Rockehuset for alle

Rockehuset er åsted for mer enn bare unge rockeband som blåser ut øra på deg. Her foregår det nemlig all slags kulturell aktivitet.

Hver mandag stikker Emma Vitanza (7) til Rockehuset for å spille gitar i en times tid sammen med Lars-Remy Hansen. Lars Remy har selv spilt mye på Rockehuset i sin ungdomstid, og synes Rockehuset er et passende sted å lære barn å spille gitar.

-Det finnes jo ikke noe mer passende sted å lære seg å spille gitar, sier Lars Remy, og så er det fint for barna å venne seg til å henge her på huset. Det er litt viktig å integrere nye unger inn i det miljøet her.

Lars Remy fikk først én forespørsel om å lære bort gitar tidligere i høst. Det er kø på kulturskolen, og vanskelig å finne gitarlærere. Så kom det én forespørsel til. Lars Remy tok konakt med Henrik Diesen, for å høre om han kunne bruke Rockehuset som læringssted. Henrik syntes det var en god idé å ha gitarundervivning på Rockehuset.

Hver mandag kommer Emma til Rockehuset med gitaren under armen for å treffe Lars Remy. Jeg tar en prat med Emma etter mandagens undervisningstime er unnagjort.

Hva har du lært i dag Emma?

-Blues!

-Yes! sier pappa Erik, blues. Det er basisen for alt!

Pappa Erik forteller at Emma fikk gitar av onkelen sin, som gjerne ville gi de to største jentene i familien et instrument hver. Jentene fikk velge. Alva ville spille piano og Emma valgte seg gitaren.

-Egentlig skulle det bli tromme, forteller Emma, fordi onkelen min har en sånn firkanta boks som heter..

-En cahon, skyter Erik inn.

-Ja, en cahon! Men så sa pappa at jeg heller kanskje burde begynne med gitar, og så begynte jeg å øve litt hjemme. Og det greide jeg! Så da ville jeg fortsette med det.

Blir du rocker nå da?

-Jeg vet ikke helt. Kanskje! Jeg hører mye rock når jeg er her i hvert fall, men jeg har jo ikke gått her så lenge ennå.

Er det gøy å være på Rockehuset?

-Ja, det er gøy, men litt skummelt.

Pappa Erik er også en av dem som hang på Rockehuset i sin ungdomstid. Nylig spilte bandet hans Black Market Orchestra på Siste Reis, og inntektene for konserten gikk til Rockehuset.

-Rockehuset er landets første rockehus, sier Erik, men det har bestått til tross for at det har alltid vært trua. Jeg mener at det er et utrolig viktig tilbud i denne byen. Da jeg var ung var det først og fremst rockemusikk her, men nå skjer det jo mye annet her også.

The Black Market Orchestra!

Ute i gangen skjer det nettopp noe helt annet enn rock. Der rigges det opp en green screen og gjøres klart til filming. Martin Fredheim hjelper til, sammen med Henrik Diesen og Laurits Mosseby. For Martin er det også viktig at folk vet at Rockehuset brukes til mer enn rock.

Torstein har et filmprosjekt på gang på Rockehuset. Foto: Martin Fredheim.

-Vi har jo for eksempel green screen og film- og redigeringsutstyr også her, sier Martin og slår ut med armen mot den grønne duken som ligger bak her. Vi har også et mørkerom oppe, for dem som vil holde på analogt med foto. Men det er bredde her også musikalsk, vi har ikke bare rockeband her. Vi driver med alle typer musikalske utstyr, vi har jo et pop-studio også.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer