På fredag braker det løs!

Om to dager er Opera Østfolds store Operafestival i gang i Halden! Festivalen åpnes fredag kveld med operaen Don Giovanni med Det Norske Blåseensemble og et knippe eminente solister i Fredrikshalds Teater.

Nå er det like før det braker løs! På fredag går startskuddet for festivalen som skal fylle byen med deilig musikk, helt fra Fredrikshalds Teater og opp til festningen. Premieren på Mozarts Don Giovanni i Fredrikshalds Teater er første forestilling ut for Opera Østfolds Operafestival, og siden følger en uke med konserter over den ganske by. Det er mye å tenkte på for operasjef Pål Scott Hagen på oppløpssiden.

– Vi har to fulle produksjoner gående samtidig, sier Pål, pluss en rekke andre konserter og forestillinger i løpet av uka, det er jo egentlig galskap. Det er tusen ting å tenke på! Men vi har kontroll, og gleder oss til å endelig få komme i gang.

Produksjonssjef i Opera Østfold, Fredrik Akselberg, er produsent for de fleste av festivalens forestillinger, deriblant Don Giovanni. Denne uka flyttet sangere og Blåseensemble inn i teateret for å øve, og i morgen er det kostymeprøve.

– Jeg er utrolig fornøyd over at vi har fått til å lage en nesten fullskala produksjon på kun ti dager, sier Fredrik, det er jo egentlig umulig. Men vi har forberedt oss godt, og er i rute. Artistene har vært løsningsorienterte, og det har vært en god stemning, og vi har en regissør som er ekstremt dyktig og fleksibel.

Fredrik Akselberg og Pål Scott Hagen. Foto: Malin Østli.

Fredrik har vært vitne til prøver i teateret både i dag og i går.

– Jeg satt på prøvene i hele går, og synes selv at det høres helt fantastisk ut. Jeg er kjempestolt av den casten vi har med oss, og Blåseensemblet er veldig gode. Jeg er utrolig stolt av at vi får til å lage en sånn produksjon, med sangere på så høyt nivå. Jeg har brent for å lage en slik forestilling i teateret en stund, og synes det er supert å endelig få muligheten.

Don Givoanni er historien om den karismatiske kvinnebedåreren som fører regnskap over alle sine erobringer.

Bilde fra kostymeprøve! Foto: Fredrik Akselberg.

– Teksten er litt annerledes enn den originale Don Giovanni-historien, forteller Fredrik, den er tilpasset denne settingen og blir en litt mer humoristisk versjon. Et av målene til Opera Østfold er jo å gjøre opera tilgjengelig for alle, og jeg tror at denne produksjonen en veldig fin start for de som ikke har hørt så mye opera før.

Don Giovanni synges på norsk for anledningen. I hovedrollen som selveste Don Giovanni finner vi Aleksander Nohr.

– Aleksander Nohr blomstrer i denne rollen, forteller Fredrik, han mestrer kombinasjonen med å ta plassen sin på scenen, være humoristisk og samtidig synge bra. Casten fungerer også veldig bra sammen på scenen. Dette med timing og flow treffer veldig, vi var helt avhengig av at dette skulle funke på kort tid.

– Det er jo nettopp det som er litt av kunsten, skyter Pål inn, å klare å sette sammen et team som funker på denne måten.

Aleksander Nohr spiller Don Giovanni.

Opera Østfold samarbeider med Det Norske Blåseensemble om Operafestivalen. Fredag akkompagnerer Blåseensemblet Don Giovanni i teateret.

– Blåseensemblet er en kjempeflott samarbeidsparter, sier Pål. Det er også Blåseensemblets egne trompetist Stian Aareskjold som har arrangert for Don Giovanni. Blåseensemblet skal også spille på Operagallaen i Brygga kultursal lørdag 19. juni.

Alle Don Giovanni-forestillingene er i utgangspunktet utsolgt, men det kan dukke opp noen billetter på grunn av noen inviterte som ikke har kunnet komme. Så det kan lønne seg å ta turen innom Ticketmaster for å se om det dukker opp flere billetter!

Medvirkende:
Don Giovanni – Aleksander Nohr
Leporello – Trond Gudevold
Donna Anna – Lydia Hoen Tjore
Donna Elvira – Nina Gravrok
Don Ottavio – Eirik Grøtvedt
Commandatore – Petri Lindroos
Zerlina – Mathilde Salmi Marjavara
Masetto – Ulrik Stensrød
Dirigent: Gunvald Ottesen
Cembalist: Christian Kjos
Orkester: Det Norske Blåseensemble
Regissør: Lars Harald Maagerød

Kommentarer

kommentarer