Opplevelser langs kanalen

Sommeren har i år latt vente på seg, men i følge yr.no skal den dukke opp neste uke. Så da er det bare å pakke tursekken, fylle luft i sykkeldekkene og sette kursen mot Haldenkanalen.

Foto toppbilde: Steinar Fundingsrud / Haldenkanalen / Visit Indre

Haldenserne tenker nok på MS Strømsfoss og Brekke Sluser når Haldenkanalen blir nevnt. Men det er så mye mye mer man kan se, gjøre og oppleve langs kanalen. Elisabeth Dammyr, koordinator for regionalpark Haldenkanalen, forteller entusiastisk om alle mulighetene som finnes langs vassdraget. Noen av dem er godt kjent og enkle å finne, andre er litt mer bortgjemte skatter. På bordet bretter hun ut et stort kart som viser oss gapahuker, leirplasser og gjestebrygger.
– Haldenkanalen består nok av mer enn det mange tror. Her har vi for eksempel flere steder hvor det er mulighet til å leie sykkel og tråkke avgårde langs vassdraget. Det er idylliske områder man får se, og langs veien er det selvfølgelig gode muligheter til å både bade og fiske, forteller hun.

Kanalen går gjennom fem kommuner; Aurskog-Høland, Rømskog, Marker, Aremark og Halden. Felles for dem alle er et stort skogsareal og flotte naturressurser. For noen år siden ble Regionalparken etablert som et samarbeid mellom kommunene sammen med Østfold og Akershus Fylkeskommune.
– Samarbeid er nøkkelen, og når vi nå ser for et fantastisk tilbud vi har langs kanalen er det grunn til å være fornøyd med det vi har gjort så langt. Og mer skal gjøres, sier Elisabeth. I sommer har det vært Soot-spelet ved Ørje Sluseamfi, MS Strømsfoss kjører turer to ganger i uken og det er serveringsteder langs kanalen som kan være verdt et besøk.

10835097_928270723890753_8653344626029049149_o
Bildet er fra Fernandas Bokcafe. 

Er du en av dem som syns det frister med en tur i rolig tempo på vannet er det kanoutleie flere steder.
– Vi hjelper naturligvis til med turforslag hvis man ønsker det, forklarer Elisabeth og peker på kartet over steder det kan være fint å ta vannveien. Hun forteller at mange er nysgjerrige på slusene, og det kan være en stor opplevelse i seg selv å bli sluset gjennom Brekke sluser i en kano.
Fisking av gjedde er ingen spøk, men hvis du vil prøve og ha med deg hjelp på veien finnes det også løsninger for det.
– Flere steder langs kanalen finnes det fiskeguider som du kan booke deg inn hos. De er med deg ut på tur så her kan du få gode tips til de beste fiskeplassene, avslutter Elisabeth Dammyr og ønsker alle hjertelig velkommen til å bruke opplevelsene langs Haldenkanalen.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer