Petten Katra

Her i forgårs. Solen skinte så gjennom vårlig. Dens sterke stråler flommet gjennom husets lite rene vinduer. Men sterk nok til å varme katten Petra og vovsen Tora. Ja, huset har enda en solslikker, polskfødte og renrasede spisshunden Luna. De kappes om å få best plass de tre pelsdyrene.
Jeg ropte på Petra uten å få respons. Hun hadde boret seg under et pledd og riktig stekte seg. Da jeg snudde på bokstavene og ropte Petten Katra, da krøp hun ut av sin ulne tilværelse. Hun så rart på meg.
Luna bare nøt solen, mens Tora drømte så det rykket i den hårfulle kroppen. Det var ro og fordragelighet i soveværelset.
Petra har lenge varslet vår – og har vært sur på meteorologene, som ikke er særlig våryre av seg. Dag etter dag sitter Petra i soveværelsevinduet, som vender ut mot Os skole. Hun nyter solen, slår halen omkring seg og lukker øynene. Jeg kjenner hun er glovarm i pelsen.
Det eneste som får hennes oppmerksomhet er fuglelivet på utsiden. Da rykker det litt i munnvikene hennes. Tanken på en fuglestek går kanskje gjennom hennes hode. Ellers sitter hun der gjerne en time om gangen. Så en tur i matfatet, for så å legge seg på radiatoren. Varme er deilig sier bengaleren. Det skinner i hennes tigerpels.
Hun er verdt et studium – hver dag Petra. Jeg har oppdaget en spesiell sak med henne. Hun er katten som ikke kan frese – eller kan hun, så gjør hun det i hvertfall ikke.
Luna kan godt løpe etter henne eller bite henne i nakken. Petra sier bare mjau – og løper fra den lekne beileren. Frese, nei, absolutt ikke.
Men nå vil jeg sove, sier Petra. Det er midt på dagen. Og det er da katter skal hvile. Om natten kan vi leke og jakte. Petten Katra, hun vet.

Siste dag i mars, altså. I dagevis har hele mafilien ville ligge under pledd. Det hostes – og nyses. Heldivis hjelper honningen fra Paulsbo.
Jeg sier med Petten Katras klagende mjau: Åffer er ikke våren her?
Hjelper ikke å klage, lille venn!
Den som tier samtykker, sier Petra og viser tegn med sin høyre og pekende labb. Jeg vil ikke ha mer av det hvite element, mjauer hun lett irritert over at et fakkeltog mot Vinter, hun er i bresjen for, ser ut til å samle bare 50 katter, 20 stykker Skjærpetta og 33 korthårete bikkjer!
Bra det, da

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer