Profesjonelt spilt ”dårlig” teater

En fullsatt sal fikk mandag kveld overvære en rykende, hektisk fremføring av den britiske komedien ”The Play That Goes Wrong” av Henry Lewis, Henry Shields og Jonathan Sayer. Stykket er iført norsk språkdrakt av ingen ringere en Knut Nærum, og det borger jo for kvalitet. Instruktør er Kim Haugen.
Foto: Erik Berg, Riksteatret

Når publikum kommer inn er kulissene satt opp. Et 1920- talls interiør i grønt med tilsynelatende solide vegger med dører, et stort vindu, en balustrade og en peis. Når jeg sier tilsynelatende, er det fordi det skal vise seg at det slett ikke er så solid som det virker.

En amatørteatergruppe skal sett opp ”Mord på Haversham herregård” skrevet av den lokale dramatiker Suzie H.K. Brideswell.

Så begynner forviklingene og uhellene som blir villere og villere helt til publikum går utmattet ut etter ca 2 timer. Det er ikke lett å spille dårlige skuespillere, men alle gjør så godt de kan når musikken blir feil, entreer og sortier ikke kommer på ”stikkene”, dører enten ikke vil åpne seg, eller går opp av seg selv. I det hele tatt, det er ikke noe som fungerer som det skal og det ender da med at hele scenen bryter sammen, med klimaks da en enorm taklampe dundrer i gulvet.

Handlingen er en slags blanding av en Agatha Christie krim og Hotell i Særklasse. Alle kan være skyldige, da alle har motiv. Men plottet drukner jo i ablegøyene underveis. Skuespillerne får vist at de har både fysikk og stamina og ikke minst timing til ikke å få utført det de skal på scenen. Hege Schøyen som scenearbeider som må steppe inn for den kvinnelige femme fatal, får mye å spille på ettersom hun blir mer og mer varm i trøya som skuespiller. Mye mimikk ut mot salen.

Foto: Erik Berg, Riksteatret
Foto: Erik Berg, Riksteatret

Det som imponerte undertegnede mest, var allikevel teknikken. At bilder falt ned når de skulle, at dører, kulisser og rekvisita ramlet over ende i et enestående tempo. Dette kunne nok et amatørteaterlag umulig få til.

Alt i alt, en forstilling blott til lyst. Men hvis ordtaket ”en god latter forlenger livet” har sannhetsgehalt, fikk mange haldensere mandag kveld med seg noen ekstra minutter tid her på jorden.

De medvirkende er: Hege Schøyen, Ingar Helge Gimle, Bartek Kaminski, Jan Martin Johnsen, Camilla Frey, Espen Sandvik, Daniel Karlsson og Jan Huse.

Teateranmeldese av Riksteaterets oppsetning av ”Kollaps i kulissene” på Brygga Kultursal 16.3.

Jan de Vibe

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer