Popkjellern for aller, aller siste gang

Fredag 11. november klokka 19 inviterer Kai Popkjellern Andersen haldenserne til den aller siste Popkjellern-seansen i Brygga kultursal. 

Det starta i 1954.

– Da hørte jeg Bill Hayley for første gang, forteller Kai Andersen. Det vekka virkelig min musikkinteresse. Så kom selvfølgelig Elvis, og etter hvert så dukka Shadows-musikken opp. Og så kom Beatles.

På sekstitallet inviterte totalavholdslaget Hermon til popkvelder i Tistedal.

– Det var et lite lokale, men der var det tjoka fullt hver gang. Der oppe fikk jeg ideen til popkjelleren.

Kai fikk lov til å låne et rom i kjelleren på Folkets Hus, og arrangerte popkvelder for ungdommen i fire år. Der spilte han aktuell popmusikk for Halden-ungdommen.

The Lunics var et av banda i Halden på 60-tallet! Foto: privat.
Cyclones spilte også i Halden på 60-tallet. Foto: privat.
Bandet Empty! Foto: privat.

Hva betød Popkjellern for ungdommen i Halden den gangen?

– Det betød veldig mye. Det å høre på popmusikk vet du, det var ikke helt stuerent. Heller ikke rocken, det kan du bare spørre Tor Brynildsen om! Man kunne jo risikere å ikke få jobb som visergutt hvis man likte Elvis. Dette var ikke noe de spilte på radio. Hvis vi var veldig heldige, ble det spilt noe rock på slutten av Ønskekonserten. Men da fadet de jo ned musikken på slutten av sangen.

For ungdommen i Halden, ble Popkjellern et sted man kunne møtes for å høre på den nye musikken. Foreldregenerasjonen rev seg i håret.

– Da Beatles kom, da var det ille. Det var det verste foreldrene våre hadde sett. De kunne jo verken synge eller spille. Men i dag spiller Londonsymfonikerne Beatles. Og Elvis, han ble ikke vist på TV annet enn fra hoftene og opp. Og i dag er det kirkekonserter med Elvis-repertoar, hehe, ting har forandra seg litt.

Halden har fått sine første musikere med langt (!) hår! Foto: privat.

I 1999 inviterte Kai til reunion for Popkjellern i storsalen på Folkets Hus. Det ble en suksess, og Kai gjentok opplegget de fire påfølgende årene. I 2018 ble det jammen enda en reunion, denne gangen på Bryggerhuset. Da var det nok for Kai. Helt til han ble kjent med Biørn Arnesen, og de begynte å gi ut det digitale magasinet Shadnews sammen. Biørn begynte snart å mase om en ny Popkjellern-kveld.

Biørn Arnesen og Kai Andersen gir ut musikkmagasinet Shadnews sammen. De har nærmere 600 faste abonnenter!

Det var Biørn som satte i gang dette her?

– Ja, det er han som har skylda for at dette blir noe av. Det er også Biørn som holder i det praktiske i dette her, han har all kommunikasjon inn mot banda og organiserer hele kvelden.

Det er snart seksti år siden Kai arrangerte den aller første Popkjellern-kvelden.

– Den første Popkjellern hadde jeg torsdag 11. november 1965, og fredag 11. november 2022 arrangerer vi den aller siste. Da er det virkelig slutt. Da er det på dagen 57 år siden jeg starta.

Fredag 11. november er det disse gruppene du får se på scena i Kultursalen:

THE 2i’s COFFEE BAND så dagens lys i november 2015 og har siden dette spilt på scener i både Norge, Sverige og Danmark. The 2i’s Coffee Band har tatt sitt navn fra stedet der Cliff Richard og The Shadows traff hverandre i 1958, på The 2i’s Coffee Bar i Londons Soho. Stedet kalles derfor med rette «The birthplace of British rock & roll». Derfor spiller bandet mange av de gamle gode hitsene til Cliff Richard & The Shadows, krydret med kjente instrumental- og sanglåter fra det gyldne sekstitallet.

THE NEW ONES ble etablert 18. november 2021 i Lars garasje i Rygge. Bandet hadde sin debut på Glenghuset i Sarpsborg fredag 11. mars, der de spilte på Shadowsnostalgi 75. De spilte også på Gitartreffet i Råde den 31. mai i år. Bandet spiller mest instrumentallåter, men byr også på noen vokaler. The New Ones er sannsynligvis det eneste norske «shadowbandet» med kvinnelig trommis.

TOMBSTONES, garva musikere med glad årgangspop og rock. Allerede midt på 1960-tallet dannet de 14 og 15 år gamle mossegutta bandet Tombstones. De var ikke fra Tomb, men likte Stones svært godt  og var nærmest byens første «boy-band». De spilte først kun Shadows-låter, før Beatles ga inspirasjon til å ta sangstemmene i bruk. De unge selverklærte popstjernene satset og kjøpte bandutstyr tilsvarende to årslønner for industriarbeidere. De spilte bl.a. på Popkjellern i Halden. Etter noen års pause gjenoppstod bandet i 1988 til lokale arrangementer i Moss av ”Back to the sixties” og «Ribberock». Tombstones har tilnærmet originalbesetning fra 1965. 

TASTY ble etablert på Gjøvik 19. mars 2004 som et «Shadowband» og debuterte med tre konserter på Gjøvik Studenthus.  Tasty har siden 2014 spilt på mange store gitarfestivaler i England, Tyskland, Nederland, Finland, Sverige, Danmark og Norge, og har backet kjente og kjære musikere som Brian «Licorice» Locking fra The Shadows, Bosse Winberg og Bob Lander fra The Spotnicks og Svein Finjarn fra The Beatniks/New Jordal Swingers. TASTY har gitt ut 3 CDer og 1 DVD. The Shadows står bandets hjerte nærmest, men de presenterer også kjente vokale perler fra 60-tallet, samt noe eget materiale i 60-tallets ånd.

Tasty!

En kveld spekka med nostalgi og god musikk altså! Det blir rom for å preke og mimre også på fredag.

– Dette er jo en sosial greie også, publikum vil jo i all hovedsak bestå av folk som var på Popkjelleren den gangen. Derfor har vi lagt det opp sånn at det blir bord salen i stedet for seterader, og så kan folk gå inn på Thon og kjøpe seg noe å drikke og spise.

Billettsalget går greit, men det er alltids plass til flere!

Er du helt,helt sikkert på at dette blir den siste reunionen da?

– Hahaha, ikke prøv deg en gang! Det står til og med på plakaten: For aller, aller, aller siste gang.

 

Billetter til den aller, aller, aller siste Popkjelleren finner du her!

 

Kommentarer

kommentarer