– Øv! Man klarer ikke alt på første forsøk

Våren er høysesong for kaker til fine anledninger som konfirmasjoner og bryllup. Vi har snakket med fire av Haldens mest ivrige kakebakere om tips og råd.

Malin Stanes og Lena Bråthen er to venninner som syns det er gøy å bake sammen, men de har også fått til mye hver for seg.
Bråthen startet med bakingen for omtrent 5 år siden. Hun var på det tidspunktet mye hjemme etter en sykdomsperiode, og ville være kreativ.
– Jeg mener det er viktig at man har en plan når det gjelder farge, tema og dekorasjon. Bruk gjerne internett for inspirasjon, forteller hun. På facebook og instagram heter siden hennes Bursdagsbordet.
– Jeg anbefaler å starte med dekorasjoner tidlig, både marsipan og fondant tåler oppbevaring godt. Kombiner gjerne søt og syrlig fyll i kaken, som for eksempel bringebærmousse og vaniljekrem.

Hun har også et triks til de som er redd for at kaken skal bli tørr.
– Husk å ha nok fuktighet i kakebunnen. Bunnen kan dynkes i det meste, min favoritt er sitronbrus. Husk at det viktigste er tross alt smaken på kaken.

Malin Stanes baker kaker til mange forskjellige anledninger, og har mange gode praktiske tips hun gjerne vil dele med flere. Mange av kakene legger hun ut bilde av på facebooksiden Malins kaker.
– Jeg følger mange bakere på instagram, og på pinterest finner man jo alt mulig! Der finner man også mange sider med gode fremgangsmåter på det man vil lage, forklarer hun.
Hun presiserer at det er viktig å ha god tid når man skal lage en kake, særlig hvis den skal ha mye pynt.
– Det tar tid å lage en flott kake, og det kan være lurt å ha tid til å feile litt også. De fleste kaker smaker best etter en dag eller to, den bør ikke være laget samme dag som du skal servere den.

Det er mange som går i utstyrs-fella når de skal i gang med å bake og kjøper inn mengder av utstyr de kanskje ikke kommer til å bruke mer enn en gang.
– Kjøp gjerne noen gode verktøy som du kan bruke flere ganger. Avtal med venninner om å kjøpe ulike ting, og lån av hverandre. Jeg har fortsatt ikke kjøpt meg rosestikkere, jeg låner Lena sine.

Det viktigste rådet hun vil gi er ganske enkelt.
– Øv! Man klarer ikke alt på første forsøk. Gå på kurs, spør om hjelp eller se på internett etter videoer med forklaring, oppfordrer hun.

Julie Johnsen har bakt i mange år, og syns stadig det er like moro. Hun fikk dilla da hun skulle lage bursdagskake til sin mellomste datter som ble ett år.
– Før det hadde jeg ikke bakt noe særlig mer enn vanlig kake i langpanne. Men så ville jeg lage en spesiell kake til datteren min, og etter det har det blitt mange kaker, forteller hun.
Johnsen har lært det meste via nettet, og nå inspirerer hun mange via facebooksiden sin.
– Det er en uendelig kakeverden der ute, og det er så mange som lager ren kunst.

Hennes beste tips er at man bør ha god tid og skaffe seg litt utstyr.
– En designerkake er ikke gjort på et par timer, det kan gjerne ta flere dager.
I tillegg syns jeg det er gøy når tema for festen går igjen i kaken.

Heidi Haukenes Karud driver Heidis kaker, og hun har gjort hobbyen til en heltidsjobb.
Heidis kaker finner du både på facebook, instagram, egen nettside og blogg.
– Jeg er egentlig førskolelærer, men så gikk jeg hjemme i mammapermisjon og da begynte jeg å interessere meg for designkaker og annen spennende bakst. Etter at permisjonen var ferdig satset jeg på drømmen min om et eget kakefirma, forteller hun.
Det er nå to år siden, og hun har nå mange faste kunder i tillegg til mange nye og nysgjerrige.
– Trikset for å få til en god kake er å lese gjennom hele oppskriften først. Da slipper du at det dukker opp noen overraskelser underveis, forteller hun.
Hun anbefaler at alle ingredienser skal være romtempererte.
– Lager du gjærbakst som blir tørr, kan du pensle den med melk og vann. Sett den så i ovnen et par minutter, og det vil smake som nystekt!
Heidis kaker tilbyr også spiselige bilder.
– Det skal ikke så mye til for at kaken skal se proff ut. Bestiller du spiselig bilde får du lett en flott kake. Jeg redigerer, printer og har kjapp levering.

Kommentarer

kommentarer