Plukker 15-20 tonn søppel ved Koster

Det er stadig mer fokus på forsøpling av havene. Plastposer, q-tips, tønner og annet skrot som flyter rundt i havet, skader miljøet og livet i sjøen. Anders Tysklind er nasjonalparksjef i Kosterhavets nasjonalpark og han forteller at de samler opp 15-20 tonn søppel hvert år.

Kosterhavets nasjonalpark ligger så godt som rett utenfor Halden. Koster er godt kjent for de fleste haldensere. Det er et sted mange reiser til for å bo på en av øyene eller ligge i båt i havna. Det er med andre ord en destinasjon veldig mange bryr seg om.

Tysklind forteller at de bruker mye ressurser på å rydde opp søppel fra havet og at de ønsker mer fokus på problemet. De bruker omtrent 1 millioner kroner hvert år på ryddeaksjonen.
– Hvert år rydder vi i Kosterhavets nasjonalpark opp marint søppel som har blåst i land eller driver i sjøen. Det er mest plast og plastforpakninger, men også dunker med spillolje, elektronikk, sprayflasker og mye annet rart. Det kommer fra områdene rundt Nordsjøen, sjøfart, fiske og oljeindustrien, sier han.
– Dessverre ser vi ikke at mengden søppel reduseres for hvert år. Det må bli en stopp på avfallet som kommer ut i havet snart.

Han er bekymret for utviklingen og særlig for konsekvensene av mikroplasten som påvirker økosystemet.
– Å forby plastposer er et bra forslag som jeg håper kan innføres i hele verden. Marint søppel er et globalt problem, sier han.
Kosterhavets nasjonalpark/Länsstyrelsen i Västra Götalands län deltar i et større interreg-prosjekt som heter ”Ren kystlinje”.
– Her finnes det mye engasjement og kunnskap i Norge, Sverige og Danmark som arbeider med disse utfordringene på bred front. Det gjelder alt fra ryddemetoder til å øke bevisstheten om marint søppel. Vi jobber med hele bredden fra praktisk innsamling til forskning. Alle anstrengelser for å minimere dette store miljøproblemet er av stor verdi.

Les mer om nasjonalparken her.

Kommentarer

kommentarer