Skal utrede hvordan matsvinn kan reduseres

Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal fra Østfold er glad for at Stortinget har vedtatt at Regjeringen skal utrede en matkastelov.

Hvert år kastes det over 350 000 tonn spiselig mat i Norge. Størsteparten av dette er matsvinn hos forbrukerne. Matindustribedriftene og butikkleddene har også betydelige mengder matsvinn, så potensialet for å redusere svinnet er stort.

På nettsiden matsvinn.no beskriver de hvor mye mat som kastes i private husholdninger.
– Over 60 % av matsvinnet stammer fra privathusholdninger. Det er anslått at hver person i Norge kaster over 42 kilo mat i året og dette tilsvarer 13 % av forbruket eller hver 8. handlepose.

Holten Hjemdal (KRF) er fornøyd med at hun har fått gjennomslag for å sette fokus på matsvinn.
– Jeg er svært glad for at Stortinget har vedtatt flere viktige tiltak for å redusere matsvinn. Når vi vet hvilken effekt reduksjon i matsvinn kan ha på fordeling av mat til mennesker som trenger den og for å bedre klimaet er det en selvfølge at vi tar tak i dette, sier hun.
– Krf fikk gjennomslag for en utredning som skal pålegge næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen å gi bort spiselig overskuddsmat til veldedige organisasjoner slik at denne heller kan mette mager enn å kastes. I tillegg må man forbedre dagens datostempling og utvikle ny teknologi og emballasje slik at forbrukere får et bedre utgangspunkt for å avgjøre når maten er dårlig eller ikke.

Vedtaket i Stortinget ber Regjeringen utrede følgende punkter: 
– Hvordan datostempling på matvarer kan forbedres for å redusere matsvinn.
– Hvordan kommuner kan håndtere matavfall på en best mulig måte. 
– Behovet for en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen.
– Vurdere tiltak som hindrer at det i verdikjeden fra produsent til butikk kastes fullverdige matvarer med ukurant størrelse eller fasong.

 

Kommentarer

kommentarer