Skjærpetta, den smarte

Jo, jeg har skjønt det! Skjære Per  – eller Skjærpetta, som denne vakre fuglen er døpt på Os, den regnes av fugleeksperter for å være særdeles intelligent. Skjærpetta får ting til, som andre fugler ikke er i nærheten av å mestre. Man kan kanskje se det på et skjærepars rede. Redet har gjerne flere innganger – og har tak over. En skjære er tilnærmet en halv-sivilisert røver. Skjærpetta er monogam. De som finner hverandre, de kan holde sammen i år etter år. Men så kan det også skjære seg for et skjærepar, sies det. Sånn omtrent som hos menneskene, altså.
Et bevis på høy intelligens: Jo, den såkalte speilprøven. En skjære skjønner, som få dyr at det er seg selv den ser! Men for eksempel en gås, den blir rasende og vil gå til angrep på «speilgåsa»!
Etterat sjefskokken på Os begynte å mate Skjærpetta, har det vakre skjæreparet lagt seg til visse selvfølgeligheter i sine skarpe hoder. Med det samme kjøkkenets bestyrer viser seg ute i haven, så sirkler de to rundt og rundt. Blir det litt brød idag, tro? Eller har han kjøpt litt solsikkefrø? Kanskje han har et stykke ustekt fisk eller kjøtt i forklelommen? For til tross for den høye intelligens, så er vi jo stadig en ådselsfugl! Også!
Nå har ikke kjøkkensjefen alltid mat i hendene, men det er jo dumt, tenker Skjærpetta – og viser seg allikevel. Kanskje han skjønner at sulten kan gnage i en liten skjærekropp? For egentlig burde en kjøkkensjef alltid ha en Skjærpetta i tankene når han rører i sine gryter. For ikke å snakke om når han gjør sine innkjøp. Ja, det er i selve innkjøpsrunden at grunnlaget for et godt skjæreliv legges. Mottoet er: Vi spiser det meste – til vi er mette, men ikke så salt. På vinterstid kan vannmangel ramme en stakkars Skjærpetta. Frost i strupen, det gjør ingen fugl glad. Når du først er i godlune, så passe på at vi skjærer har vann nok. Det er en viktig del i en Skjærpettas aktive liv. Og vi er her jo hele året. Til stor glede for dem som liker oss. En skjæres liv er mangfoldig – alltid elegant i dressen, kledd for enhver anledning.

Kommentarer

kommentarer