Onkel Tuka har laget en kjempeplate!

Lykke til med meg! (New Noise NEWLP 8)

I en tid med omfattende falske nyheter er det viktig for både Onkel Tuka og plateselskapet New Noise å understreke at haldenbandet med sin tiende albumutgivelse, Lykke til med meg!, faktisk har gjort det tittelen på denne pressemeldingen sier; Onkel Tuka har definitivt laget en kjempeplate.

Nærmere, ugjendrivelig, dokumentasjon på dette følger om kort tid.

Onkel Tuka ble grunnlagt i Halden for 25 år siden, av flere musikere som hadde spilt i det såkalte åttemanna-bandet, Rovers (album; Cowboy Elephant 1991).

Debutalbumet til Onkel Tuka kom i 1998 og het Geriljagress. Tittelen var et nyord som presist beskrev det bandet drev med, bevæpnet med noen bluegrassinstrumenter gjorde Onkel Tuka overrumplende raid inn i rock og pop-musikken med sanger som spente over temaer store som «små», fra religiøse grublerier («Henta av Gud») til litterære sprang («Mens vi venter på Rimbaud») til Halden-historikk («Fredriksten festning blues»).

Hør Onkel Tukas debutalbum Geriljagress her: 

Det tok noen år før Onkel Tuka klarte å klemme ut en oppfølger, men til gjengjeld inneholdt Geriljagospel (2006) sanger som fjorten år senere lever i bedre enn beste velgående.

Veldig spesielt «To hender». En sang som i dag dukker opp i svært mange sammenhenger, sist hørt nasjonalt da NRKs «Sommerbilen» trillet inn på Halden Torg i slutten av juli. Da hadde Onkel Tuka med seg Frelsesarmeens gospelkor og en skokk unger som gaulet med på refrenget, » Å jeg har to hender og de klapper jeg i takt med, Jeg har to føtter, jeg danser inn i himmelen. Jeg har et hjerte som jeg fyller opp med Jesus, Jeg skal aldri tenke på trøbbel igjen.»

Trykk på bildet og se Onkel Tuka synge «To hender» på torvet i sommer: 

Selvfølgelig tok det ikke lang tid før sanger Håkon Ohlgren tenkte på nettopp trøbbel; «Det var tippoldefaren til Omar som skjøt Karl den 12 der oppe, på Festningen!» informerte han TV-seerne.

Selv om Onkel Tuka bare var med i «Sommerbilen» i noen minutter lyktes de altså med å gi historien en personlig vri, en høyst subjektiv fremstilling. Det var så vi kunne høre Bob Dylans påstand, «All the truth in the world adds up to one big lie», rulle som torden over Fredriksten og ut Svinesund.

I 2011 mottok Onkel Tuka «Spellemannprisen» i countryklassen for sitt album «Hvit Honning». I sin takketale under prisutdelingen ryddet Håkon opp i det musikalske sjanger-hierarkiet; «Vi begynte som et rockband, men har jobbet oss opp til country».

Året etter ga Onkel Tuka og venner som Henning Kvitnes, Paal Flaata og Kåre Virud ut plata Woodys Verden- En hyllest til Woody Guthrie 100 år og stod selv på scenen i historiske Fredrikshalds teater i Halden sammen med Woodys sønn, Arlo Guthrie.

I sannhet, sirkelen forblir ubrutt.

Det her er ditt land fra plata Woodys Verden:

Underveis har Onkel Tuka også vært kløktige nok til å innse at det er noe som heter fremtid, at de trenger å gi oppvoksende generasjoner musikk før idretten lurer dem ut på blindveier. Derfor de to barneplatene Musekongen Blues (2013) og Sinnabrus (2018).

(Selvfølgelig lager Onkel Tukas Kjell Pop, bryggmester på Grünerløkka Brygghus, nettopp «Sinnabrus» på flaske.)

Onkel Tukas foreløpig siste regulære studioalbum, Klokkene Ringer!, kom i 2017 og inneholdt sanger som «Vondere å reise seg enn å falle», «Under fulle seil», «Tater», «Motormunn» og «Goya».

Senhøsten 2019 gjorde Onkel Tuka sin debut på det rockhistoriske Halden-plateselskapet New Noise med en singel som inneholdt sangene «Er det noen her som skal til Kirkenær?» og «Blå nå». Den første er en Ohlgren-gjendiktning av Charlie Prides gamle countryhit «Is anybody going to San Antone? (Dave Kirby)».

I Onkel Tukas versjon har «Er det noen her som skal til Kirkenær?» mer til felles med utgaven Doug Sahm gjorde sammen med Bob Dylan i 1973.

Siden singelen innfant seg på skinnende grønn vinyl, var Håkon raskt ute med å proklamere at plata representerte «Det grønne skiftet».

Et knapt år senere foreligger Onkel Tukas nye album på New Noise Album, inneholdende de to sporene fra singelen og ytterligere åtte originaler som med overlegenhet viderefører bandets boring i temaet Bortglemte Skjebner; «Magnus «Wolf» Larsen», «Julian Johnsen», «Anders Trulsen» og «Julaften i Ørkenen Sur».

Selvfølgelig også sanger av klart personlig karakter, som «Lykke til med meg», «Mitt liv som hund», «Onkel P» og «Ja til Alle Kvinner». Tekster som alle leker med ilden, hva er sannhet og hva er diktning? Sanger som ytterligere bidrar til Halden-enigmaet «Hvem er egentlig Håkon Ohlgren?»

Lykke til med meg! er produsert av Geir Sundstøl og er spilt inn i Studio Intim, Oslo og litt i Athletic Sound, Halden.

Onkel Tuka består av Håkon Ohlgren, Kjetil Johnsen, Omar Østli, Lars Ivar Borg, Snorre Kopperud, Rino Silden og Åsmund Solli.

Lørdag feirer Onkel Tuka sitt 25-årsjubileum i Brygga kultursal med plateslipp og to konserter! 19-forestillingen er straks utsolgt, men det er fremdeles flere ledige billetter til matiné-konserten som går av stabelen klokken 16.30!

Du finner billetter til konserten her.

 

Onkel Tuka Lykke til med meg! kommer i to nummererte begrensede vinyl opplag på «Sinnabrus»-farget vinyl:

Super Spesial: 100 eks med artprint og stickers på farget vinyl

Spesial: 100 eks med stickers på farget vinyl.

 

Vil du kjøpe Onkel Tukas nye album «Lykke til med meg»?  Ta kontakt med Freddy Mathisen i New Noise på: post@newnoise.no   –  mobil: 900 15 276

Her finner du Onkel Tuka på Facebook.

Her finner du New Noise på Facebook.

Tekst: Tom Skjeklesæther.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer