Sirlig presisjon og spilleglede

Det er med en viss forventning undertegnede beveger seg mot Brygga Kultursal og Det Norske Blåseensemble’s konsert «Haydn og Keltisk folkemusikk med Peter Whelan» denne lune høstkvelden i september. Man kjenner på kunnskapshull i forhold til Haydn og den keltiske folkemusikken, men også på en spenning i forhold til det kvalitative i innholdet man er i ferd med å bli servert. Vil man like det? Hva skal man skrive om man ikke liker det? Det vil fort vise seg at mitt lille snev av uro er ubegrunnet. 

Brygga er ikke utsolgt i forhold til kapasitet. Det er likevel mange som har funnet veien til en kultursal som for anledningen er innredet med små runde bord. Et utmerket valg for denne type konsert. Når Blåseensemblet dessuten spandere kaffe, og bolle med gult i, har skuldrene fått den rette vinkelen idet konserten starter.

Åpningsnummeret er Joseph Haydn’s Symfoni No 6 i D dur. Ørene fylles umiddelbart av akustisk vellyd, og fra første sekund sitter det som et skudd. Det duelleres og det briljeres i alle ledd. Soloer veksler hurtig mellom fiolin og cello, fløyte og fiolin, saksofoner og horn. Hele veien utført med sirlig presisjon og spilleglede. Produksjonen er bra ved at det etter åpningsnummeret spilles to numre med keltisk folkemusikk, for deretter å avslutte konserten med Haydn’s Symfoni No 8 i C dur. Det blir en variert og interessant opplevelse i en konsert som varer ca en time.

Et annet pluss er at konserten er akustisk, og uten mikrofoner. Det låter som det er skrevet med andre ord.

Du vil ha problemer med å ikke bli begeistret over Det Norske Blåseensemble om du liker kvalitet i alle ledd og topp performance. Her leveres det til fingerspissene, og det er lite å sette fingeren på. For undertegnede ble kvelden en påminner om at det er inspirerende å høre på andre. Sånt blir man glad av! 

Det er etter en vakker opplevelse som dette lett å komme med følgende anbefaling til alle som av ulike grunner ikke har vært på konsert med Det Norske Blåseensemle: Ta turen, dere vil neppe bli skuffet!

Kvelden ble ledet av den irske dirigenten Peter Whelan og den britiske fiolinisten Colin Scobie. 

Peter Whelan.
Colin Scobie.

Konsertene spilles neste uke i Bibliotekets aula i Fredrikstad, på Sarpsborg Scene og i Moss kirke. Ikke lange veien om man føler for en dose Haydn og Keltisk folkemusikk.

Til Det Norske Blåseensemble er det bare en ting å si – tusen takk for kvelden! Det skal ikke bli så lenge til neste gang.

 

 

Kommentarer

kommentarer