Shadnews – og litt til

Fire ganger i året gir Kai Andersen og Biørn Arnesen ut musikkmagasinet Shadnews; et digitalt magasin fylt til randen av stoff om Shadowsmusikken – og litt til. Nå har musikkmagasinet rundet fem hundre abonnenter.

Det begynte rett før Norge stengte ned i 2020.

– Det første nummeret vårt kom ut i mars 2020, forteller redaktør Biørn Arnesen. Vi har en målsetting om å få ut fire nummer i året. Temaet er Shadowsmusikken. Du kan finne saker om konserter og nye plateinnspillinger – men også historiske tilbakeblikk på band og spillesteder som var aktuelle på 60-tallet.

– Vi har valgt å kalle magasinet Shadnewsog litt til, føyer typograf Kai Andersen til. Vi skriver jo ikke bare om Shadows, men om den gitarbaserte musikken fra 60-tallet og opp til nå. Med Cliff som den store stjerna i midten!

Cliff Richard og The Shadows er de store stjernene.

Egentlig begynte historien om musikkavisa Shadnews lenge før 2020. Den begynte allerede i 2010. Det Fredrikstadbaserte bandet Cliftones, som var et av mange «Shadowsband» i Norge i perioden fra 60-tallet og oppover, tok opp tråden igjen etter mange års pause. Det var et par av sønnene til originalbesetningen i Cliftones som tok opp tråden i 2010, og sørga for at tradisjonen ble holdt i hevd.

The Cliftones fra Fredrikstad var tidlige ute med å spille Shadowsmusikk.

– Det dukka opp flere band som spilte denne gitarbaserte musikken, forteller Biørn, og det viste seg fort at det fremdeles var et miljø for denne musikken. Jeg fungerte som en slags manager for Cliftones, og vi booka konserter på gitarfestivaler både her i Norge, i Danmark-  og i England, Tyskland og Frankrike.

Egne Shadowsfestivaler?

– Det stemmer, svarer Bjørn.

– Det er mange høye panner og grått hår i dette miljøet, legger Kai leende til. Men vi er mange som deler denne lidenskapen.

I Sverige fantes det en klubb som het Nordic Guitar Club. De arrangerte blant annet Shadows-festivaler i Sverige, og lurte på om ikke Biørn ville starte en norsk avdeling av gitarklubben. Det ville Biørn. Dermed ble det en norsk avdeling av Nordic Guitar Club. Medlemstallet gikk raskt oppover.

– Vi arrangerte Shadows-nostalgi på Glenghuset i Sarpsborg, forteller Biørn, og så har vi gitartreff på Bøndernes hus i Råde. Der kan alle komme og spille. Vi spiller gitar, og preker om gitarmusikk.

– Det er så merkelig, sier Kai, det er så mye gamlinger på de treffa!

Biørn skratter. Kai er naturligvis også medlem i Nordic Guitar Club, de to musikkentusiastene har kjent hverandre i mange år. Men nå har medlemsmøter og konserter vært uaktuelt i lang tid, det blir verken konserter eller klubbmøter når koronaen herjer. Men disse to karene går ikke virkeløse av den grunn!

Nordic Guitar Clubs egne musikkavis «Spotnews» ble lagt ned for noen år siden.
Bøndernes Hus i Råde var flere ganger samlingsstedet for norske Shadows- og gitarentusiaster. Koronaen gjorde at det ble opphold, men de kommer nok tilbake når dette er over.

– En dag ringer Kai til meg, forteller Biørn, og så sier han: Du Biørn, skal vi finne på noe sprøtt? Da sa jeg ja med en gang, for jeg er vant til at Kai finner på sprøe ting.

Kai la frem idéen om å lage en Shadows-avis. Selv er han jo typograf, og kan lage layout og sette alt sammen til en pdf som kan sendes ut til abonnentene per mail. Begge skulle skrive. I april 2020 kom det første nummeret:

Siden har det kommet 11 numre av Shadnews.

– Vi har skrevet om konserter og plater, forteller Kai, og så skriver vi bokomtaler, og tar for oss ting som skjer i miljøet.

– Dessuten er det jo en del folk der ute som har opplevd noe sammen med gitarheltene våre, forteller Biørn, så det kan komme saker om det innimellom også. Kanskje har de bilder fra konserter på 60-tallet, eller kan fortelle historier fra den tida.

– For eksempel skrev jeg i Shadnews 2 om den gangen jeg var og så Shadows med originalbesetningen i Njårdhallen sammen med Tor Brynildsen i 1961, forteller Kai, det var første gang jeg så Cliff på scenen.

Svenske Spotnicks var en av de virkelig store gitargruppene på 60-tallet.

I tillegg til å gi ut Shadnews fire ganger i året drifter Biørn Facebooksiden Shadowsklubben, som sakte men sikkert bygger seg opp som et sted der folk med samme musikkinteresse kan møtes på nett.

– Her legger jeg ut én sak hver dag, forteller Biørn. Det kan være saker om Spotniks eller Shadows, og der har vi snart 600 medlemmer nå. Og det kommer stadig nye medlemmer til.

Er du en Shadowsfan uten havn? Da vet du hvor du skal gå. Dessuten, jeg gjentar: Shadnews er gratis. Vil du abonnere på avisa? Da får du pdf-fila i innboksen din fire ganger i året! Den kan du få om du tar kontakt med Kai Andersen. Og det gjør du på mailadressen til Kai: tryllekai42@gmail.com

 

Kommentarer

kommentarer