Pirk på Rød Herregård

Lørdag klokken 12 åpner en ny, spennende utstilling på Galleri Rød! Elisabeth Grimsrud, Wenche Anker-Rasch og Lisa Anker-Rasch Strøm skal stille ut smykker, tekstilarbeider og klesdesign de to neste helgene i galleriet ved herregården.

Elisabeth Grimsruds håndlagde smykker er det nok mange haldensere som kjenner til fra før. Elisabeth har stilt ut de flotte arbeidene sine både på Kulturnatt i Halden, på Galleri Rød, på Borregård i Sarpsborg og på byens mange markeder. I tillegg er Elisabeth å finne bak disken og i verkstedet hos Gullsmed O. Førlie. Nå har hun brukt kveldene etter arbeidstid på å designe og lage smykker til en utstilling sammen med Wenche Anker-Rasch og Lisa Anker-Rasch Strøm.

Hva har du laget til denne utstillingen?

-Stort sett lager smykker på bestilling, forteller Elisabeth, der må jeg forholde meg til kundens ønsker – som er veldig gøy – men ikke helt fritt. Til denne utstillingen har jeg bare laget det jeg synes er gøy, det finnes ikke to like smykker. Alle smykkene har ulike stener, farger og kombinasjoner som gjør hvert smykke til en liten original. Det meste jeg har av stener er kjøpt på messer eller reiser så jeg får ikke tak i de igjen. Det passer meg bra siden jeg ikke liker å lage to like ting. Samtidig er det tydelige serier som alle ser hører sammen. I min utstilling vil det være mye fargestener, diamanter, gull og sølv.

Hvor finner du inspirasjon til smykkene dine?

-Inspirasjon finner jeg overalt, forteller Elisabeth. Jeg kan få ideer av bygninger, natur, men det er følelsen jeg får når jeg er der eller ser jeg prøver å lage. Alle smykkene jeg lager er min følelse noen eller noe jeg har opplevd.

Elisabeth lager smykker ut fra følelser og ting hun har opplevd. Flott, ikke sant? Foto: Elisabeth Grimsrud.

Elisabeth valgte å bli gullsmed da hun var ung, først og fremst fordi hun ville jobbe med hendene.

-Gullsmedfaget er passe møkkete og lite jålete når man holder på, det passer meg bra. Det å få jobbe i edle metaller er fantastisk. Ingen andre metaller kan sammenligne seg med gull å jobbe i. Det kan smeltes igjen og igjen, trekkes i kilometerlange tråder eller smiies i tykke bolter, for deretter å bli de vakreste smykker som kan vare evig. Jeg kunne skrevet lenge om hvorfor jeg elsker yrket mitt, men kort fortalt er det fordi jeg liker håndverket + pirket = resultatet! Jeg er utrolig heldig som får jobbe med dette yrket hver dag, når jeg lager mine egne ting er det bare for å ha det gøy og få ut noen ideer man går med. Hvis jeg selger noe er det supert for da får jeg muligheten til å lage mer!

Wenche Anker-Rasch er det også mange haldensere som kjenner til, hun har hatt flere utstillinger i Halden tidligere – også på galleriet på Rød. Wenche er egentlig utdannet anleggsgartner-tekniker! Men med årene har hun tatt flere kurs innenfor feltet patchwork og quilting, og arbeidene hennes har blitt utstilt i en rekke utstillinger rundt omkring i Østfold.

For Wenche var det på ingen måte selvfølgelig at hun endte opp med sømarbeid.

-Jeg har alltid holdt på med håndarbeid, forteller Wenche, men jeg var ikke så glad i symaskinen. En venninne tok meg
med på en quilteutstilling, og da ble jeg solgt! Det startet med applikasjon og patchwork, quiltingen kom litt etterhvert. Ettersom årene har gått har quiltingen tatt mer og mer plass, og det er den jeg planlegger for når jeg nå designer tepper.

Her følger noen flotte eksempler på Wenches sømferdigheter:

Foto: Wenche Anker-Rasch.
Foto: Wenche Anker-Rasch.

Utstillingen er Wenches initiativ. For et års tid siden tok hun kontakt med Elisabeth Grimsrud og spurte om hun kunne tenke seg et samarbeid rundt en utstilling på Galler Rød.

-Jeg har jobbet med utstillingen et års tid, forteller Wenche, men jeg har ikke planlagt en rød tråd i arbeidene. Det blir
mest etter innfallsmetoden, hvor inspirasjon fra farger, stoff, print og tråd har vært driveren. Uansett er det mye pirkejobb, hvilket er felles for alle tre utstillere.

Pirk indeed! Foto: Wenche Anker-Rasch.

Lisa Anker-Rasch Strøm har alltid likt å sy og tegne. Etter to år på jus-studiet i Oslo forsto hun at hun måtte ta nye veivalg. Papirarbeid passet ikke for henne. Lisa startet på nytt studium: Design og modelisme på Esmod i Oslo. Derfra gikk veien til New York, og senere København der hun jobbet hos en designer som bedrev håndsøm, brodering, mønsterkonstruksjon og quilting. Senere det året viste Lisa en kolleksjon under New York Fashion Week! Nå jobber hun som produktoppfølger hos Vocie i Oslo. Når mor Wenche spurte Lisa om hun ville bli med på utstilling grep hun sjansen.

-Ettersom jeg ikke får være så kreativ i jobben min foreløpig hoppet jeg på sjansen til å kunne tegne og sy litt igjen, forteller Lisa. Alle plaggene til denne utstillingen, med unntak av noen få, har jeg laget i år, og denne gangen tenkte jeg ikke så mye på tema. Jeg ville heller lage noe jeg selv synes er fint, uten å tenke på at det skal være kommersielt. Den røde tråden i kolleksjonen min denne gangen er nok mest farger og materialer.

Fargene på klærne i Lisas kolleksjon er ton i ton. Foto: Lisa Anker-Rasch Strøm.

Hvor finner du inspirasjon?

-Jeg finner inspirasjon i alt rundt meg, og kanskje spesielt teater, kostymedramaer, bygninger, mors quilting, og fine fargekombinasjoner jeg plukker opp.

Hva jobber du mot etter dette?

-For første gang siden jeg ble ferdig på skolen, har jeg tenkt til å fra nå av sy litt klær til meg selv, forteller Lisa, både redesign og omsøm og sy ting fra bunnen av. Det er noe jeg ikke har hatt så mye tid til tidligere, men nå som jeg har holdt på med dette en stund har lysten til å sy virkelig kommet tilbake. Og det er morsomt å kunne gå med klær som ingen andre har!

Nærbilde av et av de forseggjorte plaggene i Lisas kolleksjon. Foto: Lisa Anker-Rasch Strøm.

Utstillingen med Wenche, Lisa og Elisabeth har vernissage klokken 12 på Galleri Rød førstkommende lørdag. Det blir fingermat fra Sebastian Engh for anledningen! Utstillingen er åpen til 16.

Wenche og Elisabeths arbeider vil være til salgs, mens Lisas kolleksjon kun er til utstilling.

Øvrige åpningsdager utstillingen er:

Søndag 3. november 12-16

Lørdag 9. november 12-16

Søndag 10. november 12-16

Her finner du arrangementet på Facebook!

Kommentarer

kommentarer