Silje forteller om Klokketårnet

KanDusi har satt seg som mål å utforske Fredriksten festnings bygg i en artikkelserie. Som guide har vi fått låne den kunnskapsrike og sprudlende Silje Estella Haugerud, som brenner for festningen og dens historie. 

Siden sist har Silje jammen blitt den nye Magne Rannestad, eller «Rænnis», som Silje selv ville ha sagt. I januar 2019 tar hun over som utleieansvarlig for Fredriksten festning, siden Magne Rannestad rykket opp til kommandant da Dag Strømsæther pensjonerte seg. Vi gratulerer dem begge!

Denne gangen har KanDusi fått en eksklusiv tur innom et landemerke av et bygg, et bygg som ruver på det høyeste punktet på Fredriksten og kan vise oss veien hjem; nemlig Klokketårnet.

Akkurat som folk flest har jeg aldri vært inne i Klokketårnet før, så når Silje låser opp den høye, smale døra til Klokketårnet og jeg får den første kikken inn i det mørke rommet er det med en viss ærefrykt jeg tråkker over den høye terskelen.

Silje låser opp døra til Klokketårnet.

-Klokketårnet ble først og fremst brukt til å varsle om forskjellige ting, forteller Silje når vi har kommet innafor døra. De ringte med klokka når det var brann, hvis slavene stakk av og når det var krig. Det kima også fra tårnet når de norske styrkene ble sendt ut for å krige. De ringte også med klokka for å varsle soldatene som lå på utsiden av murene om at fienden kom. I 1716 ble det jo som kjent ringt fra klokketårnet da Karl XII kom over elva, sånn at soldatene fikk redda seg innafor murene.

Det er langt opp til taket når man står på jordgulvet og ser opp. Midt i rommet ruver den svære bjella, og ved den ene veggen står det en lang stige. 

Klikk på bildene for større bilder.

Silje kan fortelle at dagens klokketårn er nummer tre i rekka. Området rundt tårnet var et av blokkhusene som ble oppført i 1645 av Oberstløytnant Bendik Creetz.

-Derfor kalles området rundt Klokketårnet ofte Cretzensteen, forteller Silje. Forsvarsstillingen ble satt opp fordi svenskene angrep tre ganger i løpet av atten måneder. Det første klokketårnet ble satt opp i 1671 og uret ble kjøpt inn fra England. Det første tårnet ble revet i 1711, men et nytt ble satt opp samme år.

Lent mot de høye veggene står noen gamle panelplater som en gang var spikret fast, de er fullstendig dekket av innrissede initialer. I mange år sto nemlig Klokketårnet åpent, sånn at hvem som helst kunne gå inn. Silje synes initialene på panelet er en spennende del av historien.

-Se her, sier Silje entusiastisk, her er det noen som har skrevet 1949 ved siden av initialene sine! Og her har noen skrevet 1926! Det er jo moderne tid egentlig, men allikevel. Dette her er en del av historien til Klokketårnet.

Silje står og ser på de innrissede initialene på det gamle panelet.

Det gamle panelet ble tatt ned i 2007 for å gi plass til den nye riggen med den store bronsebjella. Det er bestemt at panelet skal oppbevares i Klokketårnet.

-Klokketårnet har også blitt ødelagt flere ganger, forteller Silje. I 1795 kom det et helsikes tordenvær, og da ble tårnet nesten helt ødelagt av et lynnedslag. Men det ble reparert etterpå. Under den store bybrannen i 1826 brant tårnet til aske. Uret fra England var sporløst forsvunnet etter brannen!

Et magisk fullmånebilde tatt av Klokketårnet. Bildet har tanta til Silje tatt; Ann-Charlott Løkkeberg.

Arkitekten B.S. Garben fikk jobben med å tegne og sette opp et nytt klokketårn, og det nye tårnet sto ferdig først i 1831. Garben tegnet det pyramidetaket Klokketårnet har i dag, med en jernstang og vindfløy på toppen av taket.

-Klokketårnet er et av Garbens tre favorittbygg her på festningen, forteller Silje og klapper på reisverket rundt den store klokka, han har lagt ned mye jobb og kjærlighet i dette bygget. Det nye klokketårnet fikk montert et urverk med tallskive på nordveggen. Men alt det forsvant etter at klokka slutta å fungere i 1917.

I dag slår klokken i tårnet ett slag hver time, og i følge Silje kan du stille din egen klokke etter slagene. Silje liker godt å gå opp til Klokketårnet.

Klokketårnet står på festningens høyeste punkt, og utsikten er formidabel.

-Klokketårnet er jo noe av det første du ser når du kommer kjørende inn til Halden, sier Silje, det står på det høyeste punktet på festningen. Og her oppe går jo den hvite dame igjen også… Hun sveva jo forbi fangehullene her, og skremte vettet av slavene som satt der. Men jeg skal fortelle mer om Den hvite dame når vi skal inn på Den gamle kommandant.

Silje i ett av fangehullene oppe ved Klokketårnet. Her satt altså fangene og så Den hvite dame sveve forbi…

Den Hvite dame blir altså et tema for en senere anledning. Det er bare å glede seg til fortsettelsen dere!

Gikk du glipp av den forrige Silje forteller om..?

Les Silje forteller om bakeriet her.

Foto: Ellen Midtfjeld

Kommentarer

kommentarer