Slaget på Prestebakke

Denne helgen har Iddske Compagnie, Idd og Enningdalen historielag og Enningdalen menighet markert slaget på Prestebakke:

På lørdag var det mange oppmøtte på gamle Prestebakke. Der var det historisk leir i helgen, og tunet var fullt av soldater fra flere militærhistoriske foreninger i Norge og Sverige. Inne hadde Halden historiske samlinger utstilling fra krigen 1808 – En förbannad historia.

Magne Rannestad, Helge Warberg og Jens Bakke ledet en historisk vandring fra gamle prestebakke, ned til Ørsjøen og opp til Prestebakke kirke. Underveis ble det fortalt om hvorfor Norge var i krig og hvordan det påvirket de som bodde på Prestebakke.

Underveis i vandringen ble det iscenesatt noen skuespillertablåer. Publikum fikk se et bryllup ved vannkanten, der brudgommen ble dratt ut av bryllupsfesten og sendt ut for å krige. Han var den første som ble skutt i slaget.

Til slutt fikk publikum bli med opp på kirkebakken og overvære en gjenskapelse av kampene fra 1808. Her fikk vi se hvordan slaget kan ha sett ut.

Slaget som utartet seg 10. juni 1808 på Prestebakke var en del av den dansk-svenske krigen 1808-09 mellom Danmark-Norge og Sverige. Den skyldtes at de hadde havnet i forskjellige allianser under napoleonskrigene. Slaget på Prestebakke hvor svenskene overrumples av den dansk-norske hær og blir trengt inne på kirkegården på prestebakke.

Svenskene søkte tilflukt i kirken, mens nordmenn skjøt mot kirken. Kulehullene er fremdeles i kirkeveggen. Til slutt måtte svenskene overgi seg. De tapte 60 mann i kampen og 361 soldater tatt til fange, mens nordmennene endte opp med ni døde og seks skadde.

På kirkegården finner du minnesmerke etter slaget:

KanDusi tar av seg hatten for et flott arrangement, som var godt gjennomført og veldig underholdende. Det er ikke lett å vekke historien til live igjen, men disse arrangørene får det jammen til!

Du kan lese mer om krigen her.

Alle foto: Nina Røsnæs.

Kommentarer

kommentarer