Silje og Magne forteller om Nedre Magasin

KanDusi har satt seg som mål å utforske Fredriksten festnings bygg i en artikkelserie sammen med den kunnskapsrike og sprudlende Silje Estella Haugerud, som brenner for festningen og dens historie. Denne gangen har Silje bedt med seg kommandant Magne Rannestad som støtteguide.

Det blåser gruelig kaldt når jeg haster nedover brosteinen mot Den gamle kommandant for å treffe Silje og Magne. Heldigvis er det både kaffe og suppe å få i kaféen, så man får varmet seg før det bærer ut i vårblåsten igjen.

-I dag skal vi ta for oss Nedre magasin, forteller Silje, og da ville jeg gjerne ha med meg Magne på turen. Han er jo guruen når det kommer til festningens historie, han kan fortelle mye om dette bygget.

Vi går ut av kaféen og rundt på baksiden av den gamle kommandantboligen. Vi skal nemlig først opp på loftet i Nedre magasin. En bratt trapp leder oss opp til loftsdøra. Magne låser oss inn. Et stort loftsrom åpenbarer seg, ganske tomt bortsett fra noen trekasser.

-Dette er en av de eldste bygningene på festningen, forteller Magne, det er bare Fredrik IIIs hall som er eldre enn Nedre magasin. Dette var provianthus, og det ble satt opp i 1683. Det er forøvrig alltid noe usikkerhet knyttet til årstallene vi sitter på når det gjelder festningens bygg, vi kan jo ikke med sikkerhet si om det dreier seg om påbegynnelsesdato eller ferdigstillelsesdato. Men vi har gått ut fra at årstallene vi har i arkivene forteller oss når byggene sto ferdigstilt.

Som alle andre bygg på festningen ble Nedre magasin skadet i den store bybrannen i 1826.

-Alt av treverk på festningen gikk med i den store brannen, forteller Magne, så alt tre du ser her oppe på festningen stammer fra tiden etter 1826 og brannen. Taket vi står under nå er altså «nytt». Fra gamle tegninger har vi sett at taket var høyere og spissere enn dagens tak.

Fantastisk utsikt fra Nedre magasins loftsvindu.

De fleste av festningens bygg er bygd som bombesikre rom. Neste gang du er på innsiden av et av festningens bygg kan du ta en kikk i taket og se etter de karakteristiske hvelvede takene, som alle de bombesikre rommene har.

-Oppå de murte hvelvene la man et tykt lag med jord og sand, forteller Magne. Dette skulle ta i mot støtet fra granater og bomber. Så satt man opp tretak over hvelvene. Tretakene ble demontert i tilfelle krig, hvis man hadde tid. Taket på Nedre magasin ble skutt i filler i 1814, da rakk man ikke å demontere taket før bomberegnet startet.

-Her oppbevarte de Divisjonsmusikkens instrumenter i en periode, forteller Magne og peker på en stor eske fylt med tamburiner og andre instrumenter. Loftet har vært lagringsplass for mye annet rart enn mat gjennom tidene.

-Denne bygningen var jo i utgangspunktet et provianthus, forteller Silje, så de lagret mat også her oppe på loftet. Korn for eksempel, hang her på loftet. Dette huset har også blitt kalt Gamle provianthus, og Det hvelvede magasin.

Silje og Magne går langs skråtakene og leter etter signaturer.

-Her er en signatur fra 1901, sier Magne og peker på en av takbjelkene. Det er mange som har skrevet navnene sine i byggene her på festningen. Da det ble gjort var det jo egentlig hærverk, men når tiden har gått blir signaturene kulturminner de også.

Silje er fremme med mobilen for å knipse bilder av signaturene på takbjelkene.
Som i mange av de andre byggene på festningen har soldater og andre merket treverket med sine daterte signaturer. En gang var det hærverk, nå er det kulturminner.
Silje roter etter skatter på loftet.

Vi går ut av loftet og rusler ned de bratte trappene i smuget som leder til hovedgata. Magne åpner den gedigne porten mellom Den gamle kommandant og Nedre magasin, og vi går nedover langs fremsiden av bygget. Det blåser kaldt gjennom Vestre kurtineport, og folk som er ute på søndagstur drar jakkene godt opp over ørene. Vi skynder oss inn den øverste ytterdøren til Nedre magasin.

Dramatisk utsikt opp til Klokketårnet i smuget mellom Den gamle kommandant og Nedre magasin.

Vel innenfor døren går vi rett opp en bratt trapp. Nå står vi i byggets andreetasje.

-Her ser du hvelvene vi sto oppå i sted, sier Magne og peker opp mot de store buene i murtaket.

Men hvorfor er hvelv den ultimate formen for et bombesikkert rom? Jeg spør Magne.

-Dette prinsippet kan illustreres godt med et egg, forklarer Magne. Hvis du setter et egg på høykant og og prøver å klemme det i stykker har du ikke nubbsjans. På grunn av buen i eggeskallet ledes trykket og kraften nedover langs sidene, og egget vil ikke knuse. Til tross for at eggeskallet er tynt vil det tåle mye på grunn av formen.

Magne forklarer hvordan Nedre magasins hvelvede tak ble bygd.

Her illustreres Magnes poeng på YouTube av «The Dad Lab». Du kan faktisk GÅ på egg!

I forbindelse med beredskapen i 1905 ble Nedre magasin gjort om til kjøkken og spisehall. På den tiden var Nedre magasin hovedspisestedet for festningens soldater.

-I denne etasjen var det kjøkken og spisesal, forteller Silje, her var det plass til mange soldater. Men før det var messe her var det altså matlagring i hele huset.

Vi går inn i neste hall.

-Her har det vært skytebane for Heimevernet, forteller Silje. Du kan se hullene i murveggen i enden av hallen, der hang målskivene. De hadde skytebane her helt til utpå åttitallet.

Magne og Silje går bort til endeveggen og leter etter kuler, rester etter soldater som har bomma på målskiva. Magne pirker ut en blyklump fra murveggen.

Hallen har vært spisehall, skytebane, og åsted for både konserter og konferanser. De sorte tøystykkene er hengt opp for å tøyle akustikken i rommet.

-Her i denne hallen oppbevarte de mat i tønner og sekker, forteller Magne. Fredriksten festning hadde som målsetting at de skulle holde ut ett års beleiring for halvannet tusen mann. Det er mye mat.

Hvordan klarte de å lagre så mye mat uten kjøleskap og fryser?

-Det gikk jo ikke så bra, svarer Magne. Det var rotter og mus og biller over alt. Tørking og salting var den eneste måten å konservere maten på, men det stoppet jo ikke skadedyrene fra å forsyne seg. Personlig tror jeg aldri de nådde ettårsmålet sitt. Det var varierende tilgang på mat også, hadde det vært et dårlig år så var det nesten ikke mat å få kjøpt.

Den lengste beleiringen festningen ble utsatt for var selvfølgelig i 1716, da Karl XII lusket med troppene sine utenfor Fredrikshald i to måneder.

Var det nok mat til soldatene den gangen?

-Vi har ikke hørt noe om at det var matmangel under denne beleiringen, svarer Magne, men da var jo byen og festningen isolert sammen. De fikk heldigvis aldri testet ut dette med ett års beleiring.

I tillegg til at hallen i Nedre magasins andre etasje har blitt brukt til matlagring og spisesal, og skytebane for Heimevernet, har den i moderne tid vært brukt til noen få konserter og konferanser.

Vi går ned trappa til første etasje. Det er mørkt der nede. I det innerste rommet står det et tørrluftsaggregat og knirker. Her nederst i Nedre magasin utgjør selve festningsfjellet den ene langveggen, og fukten er et problem.

-Her nede lagret de også proviant, forteller Silje. Det var nok ikke et veldig egnet sted for matlagring, siden det er så fuktig. Vannet rant sikkert langs veggen her, vannet følger jo fjellet.

Festningsfjellet utgjør den ene langveggen i Nedre magasins første etasje. I dette rommet settes det opp mange salgsbord under julemarkedet.

Vi går videre. Mange forbinder første etasje i Nedre magasin med julemarkedet i november. Da stilles det opp salgsbord av alle mulige slag i de tre ytterste rommene i første etasje i bygget.

Silje lurer på hva som er under gulvet. Magne finner en planke han kan løfte på, og Silje klapper i hendene. Hun går rett ned på knærne og prøver å kikke under gulvet.

-Nedi der skulle jeg gjerne ha vært, sier Silje og stikker hele hodet nedi hullet Magne har laget.

Til Siljes store glede løsner Magne på noen løse plankebord sånn at hun får kikka under gulvet.

-Jeg skulle gjerne ha funnet et gammelt lik en gang, sier Silje, og lyser med mobilen ned i hullet.

Magne ler.

-Jeg vet ikke om jeg kan hjelpe deg med det, sier han.

Vi går mot utgangsdøren igjen. Turen på Nedre magasin nærmer seg slutten.

Etter at Heimevernet flytta ut har Nedre magasin åpent for publikum så og si bare under julemarkedet, med noen få unntak. Magne og Silje synes det er leit.

-Dessverre er det svært lite som skjer her i Nedre magasin, sier Magne, vi hadde gjerne sett at dette bygget hadde blitt brukt mer. Vi gikk ut i HA og ba byens befolkning om å komme med ideer til hva vi kan bruke festningen til. Det hadde vært fint om det kom inn noen gode forslag til hvordan vi kunne fått brukt Nedre magasin! De store hallene for eksempel, er veldig staselige. Dette er et flott bygg.

 

Vil du lese om de andre omvisningene KanDusi har fått være med på?

Sjekk ut disse da vel:

Silje forteller om bakeriet

Silje forteller om Klokketårnet

Silje forteller om Den gamle kommandant

Silje forteller om Kongshallene

Silje og Magne forteller om kommandantboligen

Silje forteller om Donjonen ved Huth

Silje forteller om Kruttlaboratoriet på Huth

 

Kommentarer

kommentarer