Salmon Smokers og Iain Matthews ute med plate

I september kom den første fullengderen på nye New Noise! Skiva heter Fake Tan, og det er Haldens egne The Salmon Smokers som står for nyutgivelsen – med legenden Iain Matthews i front. 

Iain Matthews er en bauta på verdens musikkscene. Han er en sånn fyr som folk flest kanskje ikke har hørt om, men Iain har hatt henda borti utallige prosjekter verden over i løpet av sin lange musikerkarriere. For musikkfolk er Iain Matthews en legende.

– Beatles ville jo ha Iain i plateselskapet sitt, forteller Freddy Holm. Han har faktisk sittet rundt bordet med John, Paul, George og Ringo. Det var etter den Woodstock-singelen i -70. Men Iain takka nei, han ville gjøre andre ting. Den historien er et bra eksempel på hvem Iain er og hvor lenge han har vært med i gamet. Iain har fortjent folks oppmerksomhet, han har spilt lenge – og han har spilt bra.

Jeg møter Freddy Holm og Omar Østli fra The Salmon Smokers på Motz for en prat om den nyslupne skiva deres over et stykke napoleonskake. Fullengderen Fake Tan ble sluppet i september, men grunnet den evinnelige pandemien har alle releaseplaner blitt lagt på is. Iain Matthews residerer for tiden i Nederland, og det er ikke bare bare å planlegge releaseturné når band og artist ikke holder til i samme land.

Iain Matthews. Foto: David Laws.

Grand old man i musikkverdenen Matthews vokste imidlertid ikke opp i Nederland, han ble født i England i 1946. Matthews har vært med i mange bandkonstellasjoner, og mot slutten av 60-tallet ble han hanka inn i folkrockgruppa Fairport Convention. Men det store gjennombruddet kom med Matthews egne band Matthews Southern Comfort da bandet toppa hitlistene med sin versjon av Joni Mitchells Woodstock i 1970.

I løpet av sin femti år lange karriere har Matthews gjort både soloprosjekter og bandprosjekter, og vært deltagende på over hundre plateprosjekter.

Hvordan oppsto samarbeidet mellom dere og Iain?

– Tom Skjeklesæther er jo en nøkkel her, sier Freddy.

– Ja, Tom har vært fan av Iain Matthews siden 70-tallet, forteller Omar, og har fulgt ham helt siden den gang. Etter at Smokers hadde spilt sammen en stund kom Tom på tanken at vi kanskje skulle gjøre noe sammen med Iain. Etter hvert sørga han for at vi kom i kontakt med hverandre.

The Salmon Smokers har ikke rukket å gjøre mer enn et par spillejobber med Matthews. De spilte sammen på The Never-Ending Mind-Expanding Coconut Experience-festivalen på Rød Herregård sommeren 2018, og som oppvarmere på Robert Plant-konserten på festningen i 2019.

– Iain synger sjukt bra, sier Freddy, og helt krystallklart. Det er moro å spille med ham, han er så bra på scena. Han synger ikke en eneste sur tone, jeg tror ikke han klarer synge surt om han prøver.

Følelsen var gjensidig, Iain trivdes godt med Smokers. Etter hvert begynte de å snakke om å gjøre en plate sammen, og da Smokers sto på scenen med Matthews før Plants konsert på festningen i 2019 var plateprosjektet allerede underveis.

Freddy Holm med Iain Matthews på festningen i 2019. Foto: Johannes Granseth.

Hva slags plate er det her?

– Plata er en nyinnspilling av nøkkellåter som har fulgt Iain gjennom karrieren, forteller Freddy, vi fikk lov til å gjøre så og si hva vi ville med dem.

–Iain kom med forslag til flere mulige låter til plata, forteller Omar, og så plukka vi ut de låtene som passa til oss og til dette prosjektet i fellesskap.

Den eneste låta som er nyskrevet på albumet er I threw my hat in.

–Den jobba vi frem sammen, forteller Freddy. Iain kom med et råutkast, så satt vi den sammen i fellesskap. Den ble fin.

Raymond Mosken har tatt bildene til coveret.

The Salmon Smokers er i ferd med å bli veteraner. De har spilt sammen i over et tiår nå, men før de ble lakserøykere var de backingband for Henning Kvitnes på to turnéer.

– Etter de turnéene var unnagjort satt vi på Reis og snakka om at vi syntes konstellasjonen var så bra, forteller Omar, vi hadde ikke lyst til å slutte å spille sammen. Så diskuterte vi hva vi skulle kalle oss. Rett bak oss på Reis hang det et skilt der det står Salmon Smokers, vi kikka på det og fant ut at det var et bra navn.

The Salmon Smokers har holdt sammen i mange år nå, og aldri blitt uvenner.

–Styrken til Smokers er de ulike personlighetene, sier Freddy, og rollefordelinga vi har på de tinga vi gjør. Også det at vi synes det er utrolig gøy å spille sammen.

I september kom altså Fake Tan, og slippet ble lagt til Coconut-festivalen på Rød i september. Tilbakemeldingene fra Smokerspublikummet har vært gode.

–Vi fikk en sekser i magasinet Blues News, sier Omar, men vi har ikke hørt noe mer ennå. Det er jo ganske ferskt ennå det her. Foreløpig er denne plata inni en liten sfære, men den kommer nok til å bli kjent utover den sfæren etter hvert. Iain Matthews er jo en verdensartist, han har publikum både i Amerika og Europa. Han er svær.

Gode ord fra Blues News! Foto: faksimile fra Smokers-venn.

Hva synes dere sjøl om plata?

– Jeg er superfornøyd, svarer Freddy. Jeg lot den ligge i en måned etter at vi var ferdige, og fikk bakoversveis da jeg tok den frem igjen og hørte på den. Også over hvor bra bandet vårt er, det er kunstnere i alle krokere og kriker her. Alle gjør helt riktige ting.

Omar er enig.

– Jeg synes det ble knallbra. Jeg er spesielt fan av låta Reno Nevada, den har jeg alltid likt. Bare det å få lov til å være med å gjøre den låta med Iain Matthews holder for meg. Alt annet blir en diger bonus.

Det er ikke godt å si når vi vil få høre Smokers og Iain Matthews spille Fake Tan live. De har venta lenge med å slippe plata, venta på at Covid 19 skal stikke sin kos sånn at det går an å holde konserter.

–Plata har vært klar en stund, forteller Freddy, den har ligget på harddisk lenge. Vi hadde jo et håp om å få til noe live da den kom. Men til slutt måtte vi bare slippe den, skulle vi la Covid bestemme når det ble plate liksom? Kanskje får vi til noe releaseopplegg når plata slippes på strømmetjenestene.

– Ja, vi håper at vi kan få til noe neste sommer, sier Omar. Det er noen festivaler som kan bli aktuelle. Det er i hvert fall lov å håpe. Men sånn det er nå så vet vi ingen ting.

Frister samarbeidet med Iain til gjentagelse?

–Definitivt, slår Freddy fast. Vi har allerede begynt å snakke om en ny plate faktisk.

Enn så lenge er Fake Tan kun å få kjøpt i vinylformat, utgitt på det nylig gjenoppståtte Halden- labelet New Noise.

–Det er kult at det lages plater i Halden, sier Omar. Det er et et unikt musikkmiljø i Halden, til at byen er så liten som den er. Mange ser det som opplagt at det lages plater i Halden. Men det er jo egentlig ikke en selvfølge det, dette er jo en liten by.

Frista til å kjøpe skiva kanskje? Den får du kjøpt på nettsiden til New Noise. Om litt vil den også bli å finne på platesjappa SjokkRock.

Her kan du følge The Salmon Smokers på Facebook.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer