Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm

I oktober kommer Anne Marit Jacobsen til Vannvogna med konsertforestillingen Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm. Der foretar hun en lyrisk reise gjennom Inger Hagerups dikterskap, i samklang med jazzpianist Helge Lien.

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med Inger Hagerups tekster, forteller Anne Marit Jacobsen.

Skuespilleren er på Vannvogna en tur for å inspisere lokalene sammen med oppdragsgiver Østfold Internasjonale Teater, før hun og forestillingen kommer hit til Halden i oktober.

Utgangspunktet for den omreisende konsertforestillingen er Inger Hagerups prosasamling Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm. Anne Marit fant den lille boka i bokhylla si hjemme, hun hadde nesten glemt at hun eide et eksemplar.

– Det er en samling med Inger Hagerups prosatekster gjennom tredve år, og jeg tar for meg tekstene og betraktninger hun har gjort i boka. Jeg har luket ut det jeg synes er finest.

I prosasamlingen kommenterer Inger Hagerup blant annet Emily Dickinson.

– Inger Hagerup elsket Emily Dickinson. Jeg har tatt med noen av oversettelsene hun gjorde av Dickinson i forestillingen, det er så gøy å presentere Emily Dickinson gjennom Inger Hagerup.

Anne Marit fremfører både prosa og lyrikk fra samlingen.

– Inger Hagerup har et enormt spekter, alt fra de råeste, tøffeste og politiske tekstene, til de vare og skjøre naturskildringene. Hun er så klok. Hun er en menneskeelsker, og en menneskeforsvarer. Hun forsvarer alle som blir utsatt for urettferdighet, og respekterer menneskeverdet så enormt. Men samtidig har hun denne fantastiske lekenheten. Og de er jo så gyldige fremdelees, de politiske tingene hun skrev.

Anne Marit kjente familien Hagerup personlig, og gjennom vennskapet med Klaus Hagerup gjestet hun også familiens hjem fra tid til annen.

– Jeg har selvfølgelig med noen av barnediktene hennes, de er jo helt fantastiske. Jeg har blitt fortalt at hun skrev ett dikt til Klaus hver dag hun var borte fra ham. Den historien har blitt bekreftet og avkreftet for meg mange ganger. Men sånn er det jo, sånne historier får sitt eget liv.

Med seg på konsertforestillingene har hun jazzpianist Helge Lien.

– Helge Lien er en lyrisk jazzpianist, han spiller sine egne ting på forestillingen. Han spiller så flott, det er virkelig vakkert.

Anne Marit har lenge gått med en tanke om å jobbe med tekstforfattere som Hans Børli, Inger Hagerup og Jon Fosse.

– Alle disse tre har jeg nå laget poesikonserter med, og hatt med meg ulike musikere underveis. Børli gjorde vi på Nationaltheatret, det ble mange forestillinger, sikkert hundre! Nå overdriver jeg  nok, men la meg bare gjøre det, dette er jo min historie. Det er fantastisk å jobbe med gode tekster på denne måten, og få ha disse fantastiske musikerne med.

Som backdrop har Anne Marit valgt et teppe av kunstner Åse Ljones. En dag Anne Marit var på besøk i kunstnerens atelier, fikk hun se et stort, vakkert teppe.

– Jeg tenkte; det må jeg bare ha! Sønnen min sier ofte til meg at jeg er altfor spontan, men jeg er jo bare laget sånn. Jeg kjøpte teppet, og det har fulgt meg gjennom alle disse forestillingene.

Den folkekjære skuespilleren er i gang med en rekke prosjekter om dagen. Det er både serier og spillefilmer på trappene

– Jeg har nok å holde på med! Jeg sitter og pugger tekst hjemme, og så reiser jeg rundt med dette.

Åtte forestillinger blir det i denne omgangen. I Østfold skal Anne Marit innom Sarpsborg, Fredrikstad, Tomter, Mysen, Rakkestad og Ørje. Onsdag 26. oktober kommer hun hit til Halden.

– Østfold er det mest jordnære fylket i Norge tror jeg. Og så mye kulturelt som skjer i dette fylket! Det er så gøy.

Hvem er denne forestillingen for?

– Alle. For alle typer mennesker. For tykke og tynne, lange og korte. Mange vil bli overrasket over at Inger Hagerup er så rå, og så allsidig. I tillegg til de vanvittig nydelige barnetingene hun gjorde. Hun er helt fantastisk.

Alle foto: Magnus Skrede


Under følger turnélista i Øsftold, med billettlenker:

13.10. kl. 19:00 Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm Fredrikstad Østfold Internasjonale Teater, Dokka 3A Billetter


14.10. kl. 13:00 Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm Mysen Festiviteten kino og kulturhus Billetter


15.10. kl. 18:00 Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm Tomter Geiteberget Kulturbruk Billetter


22.10. kl. 18:00 Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm Ørje Brug Billetter


23.10. kl. 18:00 Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm Rakkestad Rakkestad Kulturhus Billetter


26.10. kl. 19:00 Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm Halden Vannvogna Konsert og kunsthall Billetter


27.10. kl. 19:00 Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm Sarpsborg Kulturhuset Gleng Billetter


29.10. kl. 18:00 Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm Fredrikstad Litteraturhuset Fredrikstad Billetter

 

 

 


 

Kommentarer

kommentarer