Setter opp Figaros Bryllup i Fredrikshalds Teater

I mars setter Fredrikshald Theaterselskab opp forviklingskomedien Figaros Bryllup i Fredrikshalds Teater!

Endelig skal Fredrikshald Theaterselskab i gang med et nytt teaterstykke etter to år med pandemisk opphold, og denne gangen blir det forviklingskomedie i ærverdige Fredrikshalds Teater. Theaterselskabet har plukka ut et realt stjernelag til å gjennomføre oppgaven, og de er allerede i gang med å forme og skape sine roller.

Stjernelag!

Handlingen utspiller seg ved grev Almavivas slott, i det herrens år 1770. Grevens tjener Figaro vil gifte seg med sin utkårede; Susanna, men dette skal by på noen problemer. Ikke bare vil greven innkreve sin rett som godseier og få den første natten med bruden, men den aldrende husholdersken Marcellina sitter på en kontrakt som sier at siden Figaro skylder henne penger, plikter han å gifte seg med henne i stedet! Det ligger an til trøbbel.

– Dette er klassisk forviklingskomedie, forteller Ketil Ravneng, som spiller Figaro i stykket. Her har du en hel gjeng med folk som ønsker seg feil partner. De hører halvparten av det de burde høre, og ser halvparten av det de burde se. Dette får naturligvis uheldige konsekvenser.

Ketil Ravneng spiller Figaro. Bak; Hilde Bateman, som spiller grevinnen.

Figaro er en rappkjefta og slagferdig smarting, og sammen med sin forlovede vil han spille greven et puss. Men hvem lurer hvem til slutt?

Selv om Figaros Bryllup er en komedie, finnes det et alvorlig bakteppe for stykket. Komediens forfatter, den franske Pierre Augustin Caron de Beaumarchais, skrev Figaros Bryllup som et innlegg i den betente politiske debatten i 1770-årenes Frankrike. Stykket tok opp sosial likestilling som tema, og var en åpenbar kritikk mot den franske adelsstanden.

Jan de Vibe snakker om det politiske aspektet ved Figaros Bryllup.

– I dag ser vi på dette stykket som en ufarlig komedie, sier Ketil, men i 1700-tallets Frankrike var dette beinhard alvor. Dette er tredjestandens kritikk mot adelen, og folk mistet hodene sine for slikt i Frankrike på den tiden. Det er jo bare noen år unna revolusjonen dette her. Derfor ble handlingen lagt til Spania, sånn at ikke kritikken mot det franske regimet skulle bli for tydelig. Ergo foregår stykket i Sevilla.

Ketil har regi sammen med Mysteriet Myrna Vep-makker Johnny Nilsen, som også spiller en rolle i stykket.

Medregissør, og dessuten grev Almaviva: Johnny Nilsen.

– Det er lenge siden vi har gjort regi på noe, sier Ketil, ja bortsett fra i Myrna Vep, der regisserte vi oss selv i andre runde. Men dette skal nok gå fint, vi kjenner alle skuespillerne i stykket, og har spilt sammen med dem mange ganger. Det er veldig flinke folk, alle forstår sine oppgaver, og alle er utrolig entusiastiske og gleder seg veldig til mars.

Øvinger starter for fullt først 4. januar. Innen det skal mange i casten på scenen med Juleselskapets oppsetning av Oliver, så ingen replikkpugging før etter jul!

Geir Andersen må gjøre seg ferdig med Juleselskapet før han begynner å pugge replikkene til Don Bazilio i Figaros Bryllup.

Fredrikshalds Theaterselskab følger samme oppskrift som før: tidsriktig bekledning og kulisser, samt levende, klassisk musikk fra samme tidsepoke.

– Jeg synes det er flott at Fredrikshald Theaterselskab henter frem klassikerne og setter dem opp i teateret, sier Ketil, det er jo helt fantastisk. Og så må jeg jo nevne at Merethe Brække skal være kostymeansvarlig, det er vanvittig gøy, finere blir det ikke. Og så har vi heldigvis fått JDM lysdesign på lyssettinga, det er utrolig flinke folk. Vi gleder oss alle sammen!

Merethe Brække måler brystvidden til Marcus Hannestad, aka Antonio.

Disse skal være med og spille i Figaros Bryllup: 

Figaro: Ketil Ravneng

Greven:  Johnny Nilsen

Grevinnen: Hilde Bateman

Susanna: Gro Janet Haug Mo

Cherubino: Daniel Grinden

Marcellina: Siv Stang

Bartholo: Lars Hammer

Don Bazilio: Geir Andersen

Dommer: Dag Andersen

Antonio: Marcus Hannestad

Pedril: Sverre Stang

Fanchette: Julie Johansen

 

 


Les om tidligere oppsetninger med Fredrikshald Theaterselskab her:

Bravissimo!

Forviklingshumor på høyt nivå

Kompromissløs kamp for sannheten

 

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer