Opera på by’n med magi og julestemning

Torsdag kveld hadde alt det en kveld på «Opera på by’n» bør inneholde: sjarme, humor og musikalsk magi. Og julestemning. Masse julestemning.

Iført blå julegenser med stort reinsdyr kommer Kristian Krokslett i lett jogg opp til piano hvor Dorina Komani sitter klar ved tangentene. For hvert skritt plinger det svakt i bjellene som er plassert rundt på genseren. Ingen sjans for at han skal snike seg inn på noen i dag!

«I kveld starter vi med litt julestemning og tar med oss litt kirkemusikk hit» sier Kristian før han sammen med Aleksander Nohr tar oss med inn i Händels «Messias», det klassiske verket som for mange er et must å få med seg i førjulstiden.

Fingrene til Dorina flyr over tangentene i en vill fart! Hun må trekke pusten litt før hun introduserer neste stykke. En klassisk sang med en jazzy vri. «Om dere syntes det er litt feil, så er det bare arrangementet! For dere har garantert hørt sangen før» smiler Dorina for hun tryller fram en versjon av «We wish you a merry Christmas» som leker seg med litt mer utradisjonelle tvister enn vi normalt er vane med. Men det er langt fra feil. Lekent, stødig og med masse sjarme fra start til slutt.

Siden vi igjen er inne i en periode med strenger coronarestriksjoner er kvelden delt opp mer enn hva vi er vane med. Det er småpauser hvor det luftes og det er igjen et økt forbruk av antibac. Hvert bord er utstyrt med en egen flaske samt et lodd til hver publikummer fra Opera Østfold. Det er visst muligheter for besøk av nissen og loddet gir sjansen på flotte gaver.

Er man i teateret er det klokker som ringer så man vet at nå bør man innfinne seg på plassen sin. I kveld var det to staute operasangere i matchende julegensere med plingeling-bjeller som gir tegn til at nå er pausen over, sitt ned og lytt!

Både Aleksander Nohr og Kristian Krokslett er fra den nordlige delen av Norge og det var derfor naturlig for dem å vie neste avdeling til nordnorske julesanger. «Og vi kommer ikke unna juleevangeliet» sier Aleksander. Spilt og sunget på vers som Petter Dass skrev det.

Varmen i stemmen til Aleksander slår meg hver gang jeg hører han. Det er noe der som gjør at man sitter trollbundet og nesten glemmer å puste! Etter han har fremført «Et lys imot mørketida» er det helt stille blant publikum. Ingen tør bryte magien som han omfavner oss med. Små toner fra piano bryter stillheten men holder magien ved like og drar oss videre over til Kristian og «Josefs Julesang». Sammen avslutter de med en sang de mener har smitta over fra nord; Nordnorsk julesalme. Slik smitte kan vi i aller høyeste grad godta og gjerne få mer av.

Ny runde med lufting og nye lovnader om mulig nissebesøk. En kan ikke nekte for at julestemningen for alvor kommer snikende. Ute hvirvler lette snøfnugg før de til slutt legger seg silkemykt over den mørke og harde bakken. Snøen gjør det jo bare lettere for nissen å få landet reinsdyrleden sin, eller? Han tar seg vel en tur?

Igjen plinger det i julegenserbjeller og våre nordnorske sjarmører setter i gang med siste innspurt for kvelden. Dorina får igjen vist seg fram i et stykke av Chopin. Fingrene flyr mykt og lett over tangentene i et imponerende tempo. Musikken formidles med en slik innlevelse og intensitet at man helt glemmer hvor man er.

Kristian mener det er imponerende å klare å holde styr på alle de tangentene og notene samtidig. For han og Aleksander er det kun tekst og selv det kan gå i surr noen ganger når julerepertoaret, som er sånn «en gang i året»-tilfelle, blander seg med det faste repertoaret. «Men, nå vi prøver å holde jula unna og så kjører vi på med noen Opera-hits. Her kommer Tårnarien»

Jeg er av den typen som tror på det jeg blir fortalt. Joda, melodien er så visst den kjente Tårnarien fra Tosca, så Kristian juger jo ikke, men teksten er derimot «Musevisa». Og herifra får vi et potpurri av norske julesanger godt musikalsk innpakket i flere av operaverdenens kjente hits. Både Kristian, Aleksander og Dorina gnistrer av sjarme og humor når de sang etter sang ser publikum flire gjenkjennende både til tekst og melodi.

Så fortsetter den nordlandske sjarmørduoen i ekte juletrefest-stil og får hele Bryggerhuset til å synge «På låven sitter Nissen», for da kommer jo nissen, ikke sant? Joda! Inn kommer en coronavennlig nissefar, det kjøres loddtrekning og gaver deles ut.

På vei hjem får vi med oss «O helga natt». Det kan ikke bli mer julestemning på en vanlig torsdagskveld midt i desember. Man kan ikke få en vakrere pust i bakken enn varme stemmer og akkompagnert av myke toner. Nå kan jula bare komme.

Foto: Hanne Bærkas-Buer

Kommentarer

kommentarer