Polsk familielørdag på biblioteket

Jørn Simen Øverli er en selvskreven gjest når Vår verden arrangerer polsk familielørdag på barneavdelingen på biblioteket førstkommende lørdag.

Med ønske om å dykke inn i musikken til vår største innvandrergruppe, polakkene, har Jørn Simen Øverlis gjendiktninger åpnet døren til en sangskatt han gleder seg til å dele med oss!

Jørn Simen Øverli har levd av å synge viser hele sitt liv. Han er utdannet klassisk gitarist og har utgitt 12 musikkalbum. I nærmere 40 år har han hatt konserter både alene og med ensembler over hele Norge og vunnet Spellemann- og alle mulige andre priser for sitt arbeid. Særlig kjent er han for sine prisbelønte gjendiktninger av sanger fra Russland og Polen. Og det er akkurat kjente polske sanger på norsk, små og store skal få høre når Jørn Simen Øverli tar med seg gitaren til Halden på lørdag.

Solidaritet, viser og aktivisme

Hvordan kan det ha seg at en visesanger fra Norge kjenner så godt til den den polske musikktradisjonen? Øverlis interesse for sangpoetiske tekster førte han tidlig østover til Polen på begynnelsen av åttitallet. I Polen var det unntakstilstand og her ble han ble kjent med polske musikere og aktivister som sto bak fagforeningen Solidaritet. Forbundet var basert på ikke-voldelig motstand og brukte blant annet sang og musikk som et viktig kampmiddel for å skape samhold og mot. Musikken ble et viktig bidrag til omveltningene som førte til maktskiftet i Polen og som ble begynnelsen på murens fall i 1989.

Velkommen inn i Polens skjulte sangskatt!

Jørn Simen beholdt kontakten med sine polske venner som fortsatte å spille og turnere sammen. Gjennom disse musikkmøtene samlet han en masse vidunderlig musikk og poesi, som frem til da bare hadde blitt fremført på originalpråket for et polsk publikum. Jørn Simen gjorde polsk kulturarv tilgjengelig da han tolket og oversatte tekstene til norsk. Slik har sangskattene blitt en snarvei til å forstå polsk kultur.

Mye til felles med Edith Piaf

Jørn Simen Øverli fremfører sanger som i hovedsak er laget av Agnieszka Osiecka, ikonet fremfor alle i polsk pop, folk og teatersang. Han beskriver sangene som melodiøse, temperamentsfulle og med samme ordvisdom som man finner i Edith Piafs musikktradisjon. Med sin stemme og sin gitar inviterer han publikum inn i en sterk, undrende og vilter verden av polske melodier og historier som handler om kjærlighet, humor, opprør, tro og tvil.

Øverli spiller konserten to ganger, kl 12 og 13 på eventyrrommet på Halden Bibliotek – Barneavdelingen. Lørdag 2. Juni.

Tekst: Dina Billington, Vår Verden.

Foto: Erik Thallaug.

Kommentarer

kommentarer