Om klokka i tårnet på Rød Herregård

Jeg har kommet til kunnskap om at Østfoldmuseene ved Lillian Nyborg har tilskrevet kommunen og bedt om at mitt tiltak for å få i gang «tiden i Halden kommune» ikke må støttes av kommunen.

Dette finner jeg høyst uforståelig.

Jeg er av den oppfatning at råteproblemene i hovedsak begrenser seg til låvebrua. Og at motstanden her egentlig dreier seg om prestisje. Dette er i så fall synd, for slikt medfører som regel feilbeslutninger.

Gjentatte ganger har haldensere og andre tatt initiativ likt mitt eget, og gjentatte ganger har museene og stiftelsen vendt tommelen ned.

Jeg vil si – ja – det kunne vært fantastisk – å komme inn til byen, og se et vakkert ny-rødmalt tårn, med nytt kobbertak – óg – en klokke som går riktig.

Her kan du lese hva direktør for Østfoldmuseene Hege Hauge Tofte sier om saken til HA. 

Faktorenes orden er ikke likegyldige alltid, men det er ingenting i veien for at klokka kan komme i gang, før det utvendige  og eventuelt det strukturelle er på plass. Det tiltenkte utstyret kan enkelt fjernes og remonteres ved en restaurering av låven og tårnet, uten store kostnader.

Klokketårnet og på mange måter herregården er også Haldens varemerke, ved siden av vår fantastiske Fredriksten festning.

Jeg vil derfor – innstendig – oppfordre kommunen til å motivere Østfoldmuseene og stiftelsen – til – denne gang – å ta oss innbyggere på alvor, og be forvalterne om å følge mitt initiativ. Og samtidig selvsagt opprettholde sin støtte til foretaket.

Beste hilsen og i beste mening –

Jens-Erik Wielsgaard Langstrand
Mestersmed kunst og beslag, Fredriksten festning

Kommentarer

kommentarer