Skal skrive om skjulte skatter

På norske museer står det hundrevis av gjenstander som aldri er stilt ut. Men hva er disse gjenstandene og hvilken historie har de? Det har haldenseren Per Magnus Finnanger Sandsmark tenkt å finne ut.
Foto: Martine Løkke

Per Magnus er godt kjent i bybildet i Halden, både som kulturaktør og som tidligere politiker. For en stund siden gikk turen fra Halden til Ulvik. Der jobber han i dag som formidler, festivalprodusent og rådgiver for Nynorsk kultursentrum. Museet ble for øvrig kåret til årets museum i 2015.
Det er ingen tvil om at Per Magnus trives i museumsverden, og nå trives han såpass godt at han ble enda mer nysgjerrig på hva som finnes bak lukkede dører. Så nå skal han skrive bok.
– Ideen kom fra at jeg hadde sett en tv-serie om verdenshistorien gjennom gjenstander og samlaget (forlaget) hadde lest en svensk bok om museumsgjenstander som ikke var utstilt, forteller han.
Jobben blir å komme i kontakt med museer som vil finne frem disse gjenstandene og oppsøke dem. I følge SSB er det 21,3 millioner gjenstander på museum, og omtrent 10% av dem er utstilt.
– Det er mange spørsmål som må stilles. Hva slags gjenstander er samlet inn, men ikke stilt ut? Hva sier de om historien vår, landet vårt og livene våre, undrer Per Magnus.

Han har kommet godt i gang med å kontakte museer.
– Jeg har vært i kontakt med 70-80 museer i hele landet, og skal blant annet innom Halden, forteller han. Han ser frem til å finne det han beskriver som gode, uventa og viktige fortellinger om norsk historie og kultur.
– Målet er ei bok der alle slags folk kan finne en gjenstand de syns er artig, spennende eller viktig.

Boken er planlagt utgitt på Det Norske Samlaget høsten 2017.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer