Russiske røverhistorier i Kultursalen

290 publikummere møtte opp til Hans-Wilhelm Steinfelds kåseri ”Russisk Rabalder” på Brygga Kultursal onsdag kveld. 
Foto: Ingar Henden

Et blinkskudd
Som en liten honnør til byen han gjestet for øyeblikket startet Steinfeld sitt foredrag på Brygga Kultursal onsdag kveld med noen betraktninger rundt Karl XIIs fall på Fredriksten i 1718. Russlandeksperten har selv vært med i diskusjoner om hvem som kan ha stått bak det skjebnesvangre attentatet på svenskekongen. 

Men uansett om det var en ”inkompetent tosk av en svensk offiser” eller en ”norsk patriot”  som skjøt, var Karl XIIs fall en fordel for både russere og nordmenn. NRK-veteranen kunne nemlig fortelle at den svenske krigerkongen ikke bare var forhatt her i Norge, han var også russernes hovedfiende nummer én.
– Uansett hvem som skjøt så var det et blinkskudd, konkluderte Steinfeld med, til latter og applaus fra salen. 

Og med dette trakk Steinfeld en linje fra Haldens egen historie til de større verdenspolitiske hendelser. Og foredragets første del handlet nettopp om linken mellom Sovjetrussland og Norge gjennom tidene.

De store linjene 
Steinfeld er en mesterlig forteller, og når han i grove trekk skildret politiske og historiske milepæler i forholdet mellom Sovjetrussland og Norge de siste 1000 årene begynner man å tenke at våre to nasjoner kanskje er tettere linket opp mot hverandre enn man før har tenkt.  

Vi kjenner jo vår egen historie, og i noe av almenkunnskapen vår bør det ligge fliker av Sovjetrussisk historie. Men det er allikevel noe fascinerende med hvordan Steinfeldt presenterte de historiske fakta. Han trakk opp de store linjene for publikum salen, og man fikk mer enn én aha-opplevelse i løpet av foredraget.

Tillitens visittkort
Eksempelvis trakk Steinfeld frem hvor enkelt Sovjetunionen kunne tatt kontroll over Nord-Norge i juli 1945. Da står Den røde armé i Kirkenes og sender telegram til Stalin for å høre om de like greit skal ta dette området nord i Norge, siden de først er der. Men Stalin beordrer arméen hjem.
– Hadde Stalin sagt: ”Ta Narvik”, så var det ikke en kraft på denne jord som hadde hatt mulighet til å stanse dem, sa Steinfeld fra talerstolen.

Som publikummer blir man sittende og undres på hvor nære nordlendingene egentlig var på å få  russisk som hovedmål den gangen.

16587302_10208833737347215_1589333324142799669_o
Foto: Ingar Henden

Putin har ikke humor
Den som trodde russerne ikke eide humor må tro om igjen. Steinfeld spanderte mange snakkeminutter på russisk humor onsdag kveld, og den ene russiske vitsen etter den andre rant ut av den garvede utenrikskorrespondenten. Til mye latter fra salen serverte Steinfeld utallige russiske vitser om både KGB og MI6 og diverse russiske statsmenn gjennom tidene.

Vitsene forteller en historie om den russiske kulturen, og humoren er ”en funksjon av undertrykkelse” ifølge Steinfeld. 
Steinfeld har møtt flere store russiske menn gjennom tidene, og slår fast at tidligere statsmann i Sovjet Mikhail Gorbatsjov er i besittelse av noe som er helt uvanlig blant hans likemenn – nemlig humor og selvironi. I følge Steinfeld kunne Gorbatsjov nemlig vitse om seg selv – noe som etter all sannsynlighet er helt utenkelig for nåværende president i Russland Vladimir Putin.

Rabalder i russisk kulturliv
Det er en kjent sak at sensuren i Sovjetunionen hva gjelder litteratur og kultur til tider har vært heftig. Man skulle helst promotere Sovjetunionen og kommunismen for ikke å bli luket vekk av sensurpolitiet. 
Steinfeld trakk frem den anerkjente forfatteren Boris Pasternak, som er mest kjent for den sovjetkritiske romanen Dr Zhivago (1957). Pasternaks berømte roman ble aldri utgitt i Sovjet, og han ble senere tvunget av Krutsjov til å gi fra seg Nobelprisen i litteratur da han ble tildelt denne i 1958. 
– En av de store skampletter i Krutsjovs karriere, sa Steinfeld fra scenen.

I tillegg til den velkjente sensuren i Sovjetrussisk historie nevnte Steinfeld også andre eksempler på rabalder i russisk kulturliv – som for eksempel syreangrepet på teaterdirektøren for Bolsjoj-teatret, og ikke minst den utbredte dopingen i russisk idrett.

Sov godt…eller?
Steinfeld rundet av foredraget med noen betraktninger rundt Donald Trumps presidentskap, og avsluttet med å si noen ord om den dialektiske forandring vi nå opplever internasjonalt. Stikkord for verdenspolitikken anno 2017 er ifølge Steinfeld: Proteksjonisme, nasjonalisme og realpolitikk.
Og med følgende lakoniske replikk sendte russlandeksperten publikum ut i den iskalde Haldenkvelden:
– Vi går en usikker verden i møte, sov godt!

1unspecified

Marianne Gimle Skogh (t.v.) og Ida Helgestad syntes Steinfeld-foredraget var både lærerikt og underholdende.

unspecified

Maren Østereng og pappa Tore Aarnes var veldig fornøyde med foredraget.
– Vi ble bevissgjort tillitsforholdet mellom Norge og Russland gjennom historien, sier Maren.


 

Kommentarer

kommentarer