Rockekongen rocker videre

NB: KONSERTEN ER FLYTTET TIL KULTURSALEN

Det starta med en skurrete versjon av That’s all right mama på radio i 1954, og resulterte i et langt liv som rockekonge. Og rockekonge Tor Brynildsen er still going strong! I august kan du høre Tor synge med bandet sitt i Brygga Kultursal.

Tor hadde lytta til gladjazz i mange år før han oppdaga rocken.

– Jeg hørte mye på Benny Goodman, og har en drøss med plater av ham. Jeg jobba som visergutt hos Sem fra jeg var fjorten, og alle pengene jeg tjente gikk til plater!

Men alt endra seg en sen kveld på gutterommet, når han hørte Elvis Presley på en skurrete radiosending for de amerikanske styrkene som var stasjonert i Tyskland etter krigen.

– Jeg hadde for vane å legge meg under dyna og skru på søkeren på kveldene. Plutselig hørte jeg en fengende melodi gjennom all skurringa. Jeg hørte bare slutten av sangen, men skjønte at jeg var vitne til noe helt spesielt. Det skurra fælt, men jeg klarte å høre at programlederen sa Elvis Presley etterpå. Det var jo That’s all right mama jeg hørte på radioen den kvelden, men det visste jeg jo ikke da.

Tor gikk til Halden Musikkhandel for å høre om de hadde hørt om Elvis Presley. Det hadde de ikke. Så Tor måtte vente lenge før han fikk høre Elvis igjen. Men der og da begynte et livslangt forhold til Elvis.

Halden Musikkhandel hadde kanskje ikke Elvis på hylla i 1954, men Bill Hayleys plater kunne man få kjøpt!

– Det var jo Bill Hayley som gjaldt den gangen, han hadde jo spilt inn Rock Around The Clock i april samme år. Det var store greier. Jeg har mange plater av Bill Hayley.

En lørdag skulle Tor ta en tur til Rødnabbene for å bade. På ferja møtte han en kar som kom til å bety mye for sangkarrieren hans senere.

– På ferja over til Rødnabbene var det bare én til, og det var jo Kai Andersen. Jeg hadde aldri snakka med ham før. Jeg fortalte Kai at jeg sang etter plater på gutterommet, og spurte ham om han ville være med hjem og høre på plater etterpå. Jeg hadde egentlig holdt det litt hemmelig at jeg hørte på rock, for det var jo ikke helt stuerent.

Da Kai hørte Tor synge etter platene, skjønte han at Tor måtte ut av gutterommet og ut og synge i større forsamlinger. Og sånn ble det. Tor og Kai starta både Elvis-klubb og Bill Hayley-klubb, og fikk låne et rom i Arbeidersamfundet der Tor stilte seg opp og sang etter plater. Sånn begynte det. Og fortsettelsen ble stor, som dere alle vet. Karrieren tok fort fart. Plutselig sto Tor på scenen og sang med band. Tor Brynildsen var den første som sang rock n’roll offentlig i Halden, og Halden ble aldri den samme etterpå.

Tors konserter var populære. Rock var nytt og spennnede. For Tor var pausene en del av opplevelsen.

– Vi spilte ti låter, og så gikk jeg inn på kjøkkenet og spiste smørbrød sammen med damene der inne. Og så gikk jeg på scena og spilte ti låter til.

Var det mye hyl og skrik blant jentene på konsertene?

– Ja, det var ikke fritt for det. Jentene var nok litt gærne. Ingen var jo vant til rockemusikk, det var helt nytt. Joa, det har vært mye moro.

Det var ikke til å komme i fra at Tor hadde draget på damene. Men musikken han sang var absolutt ikke like populær over alt. I foreldregenerasjonen var det mange som mente at rock var djevelens musikk.

– Ungdommen i dag skulle bare ha visst. I dag kan man bare starte et rockeband uten å tenke seg om, sånn var det ikke den gangen. Det var absolutt ikke stuerent. Men jeg gjorde jo aldri noe gærnt, jeg står ikke i noen politibøker jeg. Jeg gjorde bare en jobb, jeg gikk på scena og sang.

Tor har sunget siden 1955. Med 29 ulike band, og over hele distriktet. I 2015 kunne Tor gå på scenen med et knippe dyktige musikere og feire 60 år som artist, for en fullsatt kultursal. Kongen rocker videre.

Det siste tiåret har Tor også hatt årlige sommerkonserter på Kongens i august. Passende, ikke sant? At Kongen synger på Kongens? Men i år er forøvrig konserten flyttet over på den andre siden av indre havn, og finner sted i Brygga Kultursal.

– Jeg har verdens beste band. Jeg har Omar på gitar, Åsmund Solli på trommer, Markus Berntzen på gitar, og Lars Ivar Borg på bass. Og så er jo Hege med og synger noen låter.

Blir du nervøs når du skal på scenen?

– Nei, jeg blir ikke så veldig nervøs. Jeg har nok aldri vært så veldig nervøs før jeg har gått på scenen. På Kongens bruker jeg å håndhilse på alle i publikum før konsertene, det er det nok ikke så mange artister som gjør. Men folk setter pris på det, og liker at jeg tar meg tid til en prat.

Musikken har stor plass i Tors liv. Hver dag spiller han plater, gjerne på full guffe. Elvis er fremdeles den store stjerna.

– Det er ingen over, og ingen ved siden. Elvis er nummer én.

I 2007 kom Tors første CD. Tor henta inn et stjernelag med musikere for anledningen: Gøran Grini på piano, Lars Ivar Borg på bass, Åsmund Solli på trommer, Omar Østli på gitar og Paal Flaata på gitar og kor. Og så Hege da, hun synger også på plata.

Ikke lenge etterpå ble en konsert i Tistedalshallen spilt inn på bånd, og brent på CD. Nå får du hele sulamitten i en dobbel CD-pakke; Tor Brynildsen: 60 years of rock’n roll.

Torsdag 12. august spiller de altså i kultursalen! Da blir det en helaften med rock og country på sydsiden! Det er vel ikke noe å lure på vel?

Billetter får du på Narvesen på Tista senter!

Foto: Veronica van Groningen

Kommentarer

kommentarer