Skisser i komposisjon

Velkommen til ny utstilling i Kvartetten visningsrom. Utstillingen vises i Tungegårdens fire vinduer som vender ut mot bybrua og krysset mellom Svenskegata og Storgata. Utstillingene oppleves fra gateplan, noe som fungerer bra i disse pandemi-tider. Det er montert en QR kode til venstre for vinduene, og der kan man finne  informasjon om kunstneren. Takk til Kunstgården som lar oss bruke vinduene, så vi kan fortsette å vise samtidskunst til folk i Halden – døgnet rundt.

Månedens kunstner : Silje Hammer

Tittel: «Skisser i komposisjon»

Silje Hammer (f. 1980)  har sin utdannelse fra  Kunstakademiet i Trondheim. Hun bor og arbeider i Oslo, og har tidligere vist arbeider på blant annet Galleri Rød, Høstutstillingen, Trøndelagsutstillingen og Tegnetriennalen. I vinduene til Kvartetten skal hun også vise tegninger.

I et studie fra Cornell University i 1967 om hvordan barn utvikler visuell forståelse gjennom tegning, ble det å se umiddelbart resultat et viktig element for barna; Når de satte en blyant på et papir skulle den produsere en strek. Å se streken forme seg fremsto for barna som det essensielle ved handlingen. Det var den intuitive opplevelsen av å erfare at man skaper noe som var med på å danne barnets opplevelse av det visuelle. Det var først senere det handlet om å forme streken til noe bestemt.

I Silje Hammers arbeider er streken det essensielle. Hun har beholdt den intuitive opplevelsen av å la streken bestemme. Når Hammer tegner er det uten noen bestemt tanke om hva hun skal skape. Det er komponeringen av streker, metthet, variasjoner og konturer som styrer utfallet i tegningen. Hammers kombinasjoner skaper et resultat som for henne fremstår helhetlig. Det kan ta form som et fjell eller noe annet figurativt, men utgangspunktet er hele veien streken.

I Skisser i komposisjon (2021) fremstår streken kontemplativ, men håpefull. I den første tegningen møter vi en skikkelse. Ved første øyekast kan det se ut som den er på vei bort, forsvinner. Men det er like sannsynlig at personen nærmer seg oss. Fjellet ved siden av står stødig og bestandig. Det har vært her før oss og vil forbli her lenge etter oss, med mindre vi mennesker ødelegger det. De to armene med fire hender og de to bena med fire føtter utgjør åtte buer. Det minner om en regnbue, symbolet på samhold. I den siste tegningen uler en ulv. Kanskje mot månen, et tegn på at det er en ny dag i vente. En ny morgen.

Tekst: Martine Hoff Jensen

Utstillingen vises fra 11.09.21 til og med 06.10.21

Vi ønsker velkommen til  åpning lørdag 11/9 – 21  kl 13.00,  med en meters avstand og medbrakt ansvar. Alle må registrere seg med navn og telefonnummer når de kommer.

Kvartetten består av fem profesjonelle kunstnere fra Halden: Maja Sjøstrøm, Thomas Pedersen, Trond Arne Vangen, Øivind Koppang Eriksen og Elise Jarem.

Kommentarer

kommentarer