Opera til barna!

Er det noen der ute som kanskje tror at opera bare er for voksne? Da tar de grådig feil. Barn pluss opera er lik sant. Det fikk vi bevist da Opera Østfold besøkte Solbakkeparken barnehage med sin barneforestilling Opera Storia fredag.

Det er fredag morgen, og i Solbakkeparken barnehages fellesområde er operascenen klar. Dørene til avdelingene går opp, og plutselig vrimler det unger inn fra alle kanter. Barna setter seg på gulvet og stirrer forventningsfullt på kulissene foran seg. Nå skal de på operakonsert! Etter all sannsynlighet sin aller første.

-Er det noen av dere som vet hva som skal skje her nå, spør barnehagestyrer Irene Petersen barna på gulvet.

-Det er opera, roper flere av barna i kor.

Pianist og dirigent Ellen Marie Carlsen kommer inn og setter seg ved pianoet, og snart triller det kjente toner ut i fellesrommet. Hege Holmquist kommer syngende inn fra siden, og den velkjente arien fra Tryllefløytens Nattens dronning fyller rommet.

-Buongiorno principessa e principe, come sta? sier Hege til publikum, og operareisen er i gang.

God dag prinsesser og prinser, sier Hege Holmquist til barna i Solbakkeparken barnehage. Fnis fnis, sier barna.

Latteren sitter løst hos det unge publikummet på gulvet, de lar seg begeistre. Hege og Ellen interagerer med barna foran seg, og aller først skal de lære dem litt italiensk. Ikke at det egentlig er nødvendig.

-For Gustav og Nora har vært på italiensk restaurant og kan faktisk italiensk fra før, meldes det saklig fra første rad på gulvet.

Men barna er nå med og hermer etter Hege allikevel, Gustav og Nora inkludert.

Hege synger om kjærlighet. Ungene får helt fnatt når de to kattene ender opp i et skikkelig langt kyss.

Barna får høre kjente barnesanger og klassisk opera i en lett blanding, alt skrevet og satt sammen av Hege. Hege har oversatt opera til norsk, og i et av numrene hun synger er det Ellen Marie som supplerer med undertekster. Slik tar de de små publikummerne med seg inn i en ellers så uforståelige operaverden. Barna får synge med på skalaen, så her får de prøvd ut sine egne sangstemmer også! Og alle synger med på Bella notte!

Jeg må tisse, jeg må tisse

Plutselig synger operasangeren at hun må tisse, hun tisser faktisk nesten i buksa. Hvor skal hun gå, synger hun spørrende. Barna peker og viser. Og ler. Ikke bare det, men Hege leker med biler også – med den der kjente røde bilen vet dere, den som kjører så fort at kjennetegnet den bærer på sidedørene er et lyn. Det blir urolig på gulvet, plutselig er det mange som har noe å melde.

-Den har jeg sett før, den har jeg sett før, roper en pjokk på første rad.

 

Hege leker med biler fra Cars.

 

Morsomt publikum

Ellen og Hege har reist rundt til mange haldenbarnehager med Opera Storia denne våren. Totalt skal de besøke seksten barnehager i byen.

-Det er virkelig gøy å reise rundt med dette, sier Ellen Marie, og dette var et veldig morsomt publikum. Det var mye respons!

-Det har det egentlig vært i alle barnehagene, skyter Hege inn. Vi får mye respons på det vi gjør, og responsen er i assosiasjon med det vi gjør. De er lette å få i gang.

Barnehagestyrer på Solbakkeparken Irene Petersen er fornøyd.

-Jeg synes forestillingen var veldig bra, barna satt som tente lys, sier hun. Jeg fulgte med på reaksjonene deres underveis, de engasjerte seg i forestillingen, kom med replikker og så ut til å kose seg veldig.

Et morsomt publikum.

Nye målgrupper og åpen forestilling

Opera Østfolds hensikt med å sette opp Opera Storia faller inn under målet med å henvende seg til barn og unge i større grad.

-Vi synes Opera Storia er en flott måte å nå en målgruppe som ikke er så kjent med opera på, sier produksjonskoordinator ved Opera Østfold, Pernille Jørgensen. Denne forestillingen er for barn mellom 3 og 6, og det er veldig gøy å jobbe med denne målgruppa. Hege og Ellen har jo laget en kjempefin forestilling, det er veldig interaktivt og treffer barna godt. Det ser vi jo her i dag!

Onsdag 30. mai settes det opp gratisforestillinger med Opera Storia i Black Box, og her er det bare for haldenbarnehagene å melde seg på.

-Vi hadde jo ikke mulighet til å besøke alle barnehagene i Halden, forteller Pernille, derfor tenkte vi at vi skulle gi de andre barnehagene muligheten til å få sett forestillingen. Første forestilling denne onsdagen er allerede full, men hvis det er noen  flere barnehager der ute som gjerne vil være med på dette må dere bare melde ifra til meg. Da setter vi opp en forestilling til!

Det går an å komme som privatperson også, det er bare å sende en mail til Pernille på pernille@operaostfold.no.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer