Samtale med poet Tone Hødnebø

Onsdag 26. februar kommer poet Tone Hødnebø til Vannvogna for å samtale rundt sitt forfatterskap med forfatter Hans Petter Blad. 

Tone Hødnebø er en av våre aller fremste poeter. Hødnebø har vunnet priser som blant annet Sult-prisen, Doblougprisen og Gyldendalprisen. Hødnebø er en kresen poet, med få, men markante utgivelser bak seg. Hun var medredaktør i Vagant fra 1990-1995. I tillegg er hun en gjendikter av rang, og har gitt norsk språkdrakt til både Emily Dickinson og Anne Carsons dikt. Årets utgivelse er Å snu verden inn mot verden. Dikt i samling.

Hødnebøs samtalepartner for kvelden er Hans Petter Blad. Blad var også samtalepartner for Torgrim Eggen da han gjestet Vannvogna i januar for å snakke om sin siste roman Axel.

-Samtalen med Tone blir nok ganske annerledes, forteller Blad. Den blir sikkert morsom, på sitt vis, siden jeg kjenner Tone Hødnebø godt og hun er et strålende menneske, men antakeligvis vil samtalen dreie mer i retning av poesiens vesen, og ikke minst, hvilket utbytte man kan ha av å lese dikt. Når jeg valgte Tone er det fordi hun er en av våre desidert beste diktere. Samtidig representerer hun en epoke i norsk poesi og litteratur, gjennom sin tilknytning til Vagant på 90-tallet.

Hødnebøs gjendiktning blir et tema på Vannvogna den 26. februar.

-Tone er en klok gjendikter av andre, kvinnelige forfattere, sier Blad. Spesielt Anne Carson, som lenge har vært nevnt som kandidat til Nobel-prisen, vil vi snakke en god del om. Hødnebø har oversatt to av hennes bøker, Glass, ironi og Gud kom i 2014, og Rød selvbiografi er rett rundt hjørnet. Men først og fremst blir dette det en presentasjon av Tone Hødnebø som poet.

Poesien er ikke så tilgjengelig som romanen, mye fordi den aldri kommer i hyllene hos bokhandlerne.

-Når poeter ikke er like salgbare som romanforfattere, så er det nok fordi mange forbinder dikt med noe vanskelig og utilgjengelig, sier Blad. Derved gjør heller ikke forlagene en god nok jobb med å markedsføre bøkene. Dette vil vi kanskje i løpet av samtalen kunne avmystifisere. Samtidig må det legges til at det kun er de færreste romanforfattere som selger i store opplag. Det er en ond spiral. Kanskje et slikt møte med en suveren poet vil kunne forandre noe på dette, om enn bare hos en håndfull lesere.

Hans Petter og Tone Hødnebø vil ta for seg både den generelle poesiens karaktertrekk, så vel som det særegne ved Hødnebøs poesi.

-Hva som er genuint for poesien og hva som karakteriserer diktere, og hennes uttrykksbehov er ikke så rent lite komplekst. Dette kommer vi til å snakke om; hva er den poetiske inspirasjonen og hva skiller poesien fra andre kunstneriske uttrykk? For Tomas Tranströmer er poesien i nær slekt med musikken, men det kan være like spennende å høre Hødnebø snakke om dikt som et mer utforskende, nesten vitenskapelig medium, egnet til å avdekke mønstre og mening i samtiden og historien. Det er i hvert fall én mulig inngang til hennes univers. Kanskje går det an å se for seg møtet med Tone Hødnebø, og samtalen oss imellom, som en reise, ikke til et svært eksotisk sted, men snarere motsatt, til noe svært velkjent og nært vi vil forsøke å se på med nye, det vil si poesiens, øyne. Poesiens fremste egenskap er vel nettopp det, å sette nye ord på det vi tror vi kjenner.

Arrangementet starter klokken 19.30.

Billettpris 170,-  (for medlemmer av Halden litteraturforening; 120,-)

Kommentarer

kommentarer