Sameuke på Klengstua

Klengstua Barnehage nøyer seg ikke med å feire samenes nasjonaldag 6. februar. Hvert år har barnehagen en hel uke med samisk kultur som tema.

Klengstua har markert samenes nasjonaldag i årevis, og når de først er i gang kjører de like greit en hel uke med samekulturen som tema.

-Det er viktig for oss at barna får lære at samisk kultur også er en del av den norske kulturen, forteller pedagogisk leder og styreassistent ved Klengstua, Linda Amundsen.

I år var markeringen av samenes nasjonaldag helt spesiell for voksne og barn på Klengstua:

-Det er faktisk den aller første gangen vi har hatt en ekte same på besøk, ler Linda, i år har vi nemlig en samisk gutt på to år i barnehagen, han heter Gustav. Mammaen hans, Siri-Linn har vært hos oss i dag og fortalt oss om samisk kultur.

Power point og Bidos

Gustav og Siri-Linn hadde på seg tradisjonelle samiske kofter i anledning dagen. Sara-Linn er opprinnelig fra Lakselv, og moren hennes jobber i en samisk barnehage der.

Siri-Linn og Gustav holder foredrag om samisk kultur på Klengstua.
Siri-Linn fortalte om samenes ulike festdrakter.

-Vi syntes det var kjempegøy å høre Siri-Linn fortelle i dag, hun holdt en power point-presentasjon for oss og viste frem bilder fra Lakselv. Hun hadde bilder av Gustav som ligger og sover i en vogn mens familiens hans teller over reinflokken i en innhegning.

Etter at Siri-Linn var ferdig med å fortelle fikk barna servert den tradisjonelle samiske retten Bidos rundt bålet ute i barnehagens eplehage. Bidos er en suppe med grønnsaker og reinsdyrkjøtt.

-Samene spiser ofte denne suppa den 6. februar, eller til fest. Vi har laget denne suppa hvert eneste år, så vi begynner å bli ganske flinke til det!

Bjørn og reinsdyr

Etter maten fikk barna kaste lasso, og en av de ansatte var reinsdyr.

-Etterpå lekte vi at barna var reinsdyr som måtte passe seg for bjørnen, som var meg da, ler Linda. Da måtte de løpe i ring sånn som reinsdyr gjør for å beskytte de svake dyra i flokken mot rovdyr.

En fargerik reinsdyrflokk i eplehagen til Klengstua Barnehage.

I morgen fortsetter Klengstua med sameuka si. På den minste avdelingen skal småbarna lære seg om samisk mat, mens på de to større avdelingene skal barna lære seg om henholdsvis samiske klær og høre samiske eventyr.

-På fredag samler vi alle sammen i fellesrommet, og så skal barna fra avdelingene fortelle de andre om hva de har lært denne uka.

Same-eksperter

Barna på Klengstua har etterhvert mye kunnskap om samekultur.

-De kan masse, og de er veldig opptatt av samer, forteller Linda.

Linda og de andre ansatte på Klengstua barnehage har også blitt ganske gode på samekunnskap.

-Det er ikke alle som vet at det faktisk er elleve forskjellige samiske språk, forteller Linda, og flere av disse språkene er så ulike at de som snakker dem ikke kan forstå hverandre. Mange tror jo at det bare er ett samisk språk.

For Linda og de andre på Klengstua er det å lære bort samisk kultur både naturlig og nødvendig.

-Samene er jo Norges urbefolkning, og måten de har blitt behandla på er jo en skamplett på norsk historie. Så vi prøver å rette opp litt i det her da, ler Linda.

Alle foto: Klengstua Barnehage.

Kommentarer

kommentarer