Opera Østfold lager Operafestival!

Det blir ingen operaforestilling på Fredriksten festning i 2021, men Opera Østfold vet å være kreative i en presset situasjon. De skal sørge for at vi allikevel får oppleve opera pandemiens tid. Til sommeren blir det Operafestival!

Onsdag formiddag ble det offisielt. Styret i Opera Østfold har fattet vedtak om at det ikke blir opera på festningen i juni. Det blir for vanskelig å sørge for riktig avstand når tusenvis av mennesker skal sluses ut og inn av Place d’Armes. Men i stedet får vi noe veldig, veldig gøy – nå blir det altså Operafestival i juni! Høres ikke det gøy ut?

– Vi hadde ikke tenkt at operaforestillingen i 2021 kom til å være i faresonen da koronaen kom i mars, sier sjef for Opera Østfold Pål Scott Hagen. Men nå ser vi at situasjonen er uforutsigbar. Vi bestemte oss tidlig for å se mulighetene i stedet for å henge oss opp i begrensningene.

Styret i Opera Østfold vedtok å flytte på forestillingen Den flyvende Hollender til juni 2022.

– Vi er veldig glade for at forestillingen utsettes, og ikke avlyses, sier markedssjef Malin Østli.

Som erstatning for Den flyvende Hollender på festningen i juni får vi nå altså Fredriksten Operafestival! En hel uke til ende skal vi få flere mindre opera-happenings i Halden by. Fra 11. til 19. juni skal vi få servert opera på mange ulike lokasjoner i byen.

– Vi lover at vi skal presentere en operafestival med høy kunstnerisk kvalitet, sier Pål, den skal inneholde noe for alle!

– Kan vi kanskje presentere bittelittegranne av det operafestivalen skal inneholde eller, lurer Malin og ser på Pål.

Joda, det kan de. Og Pål forteller.

– Vi har satt sammen en spennende festival, forteller han, og den kommer til å inneholde et program for både store og små. Vi skal ikke røpe så mye, men vi kan fortelle at blir det opera i Fredrikshalds teater, vi skal ha barnas operafestival på festningen, og det blir operagalla i Brygga kultursal. Vi skal spre det glade budskap, vi skal ut i alle institusjoner!

– Det blir opera i en eller annen variant hele uka, legger Malin til. Det blir opera ute og inne, på kveldstid og dagtid. Publikumsikkerheten skal ivaretas, det er vi naturligvis veldig opptatt av.

Opera Østfolds operafestival skal favne bredt.

– Vi satser bredt, sier Malin, operafestivalen vil ha flere faser. Vi satser mye på opera for barn i åpningshelgen, det blir en liten barnefestival i operafestivalen. Opera er sjanger som ikke barn eksponeres så mye for.

– Kanskje får vi til og med presentert en nyskrevet opera for barn! forteller Pål.

Hvis alle forhandlinger om rettigheter går etter planen kan det altså bli en splitter ny barneopera i Halden til sommeren!

– Vi samarbeider også tett med Blåseensemblet, forteller Pål, de skal spille på flere av forestillingene. Vi skal også prøve å få de samarbeidspartnerne vi har i Sverige til å komme hit og bidra hvis det er koronamessig forsvarlig. I tillegg vil vi engasjere en del av de artistene som vi har engasjert inn i Den flyvende Hollender til dette. På den måten så vi får en presentasjon av de solistene vi skal ha med i forestillingen i 2022.

Det fulle programmet for operafestivalen blir presentert i februar. I mellomtiden er Den flyvende Hollender satt på vent.

– Vi setter i gang for full rulle med arbeid mot forestilling i 2022 etter sommeren, forteller Pål. Så alle forberedelsene vi har gjort frem til nå er ikke bortkastet. Det kunstneriske teamet er på plass, her er vi i rute. Alle leverandører har vært behjelpelige med flyttingen av forestillingen.

– Vi håper vi kan gå på opera som normalt i 2022, sier Malin. I mellomtiden kan vi glede oss over en hel uke med opera neste juni!

– Vi oppfyller vår visjon, sier Pål, som er å skape magiske operaopplevelse for alle. Og så gleder vi oss til sommeren.

Kommentarer

kommentarer