På audioguiding med Emil og kommandanten

Emil (10) og jeg fikk være med kommandant Magne Rannestad på audioguiding på Fredriksten festning!

Emil er en av de få 10-åringene jeg kjenner som kan omtrent hele festningens historie på rams. Han vet akkurat hvor Karl XII falt, han vet alt om svenskekongens angrep på Borgerskansen i 1716, og han vet hva slags våpen og ammunisjon man brukte. Hvem bedre til å gå på audioguiding på Fredriksten festning med enn Emil? Emil og jeg er dessuten veldig heldige, vi får med oss selveste kommandanten på Fredriksten festning på turen: Magne Rannestad!

Kommandanten sitter på kontoret sitt når vi kommer. Og det er nettopp her turen vår starter. På kommandantboligens yttervegg henger det en liten plakett med en QR-kode på.

– Vi har gått for løsningen BYOD, forteller kommandanten og peker på QR-koden.

Emil og jeg ser på hverandre. Byod?

Bring Your Own Device, forklarer Magne. Før måtte man leie kart og en maskin som spilte av et lydspor, og denne gikk man rundt i festningen med for å høre historiske fakta om de ulike punktene på kartet. Dette fungerte godt, men tiden går videre, og vi ville ha noe mer moderne. Alle har en mobiltelefon, og alt man trenger for å gå på denne historiske vandringen på festningen er sin egen mobil!

Emil fisker opp mobiltelefonen sin.

– På den gamle guiden var det kun audio, forteller Magne, men med denne nye løsningen får man både kart, film og animasjoner og mye annet. Opplegget heter: «Levende Historie».

På Magnes instruks holder Emil opp telefonen og skanner en QR-kode på skiltet. Plutselig setter telefonen hans i gang, og Magnes stemme kommer ut av mikrofonen mens vi ser en liten film. Det er Magne som er forteller på alle stoppestedene på den digitale omvisningen. Kommandanten har vært i studio og spilt inn 33 snutter til audioguidingen.

Forrige vinter ble audioguidingen på Fredriksten festning presentert, og ti punkter åpnet for publikum. I løpet av høsten 2020 kom det opp 23 nye på den historiske ruta på festningen.

Nå har vi skjønt greia. Emil begynner sporenstreks å speide etter skilt med QR-koder. Magne leder oss til neste guidepunkt; Ohmes bauta. Vi får høre om kommandanten som ikke ville gi fra seg festningen til svenskene.

På Place d’Armes får vi høre og se enda mer om festningens historie. Hvorfor ble egentlig festningen bygd? Hvor mange år tok det å bygge den? Hva brukte man Place d’Armes til? Vel, avstraffelse, blant annet.

– Spissrotgang var den vanligste straffeformen, forteller Magne. Da sto soldatene stilt opp i to rekker med stokker, og så måtte den som hadde gjort noe galt gå i mellom rekkene, mens soldatene slo.

 

 

Vi går inn porten til indre festning. Innenfor murene er skiltene mindre og mer diskrete, men hvis du følger med er de lette å oppdage. Vi passerer flere på vei ned mot Curtisen. Emil peker på restauranten

– Her var det utedo, forteller han.

Emil kunne vært guide i festningen selv han.

På Dronningens bastion finner vi flere skilt med QR-koder. Det første befinner seg på veggen til Fredrik IIIs hall. Emil skanner koden, og vi får høre historien om kruttlageret som fikk et beskyttende rom utenfor døra i 1802, og det var i grevens tid. 12 år etterpå skjøt svenskene bomber inn i indre festning, og en av dem traff nettopp kruttlageret. Hadde det ikke vært for det nye, beskyttende rommet så hadde etter all sannsynlighet kruttlageret gått i luften, og svenskene ville tatt festningen.

Ute på selve Dronningens bastion er det hele tre QR-punkter. Her fortelles det om festningens konstruksjon, om utsikten mot Sverige og Halden, og naturligvis om slaget ved Borgerskansen i 1716.

– Hvilken skal vi ta, spør Magne og ser på Emil.

– Borgerskansen! utbryter Emil.

Så får vi høre historien om den gangen Karl XII angrep Borgerskansen 4. juli 1716, en historie som Emil kan på rams, men aldri blir lei av å høre. Magnes stemme strømmer atter en gang ut fra Emils telefon, og på filmen ser vi hvordan den blodigste dagen i Fredrikstens og Haldens historie artet seg.

Vi går ned fra Dronningens bastion og inn i smuget langs bakeriet. Neste mål: Klokketårnet! Vi klyver opp bakken i etapper, heldigvis er det noen QR-skilt langs ruta så vi får hentet igjen pusten underveis.

Vi stopper ved bakeriet for å høre litt om bakeriet og bryggeriets historie.

Det henger naturligvis et nytt guideskilt på Klokketårnet. Men det stopper ikke der!

– Vil du gå en tur inn i Klokketårnet? spør Magne og ser på Emil.

– Ja!

Magne låser oss inn, og forteller historien bak den stora klokka som står rett innenfor døra. Klokka var en gave til forsvaret fra Eriksson Radar på Sørlifeltet. Den hang først i kapellet på Haslemoen Leir på Solør, frem til leiren ble nedlagt og kapellet ble avvigslet. Et par telefoner senere var den her på Fredriksten.

Emil får endatil klatre helt opp til topps i tårnet, og står med nesa helt oppe i urverket. På Haldens tak.

Emil er på vei opp til urverket.

Nede viser Magne oss signaturer fra folk som har vært innom tårnet gjennom tidene.

– Her er det flere initialer fra 2. verdenskrig, forteller Magne. Inne i kroken her har vi til og med en fra 1877 ! Tagging og hærverk den gang er kulturminner nå!

Noen har skåret SS inn i bjelkelaget i Klokketårnet
På Haldens tak!

Vi går nedover den bratte trappa mot Østre Kurtineport, og tilbake mot Kommandantboligen. Vi har fått noen smakebiter på moderne audioguiding på festningen, og det har gitt mersmak! Jeg og Emil er enige om at vi snart må gå hele turen, det blir en fin sommeraktivitet!

Det er veldig fint å gå rundt på festningen og få servert litt historie samtidig!

Du kan dessuten gå på figurteater i bakeriet i sommer! Figurteaterforestillingen Sten og Brød – Den rømte slaven spilles nå i juli! Forestillingen spilles to ganger daglig mellom den 5. og 10. juli Her finner du billetter og forestillingstider.

Museet på Fredriksten er åpent tirsdag – søndag (11-16) i sommer, der kan du gå og se utstillingen Det store fallet.

Den Gamle Kommandant åpner igjen 10. juli!

 

 

Kommentarer

kommentarer