Siste bok er ute

Det har tatt åtte år til sammen, men nå er prosjektet ferdig. Tredje og siste bind av Haldens historie ble overlevert Thor Edquist og Halden kommune torsdag ettermiddag.

Prosjektet startet i 2009, og i høst ble det siste punktumet satt. De har gravd seg gjennom hauger med bilder, de har fordypet seg i kilder, de har skrevet og skrevet – og siden snudd rundt på setninger og omskrevet dem atter en gang. Nå er jobben endelig gjort, og resultatet ser vi her. Sven G. Eliassen og Svein Olav Hansen kan nå kalle seg forfattere av et trebinds verk om Haldens historie.

Voila! Haldens historie, bind I-III.

Forlegger Mons Hvattum er svært fornøyd med å overlevere bind nummer tre til ordføreren torsdag.

-Det er en stor dag i dag, sier Mons når han åpner festlighetene i Berg Sparebank, og vi synes resultatet har blitt veldig bra. Halden er en spennende by, med en lang historie, men jeg tror vi har fått med oss det mest viktige av byens historie i disse tre bindene.

Svein Olav Hansen er mannen bak det tredje og siste bindet.

-Det er spesielt krevende å skrive vår tids historie, sier Mons, og grunnen til det er at det er så ufattelig mye stoff å skrive ut fra. Kildene er utrolig mange, og i tillegg er det fasiter på hvert gatehjørne. Det er mange meninger om hva som er viktig å ta med og ikke. Men Svein Olav er flink til å se de store linjene, og resultatet har blitt veldig bra.

Haldens historie bind III kommer rett fra trykkeriet, den er rykende fersk. Nyheten om Jellhaugskipet kom for kun et par uker siden, men Svein Olav sørget for at det kom med på tampen. Verre var det å stoppe boka i trykken for visse andre aktualiteter:

-Svein Olav ringte meg et par dager etter at vi hadde fått inn Jellhaugskipet i boka, forteller Mons, han sa: kan du holde igjen litt trykken litt til, kanskje Kvik rykker opp!

Mange sterke meninger

Forfatterne bak verket er også fornøyd med resultatet. Sven G. Eliassen er som kjent forfatteren bak Bind I, og siden skrev Eliassen og Svein Olav Hansen Bind II sammen. Det tredje og siste bindet har altså Svein Olav Hansen skrevet alene. Svein Olav tar ordet etter Mons Hvattum:

-Når det gjelder å skrive samtidshistorie kan det være passende sitere William Faulkner, som skal ha sagt; The past is not dead, it’s not even past. Det vil være mange som husker det som Bind III omhandler, og det vil nok være mange sterke meninger om det også. Det er faktisk helt greit. Vi tåler det. Dette er ikke en fasit, det er en følgesvenn til det som i fremtiden vil bli skrevet om Haldens historie. Disse bøkene forsøker å sette byen og bygdenes utvikling inn i større sammenhenger.

Svein Olav Hansen har endelig satt siste punktum i Haldens historie Bind III.

Svein Olav brukte en del taletid på å takke folk. Kona Ellen, forlegger Mons, bokkomiteen, Sven G. Eliassen og mange flere. Han trakk spesielt frem Berg Sparebank.

-Berg Sparebank tro til sånn at vi kunne få til tre bind, det hadde ikke blitt noen uten dem. Jeg vil gjerne takke banken for en utrolig fornuftig bruk av penger.

Med bokkomitteen bak overrekker Mons Hvattum Haldens historie bind III til Thor Edquist.
Svein Olav Hansen får en blomst av ordføreren.

Thor Edquist gleder seg til å lese bind III.

-Det er fantastisk at den er ferdig, sier han før han deler ut blomster. Denne boka ble heldigvis til til tross for at det har vært tøffe økonomiske tider i Halden. Dette er et praktbokverk som er denne historiske byen verdig. Jeg vil også  gjerne takke Berg Sparebank, uten banken hadde det nok ikke blitt noe bind nummer tre.

Bokkomiteen og forfatterne, med ordfører og kultursjef. Fra venstre: Bjørn Andersen, Svein Olav Hansen, Jens Bakke, Freddy Fagerholt, Sven G. Eliassen, Mons Hvattum, Thor Edquist og Stein Wilhelmsen.

Et bra julegavetips, eller hva?

Haldens historie Bind I, II og III finner du hos byens bokhandlere.

 

I bokkomiteen sitter prosjektleder Mons Hvattum, Freddy Fagerholt, Toril Brekke, Bjørn Andersen, og Jens Bakke. Runar Drønen setter sammen boka helt til slutt.

Foto: Ellen Midtfjeld

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer