Reisebrev fra Sastamala

Reisebrev fra vennskapsbybesøk i Sastamala Finland.

Sastamala (tidligere Vammala) er vennskapsbyen/kommunen til Halden kommune. Sastamala er en innlands-kommue og ligger vest for Tampere (Tammerfors). Den har et areal på 1429 km2 og en befolkning på 24 820 (pr. 01.01.2018).

Foreningen Norden Halden, som er den som holder kontakten med Halden kommunes vennskapsbyer, (tidligere var det Halden kommune) fikk innbydelse fra Sastamala Norden om vennskapsbesøk fra 23.-26. mai 2019.

Den 22. mai dro 23 deltakere fra Halden med buss (Askeladden Reiser, Hønefoss) i varmt og strålende sommervær. Fra Stockholm gikk turen videre med ferje til Helsinki. Der ble vi mottatt av vår bestilte guide i regn, blåst og kaldt vær. Grunnet værforholdene gikk guidingen med bussen vår. Vi ble loset rundt i byen forbi de vanlige severdighetene.

Det mest storslagne var Tempelplassens kirke som vi fikk en omvisning i. Kirken er på grunn av den spesielle arkitekturen en av byens fremste severdigheter. Den bærer ingen religionsfigur, slik at alle trossamfunn kan bruke den. Den rommer 750 sitteplasser. Den er virkelig verdt et besøk.

Fra Tempelkirken i Helsinki. Foto: Bjørg Jacobsen.

I Sastamala ble vi mottatt og innkvartert på Hotell Ellivuori (som betyr Elli (kvinnenavn) og et berg). Dette hotellet lå  ca. 15 km utenfor sentrum, i et naturskjønt område. Der satser de mest på vinterturisme.

Sastamalas opplegg for vennskapsbesøket var variert og bra. Vi besøkte St. Olofs kyrka som bygdes mellom 1506-1516 som fungerte som katolsk kirke til den på 1600-talet brant ned. Kirken bygdes opp igjen og fikk da sin lutherske innredning med benker og kunstmålinger.

Olavskirken. Foto: Karsten Svendsen.

Den var spesiell. Hellig Olav var som alle vet også ute i Østerled. Verdt et besøk.

Sastamala Nordens leder er rektor på Høgstadieskolen Sylvãã (videregående skole) hvor vi ble mottatt av elever som underholdt oss med sang og dans, samt orientering om Sastamala. Til slutt reiste alle seg og sang den finske, danske, svenske og norske nasjonalsangen. Teksten stod på storskjerm for de som ikke husket teksten og det var forsangere over høyttaler. Så det gikk greit.

Leder av Foreningen Norden i Sastamala, Jari Andersson, ønsker velkommen til skolen. Foto: Bjørg Jacobsen.

Etterpå tok de samme elevene oss rundt på skolen hvor vi fikk innblikk i de forskjellige linjene og hilste på lærerne. Vi var imponert over det vi fikk se og elevene var høflige, veloppdragne og vennlige. Det som forundret oss var at vinter og vårsemesteret avsluttes ut mai måned. Elevene i Sastamala snakker stort sett bare finsk, og engelsk med besøkende. De har noe undervisning på svensk, men praktiserer den ikke.

Videre ble vi vist en finsk geitefarm hvor en også blant annet kunne få kjøpt ansiktkrem og hårsjampo av geitemelk med tilsetninger. Det vites ikke om resultatet av bruken av disse produktene.

Flyfoto over Vammala (Sentrum i Sastamala kommune). Foto: Karsten Svendsen.

På første dags besøk var det om kvelden konsert i Tyrvããn kikko (kirke) i Sastamala med et 100-talls musikk og korpersoner.  Den yngste musikeren var 14 år. Der var det reserverte plasser fremst i kirken for oss Nordenvenner. Hvor opplever man det? Det viste seg at konserten var til ære for oss fra Norge, Sverige og Danmark.

Konserten var fantastisk og mektig. Repertoaret var av Sibelius, Edvard Grieg og Gabriel Linsèn. Høydepunktet under konserten var solosang av «Solveigs sang» og «Finlandia» av Jean Sibelius. For en opplevelse! Mange av oss Halden-deltakere var sterkt berørt under konserten da det var mye musikk av Edvard Grieg. En stor takk til Sastamala Norden for denne opplevelsen som vi vil leve lenge på!

Siste dag i Sastamala var vi i Sastamalas Nordens Park hvor gaven fra Sveriges vennskapsby Skövde , et kirsebærtre, ble plantet. Der var det stier som: Haldenstien, Skövdevägen og Ringstedstien, markert med skilt. Så de måtte vi vandre på. Parken der var i en annen dimensjon enn den vi nå har i Halden.

Haldensere på Haldenstien. Foto: Bjørg Jacobsen.
Nestleder i Skövde, Rigmor Jernström. Foto: Karsten Svendsen.
Leder i Ringsted John Bech. Foto: Bjørg Jacobsen.

Så var det tid for omvisning på huset Herra Hakkarainen, en attraksjon for barn, samt Pukstaavi («Bokstaven»), finska bokens museum, hvor vi også inntok en smakfull lunsj.

Bokmuseet i Sastamala. Foto: Bjørg Jacobsen.

Vennskapsbesøkets ble avsluttet med stor festmiddag i hotellets lokaler med medlemmer av stadsstyrelsen og stedets Norden forening. Der var det mye fin musikalsk underholdning, bl.a. av en 6-årig pike som spilte på fiolin, mange gode taler, overrekkelser av gaver, og ikke minst nydelig mat og drikke. Det var stadsstyrelsen som bekostet festmiddagen.

Vi hadde noen fine dager i Sastamala med gode Nordenvenner. Vi sender en varm takk til våre Nordenvenner i Sastamala, selv om det ikke var det beste og varmeste været under oppholdet!

Siste dag på reisen var vi i Turku (Åbo). Været innbød ikke til noe uteliv, så vår bestilte guide guidet oss rundt i Åbo i vår buss. Vi var i Åbo Domkirke, Sibelius museum hvor vi fikk «Finlandia» spilt over høyttaler inne i salen, og til slutt besøk på Forum Marinum (marinemuseum), før vi entret ferjen som tok oss tilbake til Stockholm. Om bord på ferjen var det stor ståhei på grunn av en finalekamp mellom Finland og Canada i ishockey, som Finland vant.

Så var det rake veien til Halden med deltakere som var proppfulle av inntrykk fra oppholdet i Finland. Vi hadde en flink og pliktoppfyllende sjåfør fra Askeladden Reiser, og en omsorgsfull reiseleder i vår nestleder Bjørg Jacobsen, som i tillegg under reisen forsynte oss med skriftlige oppgaver som skulle løses, slik at ikke våre hjerneceller skulle slumre helt bort.

Som man skrev i våre skolestiler, «alle tykte det hadde vori en gild tur!»

Så vil vi helt til slutt i dette reisebrevet få opplyse:

Disse vennskapsbesøkene/treffene arrangeres annet hvert år i de forskjellige vennskapsbyene. Formålet med disse treffene er å styrke det Nordiske samarbeidet.

Utveksle erfaringer, ideer, og arbeide for utveksling av elever fra skoler etc. Og ikke minst er det viktig at vi arbeider for en språkmessig forståelse de Nordiske landene imellom. I 2021 er det Foreningen Norden i Halden som arrangerer vennskapstreff i midten av mai måned slik at våre Nordiske venner skal få oppleve feiringen av 17. mai i Halden. Vi gleder oss, og allerede i skrivende stund er Foreningen Norden Halden i gang med planleggingen.

Skribent: Sylvi Sandvik Heldal.

Kommentarer

kommentarer