Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal fra Østfold er glad for at Stortinget har vedtatt at Regjeringen skal utrede en matkastelov.
Hvert år kastes det over 350 000 tonn spiselig mat i Norge. Størsteparten av dette er matsvinn hos forbrukerne. Matindustribedriftene og butikkleddene har også betydelige mengder matsvinn, så potensialet for å redusere svinnet er stort.
På nettsiden matsvinn.no beskriver de hvor mye mat som kastes i private husholdninger.
– Over 60 % av matsvinnet stammer fra privathusholdninger. Det er anslått at hver person i Norge kaster over 42 kilo mat i året og dette tilsvarer 13 % av forbruket eller hver 8. handlepose.
Holten Hjemdal (KRF) er fornøyd med at hun har fått gjennomslag for å sette fokus på matsvinn.
– Jeg er svært glad for at Stortinget har vedtatt flere viktige tiltak for å redusere matsvinn. Når vi vet hvilken effekt reduksjon i matsvinn kan ha på fordeling av mat til mennesker som trenger den og for å bedre klimaet er det en selvfølge at vi tar tak i dette, sier hun.
– Krf fikk gjennomslag for en utredning som skal pålegge næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen å gi bort spiselig overskuddsmat til veldedige organisasjoner slik at denne heller kan mette mager enn å kastes. I tillegg må man forbedre dagens datostempling og utvikle ny teknologi og emballasje slik at forbrukere får et bedre utgangspunkt for å avgjøre når maten er dårlig eller ikke.
Vedtaket i Stortinget ber Regjeringen utrede følgende punkter:
– Hvordan datostempling på matvarer kan forbedres for å redusere matsvinn.
– Hvordan kommuner kan håndtere matavfall på en best mulig måte.
– Behovet for en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen.
– Vurdere tiltak som hindrer at det i verdikjeden fra produsent til butikk kastes fullverdige matvarer med ukurant størrelse eller fasong.
Kommentarer