Signert Oddvar

Oddvar Rakeng har samlet et utvalg av sine skriverier under vignetten «Signert»  fra Halden Arbeiderblad gjennom ti år mellom to permer. Boken har fått navnet Signert.

I en årrekke har forfatter og journalist Oddvar Rakeng sendt korte og lange meningsytringer om stort og smått til sin forhenværende lokalavis. Eks-tistedølen er bosatt på Lillehammer, men har aldri sagt opp sitt abonnement på Halden Arbeiderblad. Her følger han småbyens gjøren og laden på avstand, og holder på den måten en daglig kontakt med sin tidligere hjemby.

– Jeg leser Halden Arbeiderblad hver dag, forteller Oddvar Rakeng, både morgen, middag og aften.

Men Oddvar nøyer seg ikke med å kun lese lokalavisen, han vil gjerne være en bidragsyter også. Med ujevne mellomrom sender forfatteren nedfelte tanker til HAs redaksjon.

– Det er ikke kronikker dette her, sier Oddvar, ei eller ytringer. Disse er friere i formen. Jeg bruker å kalle dem ‘impulsive og slentrende flanerier’. Ofte er de inspirert av ting jeg har lest eller hørt, ikke minst i HA. Mye av dette er Halden-puls.

En signert Signert.

Oddvar har vært en produktiv forfatter. 42 bøker har det blitt til sammen, blant dem ti barnebøker og ti diktsamlinger. Dessuten har det blitt en bok om Halden på vinyl og CD, og så må vi ikke glemme kortromanen Skuddene i Violgata. Den handler om lastebilsjåføren John Larsen, som ble skutt og drept i Violgata under 2. verdenskrig.

Oddvar har fått mange gode tilbakemeldinger på sine skriverier i lokalavisa gjennom årene.

– Jeg får ofte høre det når jeg er på besøk i Halden, forteller han. Skriv mer da Oddvar, sier mange. Det er jo grei beskjed å få det.

Temamessig favner Oddvar bredt i sine slentrende flanerier.

Finnes det en slags rød tråd allikevel?

– Nei, absolutt ikke. Jeg forsøker jo å unngå det, og sørge for at det blir litt variert.

Og variert har det blitt. Her finner du tekster om alt fra fotball og korona, til fake news og naturanmeldelser.

Naturanmeldelse! Hva slags natur har du anmeldt?

– Det er Nestangen i Femsjøen. Vi hadde hytte der i mange år, og jeg anmeldte sommeren 1998. Det ble terningkast 3. Nå har vi solgt stedet, for vi kunne ikke fly på glatte svaberg og utedass lenger, så vi kjøpte en kirke i Sverige til fritidsbolig i stedet.

Frithjof E Bye har også vært et tema i flere av Oddvars innsendte tekster.

– Jeg har jo alltid vært engasjert dette med Frithjof Bye, forteller Oddvar. Jeg har jo skrevet en kort biografi om ham, og det var jeg som tok initiativet til å reise det minnerelieffet av Bye som står i Tistedal i dag.

Vil du lese Oddvar Rakengs impulsive flanerier? Boka kan du få kjøpt på Ark på Tista senter, og på Køhn Libris!

 

Kommentarer

kommentarer