Ren danseglede

De flinke jentene på Halden danseskoles Showteams er skolens ansikt utad. KanDusi fikk være flue på veggen under en treningstime med de engasjerte dansejentene.

Jeg har jo sett dem danse før. Det har sikkert du også! Jentene danset på Haldengallaen, på den Hvite Dame, på Fredrikshaldfest, på Elvelangs, på Tista senter, på Dansens dag i sentrum og i mange andre anledninger. Hvis man trenger en liten danseoppvisning som et innslag i et arrangement er det bare å slå nummeret til Halden danseskole, da kommer de løpende. Eller dansende da. Hvis de har tid. For dansejentene er populære, og programmet deres er tett.

Jeg står i døra til Blackboxen på Risum sammen med dansepedagog Sara Stang Møller og hilser på jentene etter hvert som de kommer inn til trening. Halden danseskole har tre Showteams, og det er Showteam 3s trening jeg skal få overvære denne torsdagen.

Shohwteam 3! Fra venstre bak: Gio, Alma, Mathilde, Eva Julie og Rebecca. Foran fra venstre: Julie, Jennie og Anna. Foto: Ellen Midtfjeld

Det er åtte dansere i gruppa. Jentene kommer omtrent hoppende inn i salen, de har så mye energi at man blir rent misunnelig. De gleder seg tydeligvis til å danse! Etter en liten prat på gulvet med Sara går de rett i gang med første dans. Musikken fra Pirates of the Caribbean strømmer ut fra høyttalerne.

En piratdans! Jentene trekker «sverdene» sine.  Foto: Ellen Midtfjeld.
Sjekk fekteposituren til Anna da dere, hun danser i helsort helt forrest i bildet. Foto: Ellen Midtfjeld.
Dansepedagog Sara kommer med innspill til dansen! Foto: Ellen Midtfjeld.

Som vanlig når Showteamene øver inn et nytt oppvisningsnummeret er det en god blanding av dans og skuespill i nummeret. Jentene danser seg gjennom en sjørøversk sverdkamp der ute på gulvet. Dette kan dere glede dere til! Noen av dere har kanskje sett Annie-nummeret til showteamet, der de danser med lange kjoler og koster? Eller nummeret der showteam-jentene er veiarbeidere, med gule vester og hjelmer? Humor får stor plass i showteamenes dansenumre.

Showeteamet danser kostedansen på Dansens dag i sentrum i april i fjor. Foto: Ellen Midtfjeld.

Det er sesongavslutningen for danseskolen i kultursalen som er halvårets høydepunkt for dansejentene. Men før det skal de danse på dansens dag i slutten av april. Da må Pirates of the Caribbean-nummeret sitte.

Sara kommer med noen forslag.

-Blir det bedre hvis du går rett fra det ene hoppet og inn sånn, sier hun til en av jentene og viser.

Jentene nikker.

Sara demonstrerer med stor entusiasme!

De går videre til neste dans, et typisk showteam-nummer med masse humor og morsomme tvister. En av jentene tråkker feil, men danser tappert videre til tross for at det ser ut som hun har vondt. Dette er ikke noe pysedansejenter altså.

Eva Julie og Anna. Foto: Ellen Midtfjeld.
Foto: Ellen Midtfjeld.

-Kanskje du skal sette deg ned litt Anna, sier Sara til hun som tråkket feil.

Det ser vondt ut, Anna holder seg på foten.

Mange stilarter

Det blir en liten vannpause, og jeg får snakke litt med dansejentene mens de tar en pust i bakken.

Hva er egentlig et showteam?

-Vi er en gruppe som lager danser med mange forskjellige stilarter, forteller Anna. Hvis vi har lyst til å lage en ballett-dans så gjør vi det, hvis vi har lyst til å lage et nummer med moderne dans så gjør vi det.

Alle jentene i showteamene går eller har gått på andre dansekurs ved skolen. Mange går på både ballett, jazz og moderne. Kravet for å få være med er at man er med i minst ett annet parti.

-Her bruker vi alt vi lærer i de andre partiene, sier Rebecka, i de andre partiene lærer vi mer teknikk.

-Men vi holder ikke på med teknikk i disse timene, forteller Anna, her jobber vi bare med det sceniske. Det er kjempegøy. Vi jobber med koreografi og uttrykk, og hvordan vi skal opptre på scenen.

Sara og jentene jobber frem nye numre sammen. Jentene har stor medbestemmelsesrett.

-Vi gjør det meste sammen, sier Sara. Det beste for meg er når jentene kommer med innspill og idéer, da blir jeg så inspirert!

Humor i dansen

Dansenumrene er ofte kreative og intrikate. Og morsomme!

Er dere opptatt av humor når dere lager nye numre?

-Ja, ler jentene i kor.

-Vi har to eller tre showteam-danser hver gang vi opptrer, sier Alma, og da må i hvert fall ett av dem skal være morsomme. Vi er veldig opptatte av kostymer også. De skal matche dansen, og vi vil ha rekvisitter som passer.

En veiarbeiderdans med humortvist! Foto: Johannes Granseth.

Pausen er slutt, og jentene kommer seg på beina igjen. Jeg forlater dem til finpussing av oppvisningsdansene sine, og gleder meg til å se dem på scenen med kostymer og rekvisitter til våren.

Noen dager etter møter jeg danseskolesjefen sjøl, Sverre Magnus Heidenberg i gågata. Han er så stolt av dansejentene, og forteller fornøyd at de er fullbooket hele våren. Mange vil se dem danse.

-Anna hadde brukket beinet hun, forteller Sverre, men så dansa hun videre allikevel.

KanDusi ønsker snarlig bedring til Anna og det brukne beinet, og lykke til med dansevåren for alle danseskolens Showteam! Her følger noen bilder av showteamenes opptredener:

Copyright © Johannes Granseth
Copyright © Johannes Granseth
Copyright © Johannes Granseth
Showteam 1. Foto: Halden danseskole.
Les mer om Halden danseskole på deres hjemmeside.

Kommentarer

kommentarer