Poteter i mange varianter

Solen viser seg fra sin beste side, gårdskattene lusker rundt på tunet og ute i potetåkeren er Trond Iversen i full sving med å ta opp poteter. Et ganske normalt syn for kundene til Radet Gårdsutsalg i Rokke.

Flere og flere ønsker å kjøpe lokalmat, og da gjerne direkte fra produsenten og bonden. På Radet svinger bilene inn på tunet, og kundene ordner seg selv i den vesle bua. At butikken ble satt opp kun et par meter fra inngangsdøra til huset deres var egentlig bare en tilfeldighet.
– I 2012 fikk vi så innmari mye poteter, så Trond fikk ideen med å sette opp noen sekker på et rasteplassbord oppe ved hovedveien, forteller kona Mai. Potetene gikk unna, men så kom høsten og ruskeværet. Rasteplassbordet ble flyttet ned på gården, og de satt opp et provisorisk utsalg som de dekket til når det regnet.
– Vi skjønte raskt at her var det et marked for at folk vil komme på gården å kjøpe poteter. Så etter en stund fikk vi kjøpt bua vår i Sponvika. Den ble transportert hit, satt opp på fire leca-blokker og der står den fortsatt.

IMG_0594

I bua er det mye forskjellig som selges; poteter, egg, honning, eplejuice og enda litt til.
– Vi har hatt høner en god stund, og det er så hyggelig å kunne selge egg direkte fra lykkelige gårdshøner. Jeg er glad i å bake, og ofte kommenterer folk at det er noe ”spesielt” med bakverket. Det er utvilsomt de fantastiske gule plommene som hønene gir oss, sier Mai.
Mai er født i Skjeberg, men foreldrene hennes sto ofte på Torget i Halden og solgte grønnsaker. Hun har vokst opp med nærheten til den maten man selv har bidratt til å få spire og gro. Trond er fra gården de bor på, historien dens strekker seg helt tilbake til 1887.
Det finnes vel knapt noe mer norsk enn poteter, og på Radet har de poteter i mange varianter.
– I disse dager holder vi på med ”Gamledagse tidlige blåpoteter”. Det er mulig det er et Halden-Sarpsborg-Fredrikstad-fenomen, for det virker ikke som om det er mange utenfor distriktet som er kjent med den potetsorten, forteller Mai ivrig. Det er liten tvil om at poteten er en favoritt hos henne, og hun deler gjerne både kunnskap og tips med kundene sine.
– Tenk deg for eksempel en tallerken med spekesild, rømme, løk, rødbeter, smeltet smør og blå poteter. Det er godt det!

IMG_0595

Gårdsbutikken er åpen hele året, og det varierer hva man får kjøpt der i tillegg til poteter og egg.
– Jeg er glad i å lage dekorasjoner. Vi selger gravpynt og kranser til pynting, det begynner vi med allerede i november. Alt er produsert på verkstedet vårt her på gården, sier Mai og viser bilder av det hun har laget tidligere.
Det er som regel også noe håndarbeid til salgs i bua, så hvis du er på jakt etter votter, luer eller sokker ikke så mange andre har maken til kan det være et godt tips å dra til Radet.
– Det er viktig for oss at kundene vet hvor varene kommer fra, og at de er trygge på at det er kvalitet. Vi blir ekstra fornøyde når vi ser det er barn som er med, at de forstår hvor poteten kommer fra og at eggene ikke er fra en fabrikk.
Mai forteller at de hvert år har en eldre kar fra Aremark som ringer og bestiller settepoteter av dem. Han bruker dem til å vise barnebarna hvordan poteter blir til, og de får være med på hele prosessen fra poteten settes til den spises.
– Slike historier gjør oss glade, avslutter hun.

Kommentarer

kommentarer