Setter opp gresk komedie

Onsdag 15. desember setter seks dramaelever fra andreklasse på Musikk, Dans Drama opp den greske komedien Lysistrata i Black Box på Risum.

Det øves og øves i Risums Blackbox om dagen. Nå er ting i ferd med å falle på plass, og det er ikke lenge til premieren. Det lille ensemblet tar seg tid til en liten pause når jeg kommer innom, og andreklassejentene slår seg ned på gulvet i blackboxen for å fortelle om Lysistrata.

Lysistrata er en gresk komedie fra antikken, forteller produsent Emma, den er skrevet av Aristofanes. Utgangspunktet for stykket er at det er krig mellom Athen og Sparta. Kvinnene på begge sider vil stoppe krigen, og starter en sex-streik for å få mennene til å slutte å krige.

Sex-streiken organiseres på tvers av frontlinjen, og kvinnene går systematisk til verks.

– Kvinnene sverger en ed, forteller Emma, de lover hverandre og seg selv at de ikke skal gjøre noe seksuelt før krigen er avsluttet. Samtidig skal de prøve å friste mennene, og gjøre dem så desperate som mulig, sånn at de fortest mulig vil stoppe krigen.

– Lysistrata et ganske aktuelt stykke også i dag, sier Hannah. Det er jo mye feminisme her, og dette temaet er jo faktisk evig aktuelt.

Oppe: Hannah og Frida. Nede: Gio, Emma Rose, Martyna og Emma.

Alle i gruppa bringer sine tanker, erfaringer og kunnskaper inn i stykket, og bidrar inn i produksjonen på hver sine vis. Dette er lagarbeid!

– Vi komplementerer hverandre veldig godt, sier Frida.

– Vi jobber som et kompani, forteller dramapedagog og lærer på linja, Maren Eikli Hiorth, vi jobber både studieforberedende og bransjeforberedende. Jentene skal få en smak på hvordan det er å sette opp en forestilling – på flere plan. De skal jobbe som frilansere – men også jobbe institusjonelt, med en hovedinstruktør og de rammene det innebærer.

I stedet for å legge handlingen til antikkens Hellas, har jentene valgt å bruke 70-tallet som ramme for Lysistrata. Replikkene er ikke pakket inn i vatt, her snakkes det rett fra levra.

– Det er en tematikk som er modig å begi seg ut på når man går på videregående, sier Maren, men det har disse jentene bare gått løs på uten å blunke. Det sier litt om modenheten i denne gruppa synes jeg.

– Jeg gjorde meg jo noen tanker da jeg leste gjennom manus første gangen, forteller Emma Rose. Det er jo ikke typisk meg å være så frittalende. Men jeg tror det er lurt å utfordre seg selv litt, og gjennom dette her så har jeg lært masse. Og blitt tryggere på meg selv på scenen. Vi har utviklet oss veldig dette halvåret, føler jeg.

Kulissene!

– De er kjempeflinke, sier Maren, de er veldig mottakelige og jeg opplever at de har rask progresjon. De går inn i dette med en stor seriøsitet. Det er en flott gjeng å jobbe med.

Det andre året på dramalinja får elevene ansvar for en større del av produksjonen. Jentene har til og med opprettet et eget teaterselskap! Commixtus heter det, og her finner du dem på insta!

– Vi må ordne ting selv, sier Emma, og det gjør det jo litt mer spennende. I første klasse så var det lærerne som bestemte alt, men nå har vi ansvar for alt fra kostymer, sminke, lyd og lys og til koreografi. Alle har egne ansvarsområder. Læreren har selvfølgelig hjulpet masse, men det er vi som har ansvaret.

– Det gjør at produksjonen føles som vår, legger Emma Rose til.

– Det har vært veldig gøy å jobbe med dette stykket, sier Hanna, og vi har det først og fremst veldig morsomt. Dessuten er det litt av alt i dette stykket, det er jo egentlig en komedie, men samtidig en ganske tøff tematikk. Og så er det dans og musikk.

Elevene synes det er gøy å følge egen og andres utvikling gjennom arbeidet med stykket, det har skjedd mye på et halvt år.

Blir dere godt kjent?

Alle nikker. Det er et lite ensemble, man kommer tett på hverandre når man setter opp teater sammen.

Jeg overlater jentene til øvingen, det er fremdeles noen timer med finpussing igjen før stykket er klart til å vises for publikum. Commixtus skal spille flere skoleforestillinger, men onsdag kveld er forestillingen åpen for alle. Den starter klokken 18!

Billettene er gratis, men du må reservere plass her.

Kommentarer

kommentarer