Save the earth

I dag slipper Monne singelen Save the earth. Låta er en liten forsmak på hennes aller første album, som slippes i mars.

Tittelen på Monnes kommende album er Digging in my soul. Albumtittelen er beskrivende for den kreative prosessen Monne har vært gjennom under arbeidet med låtene de to siste årene. 

-Albumet handler jo litt om å grave i sjela si, forteller Monne. Og jeg føler virkelig at det er det jeg har gjort de siste to årene. Jeg har gravd, snudd og ristet litt på låtene mine. Jeg har gransket mange av de låtene som jeg før tenkte var bra nok, og gitt dem et nytt blikk.

Plata Digging in my soul vil romme ti Monne-låter. Noen sanger er nyskrevne, og noen kom til for flere år siden.

-Jeg har jo skrevet siden jeg var tolv-tretten år, og noen av låtene på dette albumet er faktisk fra den tiden.

Fantasy og håp

Mange av Monnes sanger handler om det som foregår i Monnes indre.

-Men jeg skriver også låter som ikke handler om meg i det hele tatt, forteller hun.

Den nyslupne singelen Save the Earth er et eksempel på låter der Monne har hentet inspirasjon utenfra.

-Denne låta er faktisk inspirert av en fantasy-barnebok som søsteren min Sara har skrevet. Hun var i prosess med å skulle utgi boken, hun var til og med i god kontakt med forlaget Cappelen Damm, men prosjektet ble lagt på hylla da hun begynte å studere Bachelor i dans. Sara skriver veldig godt, hun er en dyktig forfatter.

Monne tenker at Save The Earth er en passende smakebit på albumet som kommer i mars.

-Singelen bør jo helst være en låt som fenger. Mye av musikken min er jo kanskje ikke typisk kommersiell pop, man må kanskje lytte til sangene flere ganger før de synker inn. Save The Earth har egenart, men også en kommersiell side. Den er nok en av de låtene på albumet som når flest.

Hva handler den om?

-Det er en litt naivistisk sang. Som sagt så var den en gang inspirert av min søsters fantasy-bok, men mange av de eldre sangene mine skifter både budskap og innhold med tiden. Den er like aktuell i dag med tanke på de problemene vi står overfor i verden i dag. Vi må jo begynne å tenke litt større, denne generasjonen her må tenke globalt hvis vi skal klare å redde verden. Selv om sangen er litt naivistisk så er det en viss styrke i den også. Jeg kommer ikke med noen fasitløsning på problemene vi står overfor i sangen, men det er et lite håp i den. Mange av sangene mine handler ofte nettopp om håp.

Monne er veldig opptatt av håp.

-Håp er så fint. Det er en styrke i det å håpe. Det er en følelse som er så liten, men likevel sterk.

Hør Monnes nye låt her: 

Konserter og studio

Albumet er spilt inn i Studio Intim hos Geir Sundstøl i Oslo. Monne trives med å lage musikk sammen med Geir.

-Det funker veldig fint, forteller hun. Vi tenker nok litt likt om musikk. Geir er i alle fall veldig flink til å lytte og trekke frem det særegne ved hver musiker. 

Slippkonserten for Monnes album holdes på Bryggerhuset den 30. mars, dagen etter at plata slippes både digitalt og i fysisk format. Den 31. mars blir det slippkonsert på Grünerløkka Brygghus i Oslo. Med seg på slippkonsertene har hun livebandet sitt; Marcus Linge, Terje Støldal, Marius Rekstad og Andre Fjørtoft.

-Plata og livekonsertene har litt forskjellig uttrykk, forteller Monne, det synes jeg er fint. Det er sånn jeg vil det skal være med musikken min. Jeg ønsker ikke at det skal være et konstant uttrykk, sånn at man må spille alle låtene helt likt hver gang. En sang kan også være noe som skjer akkurat der og da, og jeg synes det er best når sangene lever sitt eget liv på scenen. Jeg vil også at musikere skal føle at de kan bidra med sitt, og komme med tanker og impulser. Det synes jeg er viktig. 

Foto: Johannes Granseth.

Samspill og mellomlåtlig prat

Monne trives på scenen, hun føler seg trygg bak mikrofonen. I ryggen har hun musikere hun stoler på, og liker. Siden de spilte på Bryggerhuset i juni har de spilt mye sammen, blant annet flere konserter i Oslo som Uhørt scenen, Cafe MONO, Litteraturhuset Fredrikstad og Herr Nilsen i Oslo. 

-Vi har blitt enda mer samspilte, sier Monne, og vi har blitt enda mer sikre på uttrykket, samtidig med at vi tør å eksperimentere med ting sammen.

Noen mener at Monne burde snakke mer mellom låtene på konserter. Selv mener hun det er en balanse. 

-Jeg synes det er enklere å snakke rundt låtene nå, jeg har kanskje fått litt klarere tanker rundt ting. Det hjelper å bli eldre! Men jeg vil gjerne overlate tolkningen av låtene til de som hører på. Jeg liker nemlig å tolke selv når jeg går på konsert. Det er kanskje derfor jeg ikke vil prate ihjel en sang før jeg synger den. Man trenger jo ikke å skravle mer enn man synger.

Hun skriver stadig nye sanger.

-Jeg blir inspirert på en annen måte enn før, sånt forandrer seg når man blir eldre. Noen ganger kommer det låter til meg på grunn av ting jeg har opplevd. Andre ganger er det en kreativ, spontan inspirasjon som bare dukker opp. Jeg skriver på en ny låt nå som er inspirert av et bursdagskort jeg fikk av en venninne. Hun hadde skrevet et dikt til meg på kortet. Diktet er på en måte utgangspunktet for den nye sangen. Den handler også om håp og om en liten marihøne blant fuglene.

Husk slippkonserten til Monne da dere, på Bryggerhuset lørdag 30. mars klokka 22! På konserten vil du også få kjøpt det nye albumet på CD eller vinyl.

Alle foto: Johannes Granseth.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer