere haldenserne om bruken av de nye grønne matposene, begynte Christin å reflektere over hvor mye avfall barnefamilier genererer. Da bestemte hun seg for å lage et pedagogisk opplegg rettet mot barn i barnehager og barneskoler, og sorteringsbamsen Sorterius ble født.

Sorterius og Loppa! Foto: Veronica van Groningen.

-Sorterius og Christin fant hverandre, forteller Frank, og sammen har de laget sitt eget lille miljøunivers til stor glede og nytte for de som får besøk. Nå reiser hun rundt på skoler og barnehager med bamsen Sorterius og vennen hans fra gjenbruket Loppa. De snakker om miljø, søppel, gjenbruk og sortering.

Idét Christin og Sorterius blir gode venner skjer det skjebnesvangre ting på hjemmebane.

-Samtidig med at hun trapper opp miljøarbeidet, får Christin den hjerteskjærende beskjeden om at datteren er alvorlig syk, forteller Frank. Hun har nå vært gjennom en omfattende kreftbehandling, er å regne som «frisk», men sliter fortsatt med senskader og smerter. Ina er ofte med når Sorterius og gjengen er ute på oppdrag. Noe hun setter stor pris på. Sorterius er blitt som et familiemedlem, med egen stol rundt kjøkkenbordet. Vi synes at både mor, datter, det gode prosjektet, Loppa og Sorterius selv burde muntres opp med en egen sang – noe de lenge har ønsket seg – og da selvsagt med tilhørende dans og skikkelig musikkvideo.

Sjekk videoen her: 

Som dere ser har Frank ikke vært alene om dette prosjektet. Da han hadde skrevet ferdig låta ville han gjerne vise den til Christin. Men…

-Et problem var jo at Christin ikke leser noter, eller spiller noe instrument, forteller Frank, så jeg tenkte jeg fikk spille den inn for henne så hun kunne høre på den i stedet. Da syntes jeg sangen ble såpass fin at jeg tenkte; dette må vi gjøre ordentlig.

Frank tok kontakt med Espen Holtan, som sporenstreks ble med på prosjektet.

-Derfra rullet det på med ideer og musikanter og en masse spor, forteller Frank, og det ville ingen ende ta på velviljen til alle vi spurte om å bidra. Alle vi spurte sa umiddelbart ja.

Sangen skulle spilles inn i studio, med dyktige musikere og korister. Men prosjektet vokste seg raskt enda større.

-Nå begynte jo dette å bli riktig så fint, sier Frank, og da tenkte vi at her må det jo en dans til, og en video til å vise både sang og dans. Vi spurte de første på listen av koreografer og filmfolk som også kom med et rungende ja med en gang. Vi har vært veldig heldige. Vi har fått velge helt øverst på listen av profesjonelle, dyktige og dedikerte mestere på sitt fagfelt. Musikere, koreografer, fotografer og filmarbeidere. I tillegg har byens danseskoler og barneteater bidratt med barn, og Halden Drum Corps med søpleband. Rokke avfallsanlegg var også velvillig med på greiene med Nils Magne Bergmann i spissen. Det ble bare et digert JA prosjekt hele greiene. Veldig gøy å koordinere folk som sier ja.

Sorterius sitter i tralla si og kikker på alle barna som driver og rigger seg til på Rokkefyllinga for å være med på Sorteriusdansen. Foto: Nordic Media Lab.

For Christin betyr Frank og de andres innsats veldig mye.

-Jeg hadde selv lenge forsøkt å lage en sang selv, men bestemte meg til slutt for å spørre om hjelp. Frank skulle se hva han fikk til, og jeg må bare si at jeg er målløs over dette fantastiske resultatet! Ikke bare har Frank laget en fantastisk sang, men det er jo også rundt femti unike og dyktige personer som har blitt med på dugnad, og bidratt til dette fantastiske resultatet! Jeg vil veldig gjerne takke absolutt alle som har vært med på å få dette til! aller helst vil jeg gi en stor klem til hver og en, men det er jo ikke lov i disse tider…

Christin og Ina. Foto: Veronica van Groningen.

Christin elsker Sorteriussangen. Og hun digger gjenbruk.

-Jeg kan nesten ikke beskrive følelsen når jeg møter barna, forteller hun, og vi snakker om miljøet, hvordan det bør behandles, gjenbruk, ombruk, resirkulering, arving av klær og repararing av leker. Å se engasjementet i øynene deres, alt det flotte de har å si og hvor viktige de føler seg når de får være miljøvenner, får egne miljøvennkort og en stemme til å uttale seg om hvordan deres fremtidige verden skal bli… det er bare helt fantastisk! Jeg vil også at barna som vokser opp idag, kan se på dette med «avfall» med nye øyne. Gjøre det til gull istedenfor skrot. Jorda har nok søppel nå, det er på tide å ta det tilbake igjen!

 

De som bidrar inn i god dugnadsånd så langt er:

Sangen:

Espen Holtan – Produsent og bassist

Frank Skovrand – Tekst, melodi, vokal og medprodusent (+grafisk, promo, etc)

Einar K. Five/Showfabrikken – Mix og mastering

Magnus Buer Hansen – Trommer og perkusjon

Omar Østli – Gitar

Markus Linge – Gitar

Arne Nygaard – Orgel

Rino Silden – Banjo

Maren Skovrand – Kor

Lars Skovrand – Kor

Magnus R. Holtan – Kor

Hedda R. Holtan – kor

Oda Michelsen – kor

Gjermund Skogh – Kor

Henning Skogh – Teknikk

Veronica Van Groningen – Coverfoto

 

Video:

Trond-Atle Bokerød – Settsjef, kameraføring og videoproduksjon

Philip Buckholm – kamera

Ole-Martin Arneberg – kamera

Marius Andre Elgsaas – kamera, skuespiller og hjelpemann

 

Dans på video:

Sara Stang Møller – Koreografi

Sverre Magnus Heidenberg – Koreografi

 

Foran kamera

Ina Rustad – Sorteriussjef og hovedrolle

Haldenbarna: Linnea, Lisa, Hedda, Oda, Lars, Eira, Ylva, Tim, Olander, Kyrre, Love, Marcus, Joanna, Vera, Rikke, Ane, Martine, Ronja, Odin, Sofie, Emilie og Sigrid

Dag Itland (Halden drum Corps)

Emma O’Callaghan (Halden drum Corps)

Joackim Ødegaard (Halden drum Corps)

Marius Andre Elgsaas

Magne Bergmann

Christian Bjerke

Espen Holtan

Frank Skovrand

 

Forsidefoto: Nordic Media Lab.

Kommentarer

kommentarer