«Så lenge himmelen er over jorda» av Levi Henriksen

Månedens bok tar for seg et stort og vanskelig tema, nemlig døden. Ruben er 16 år, og lever på lånt tid. Men før han dør, skal Ruben få oppleve den store kjærligheten. Og en del andre spennende ting.

Ruben ønsker å leve livet til det fulle før han dør. Derfor prøver han å tenke minst mulig på kreften. I stedet for å gruble rundt døden, blir Ruben stunt-poet. Han skriver dikt,  og sniker seg ut under forkledning og henger diktene opp rundt i byen. Lokalavisen kaller ham «Den lokale Wildenwey».

Ruben er vanvittig forelsket i Alona. En dag tar han mot til seg og ber henne med ut, kanskje våger han å gjøre dette nettopp fordi han er døende og føler at han ikke har noe å tape. Alona og Ruben blir kjærester, men Ruben tør ikke å fortelle Alona at han er dødssyk. Han er redd for at Alona vil se annerledes på ham hvis hun får vite om sykdommen. Så Ruben later som ingen ting,

Det er en ting Ruben har lyst til å gjøre før han dør, han har lyst til å kjøpe øl. Men han er jo bare seksten år! Ruben vet at det er 16-årsgrense for å kjøpe øl i Danmark, og han bestemmer seg for å gjøre noe helt vilt. Han låner bilen til foreldrene og tar med seg Alona på en episk roadtrip. I Danmark deler Alona og Ruben noe helt spesielt. Men så finner Alona Rubens kreftmedisiner…

Ruben har mer å tenke på enn Alona, diktstunt og øl. Han har også en lillebror som er livredd ved tanken på at storebroren skal dø. Lillebror Elias blir også mobbet på skolen, og Ruben må trå til og gjøre storebrorjobben sin før han dør. Ruben er en fin storebror, han gir mobberne en lærepenge de sent vil glemme. Og før han dør rekker han å lære Elias å danse.

Bilde fra bokomslaget til Levi Henriksens «Så lenge himmelen er over jorda» (Cappelen Damm).

-Det er sjelden jeg gråter av bøker, forteller Tonje, men av denne knakk jeg sammen og gråt. Jeg satt vakt på et arrangement i biblioteket, og fikk litt tid til å lese i boken. En i foreningen kom bort til meg for å spørre meg om noe, og der satt jeg og strigråt. Dette må være en av de beste ungdomsbøkene jeg har lest. Av alle karakterer i ungdomsbøker jeg har lest må jeg nok si at Rubens karakter er en av dem jeg liker aller best.

I følge Tonje har Så lenge himmelen er over jorda alt man kan ønske seg av en ungdomsbok; kjærlighet, action, humor, foreldreprobemer, og sex. Og en spennende og romantisk roadtrip.

-Det er en vakker kjærlighetshistorie, men det er også mye humor i boken. Det er en berettelse om å beseire også. Ruben beseirer ikke sykdommen sin fysisk, men han beseirer den allikevel gjennom måten han velger å leve på. Ruben finner på veldig mye rart, fordi han føler han ikke har noe å tape, og må gjøre alle de sprellene han kan før han dør. Og han finner at det blir lettere for ham å dø, siden han har fått oppleve å dele denne kjærligheten med Alona.

Tonje anbefaler Så lenge himmelen er over jorda til ungdommer fra 15 år og oppover. Hun er nettopp ferdig med et prosjekt der hun og to kolleger har formidlet et tyvetalls bøker for 16 niendeklasser, og dette var en av romanene hun presenterte for ungdommene i prosjektet.

«– Alona, sier jeg med tjukk stemme.

– Ja?

– Jeg elsker deg.

– Det er et stort ord, sier hun.

– Nei da, sier jeg. Bare seks bokstaver. På engelsk er det bare fire. 

Da hun legger hodet bakover og ler, føler jeg det som om det er jeg som balanserer oppe på rekkverket av brua. Som om det er jeg som er så modig. Som om det er jeg som ikke bryr meg om jeg vil falle ned.

– Du kan kysse meg hvis du vil, sier hun.»

Utdrag fra Så lenge himmelen er over jorda.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer